Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για ένα έτος η προσωρινή αδειοδότηση μεταφοράς δεμάτων στη Λευκίμμη

σκουπίδια
04 Ιουνίου 2018 / 09:17

Μέχρι την τελική αδειοδότηση σε ΧΥΤΥ-Τι προβλέπει η μελέτη του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εντός δύο ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπεί και τυπικά η τελική σφραγίδα έγκρισης της μελέτης τροποποποίησης, που ανοίγει το δρόμο για την προσωρινή αδειοδότηση του γηπέδου στα Μεσαράχια. 
Πρόκειται ουσιαστικά για την τροποποίηση της μελέτης που μετέτρεπε τη χρήση του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή χώρο ταφής υπολειμμάτων. Μετά όμως την ολοσχερή καταστροφή των εγκαταστάσεων στη Λευκίμμη και λόγω της έκτακτης ανάγκης, ο χώρος θα λειτουργήσει για την προσωρινή εναπόθεση, μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του ως ΧΥΤΥ. 

Όπως αναφέρει η μελέτη, η ανάγκη τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων προέκυψε από το γεγονός ότι σήμερα το δεματοποιημένο υπόλειμμα της επεξεργασίας των Αστικών Αποβλήτων στην Ενδιάμεση Διαχείριση Μέσης Κέρκυρας (Τεμπλόνι)  συσσωρεύεται  χωρίς  να  μπορεί  να  μεταφερθεί  σε κατάλληλα  αδειοδοτημένο  αποδέκτη. Ωστόσο η εγκατάσταση στα Μεσοράχια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταφή υπολειμμάτων άμεσα διότι απαιτούνται συγκεκριμένα έργα για την λειτουργική αποκατάσταση του χώρου προκειμένου ο ΧΥΤΥ να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.
Στην μελέτη αναφέρεται μάλιστα ότι επειδή «αποτελεί  πρώτιστη  αναγκαιότητα  η  άμεση  αντιμετώπιση  του οξύτατου  προβλήματος  της  διαχείρισης  των  αποβλήτων  του  Ν.  Κερκύρας  για  την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, προτείνεται η προσωρινή και  για  ένα  έτος  μεταφορά  και  προσωρινή  αποθήκευση του  δεματοποιημένου υπολείμματος,  προερχόμενο  από  την  ΟΕΔΑ  Κεντρικής  Κέρκυρας, στο  χώρο  της λεκάνης της Α’ φάσης του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας»