Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έξοδος από τα μνημόνια χωρίς αστερίσκους το μήνυμα του Eurogroup

Βάκη
25 Μαΐου 2018 / 15:23

ΑΘΗΝΑ. «Αυτό που κατέστη εκ νέου σαφές στο χθεσινό Eurogroup είναι η προσήλωση και δέσμευση στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, χωρίς αστερίσκους, χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης» σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε, αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς «θα είμαστε σε εποπτεία μεν, αλλά αυτό που θα ενδιαφέρει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είναι η πλήρωση των στόχων ανεξαρτήτως των μέσων.
Ερωτηθείσα για την τελική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια, η Φ. Βάκη επισήμανε πως ότι η εποπτεία προβλέπεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 472/2013 για χώρες οποίες εξήλθαν από ένα μνημόνιο αλλά αντιμετωπίζουν παρ’ όλα αυτά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα. Υπενθύμισε ακόμη της υποχρεώσεις που απορρέουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης βάσει του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. «Επομένως, δεν ισχυρίζεται κανείς ότι ξαφνικά θα μπούμε σε μια παραδείσια κατάσταση, όπου θα έχουν λυθεί δια μιας όλα τα προβλήματα, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό το οποίο παραλάβαμε ήταν μια τεράστια ανεργία και μία διαρκή φτωχοποίηση του ελληνικού λαού» σημείωσε. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε «υπεραπόδοση σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους» είπε, κάνοντας αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, την αύξηση των εσόδων κατά 12,5%, στη μείωση της ανεργίας κατά 7% και στο γεγονός ότι «πλέον ο ΕΦΚΑ εμφανίζεται πλεονασματικός, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με 1 δισ. ευρώ έλλειμμα και αφού είχαν γίνει και δώδεκα οριζόντιες περικοπές».
«Όλα αυτά απομακρύνουν και σενάρια για περαιτέρω δημοσιονομικές παρεμβάσεις ή όξυνση της λιτότητας και νομίζω ότι αποτελούν ένα πάρα πολύ καλό διαπραγματευτικό ατού ώστε να μπορέσουν να επανεξεταστούν τα δύο γνωστά ‘αγκάθια’» ανέφερε σχετικά με την πρόβλεψη για περικοπή στις συντάξεις από το 2018 καθώς και για το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου από το ίδιο έτος. Η μείωση των συντάξεων, πρόσθεσε, «είναι ένα άδικο μέτρα που δεν θα επιφέρει καμία ανάπτυξη».
Όπως σημείωσε, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και «αν η οικονομία συνεχίζει σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών να πηγαίνει εξίσου καλά, νομίζω ότι οφείλει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Ευρώπη να τα επανεξετάσει». Συμπλήρωσε πως θα πρέπει πρώτα να βγει η χώρα από τα μνημόνια καθώς τώρα «είναι τα τελευταία μέτρα, πραγματικά, του δρόμου και θα είναι το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του τελευταίου μνημονίου».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, η Φ. Βάκη τόνισε πως «ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση έχουν πει  πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουνε στο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα χρόνο». Πρόσθεσε πως «θα εξαντληθεί η τετραετία και νομίζω ότι είναι εύλογο, διότι τώρα με την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία πρέπει να υπάρχει και ένας χρόνος σταθερής διακυβέρνησης ούτως ώστε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στη κοινωνική πολιτική». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, «το οποίο περιλαμβάνει την επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα, δηλαδή την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού», την  ελάφρυνση και ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης καθώς και στη συνέχιση της προσπάθειας ανοικοδόμησης του κοινωνικού κράτους.
Σχετικά με τον δήμαρχο Μπουτάρη και με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «κ. Μπουτάρης έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής με σειρά δηλώσεων και κινήσεων στις οποίες έχει προβεί» και ότι βρίσκεται στο στόχαστρο ακροδεξιών θυλάκων. «Το τελευταίο διάστημα υπήρξε ένας εθνικιστικός παροξυσμός και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες ‘θερμοκρασίες’ για να επωαστεί και τελικά να σπάσει το αυγό του φιδιού» υπογράμμισε η Φ. Βάκη.