Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απολογισμός πεπραγμένων Διοίκησης Νοσοκομείου Κέρκυρας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
19 Μαΐου 2018 / 09:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η δεύτερη παρουσίαση πεπραγμένων της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας έγινε την Παρασκευή των βράδυ στην αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας

Ενημερωτικό σημείωμα των πεπραγμένων της διοίκησης του ΓΝ Κέρκυρας για τα πεπραγμένα από την 9/8/2016 που ανέλαβε η νέα διοίκηση μέχρι σήμερα.

Διαχείριση προσωπικού
Νέες προσλήψεις διοικητικού/νοσηλευτικού προσωπικού συνολικά 76 ατόμων με
διάφορες σχέσεις εργασίας.
Επίσης έγιναν προσλήψεις 27 ειδικευμένων ιατρών μονίμων και επικουρικών. Αναμονή
επιπλέον ακόμα 12 μονίμων ιατρών των οποίων έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.
Για πρώτη φορά άλλαξε το πρόσημο στις προσλήψεις-αποχωρήσεις στο σύνολο του
νοσοκομείου. Το προσωπικό του νοσοκομείου το 2016 είχε αύξηση για πρώτη φορά μετά
το 2012. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και το 2017.


Αναλυτικά:
1) Επάνοδος νοσηλευτικού προσωπικού που επί χρόνια είχε μετακινηθεί σε γραφεία, στις κλινικές για ενίσχυση του προσωπικού από τη πρώτη ημέρα της ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης.
2) Μεταφορά το Νοέμβριο του 2016, 3 μόνιμων φυλάκων του νοσοκομείου, στους χώρους υποδοχής του νοσοκομείου (επείγοντα – κεντρική είσοδος), ώστε να υπάρχει προσωπικό αναφοράς/πληροφοριών και φύλαξης τα σαββατοκύριακα και κάθε απόγευμα, ταυτόχρονα με την υπηρεσία security που καλύπτει τα επείγοντα επί 24ώρου και φυλάσσει το κτήριο κατά τις βραδινές ώρες.
3) 6 νέες προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών από τις προκηρύξεις 4κ και 5κ, που ξεκίνησαν το 2015. Οι προσλήψεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2015 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2016. Προσλήψεις 3 νοσηλευτών (Οκτώβριος 2017) μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με διετείς συμβάσεις για τη στελέχωση της μονάδας εντατικής θεραπείας.
18 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με συμβάσεις 1 έτους (Φεβρουάριος 2017) που ανανεώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 (9 νοσηλευτές, 6 τραυματιοφορείς, 1 τεχνολόγος ακτινολόγος, 2 παρασκευαστές εργαστηρίων). 6 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με συμβάσεις 1 έτους τον Ιανουάριο του 2018 (3 νοσηλευτές και 3 τραυματιοφορείς).
4) 3 νέες προσλήψεις διοικητικού προσωπικού για το ΓΝ Κέρκυρας που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016, 1 ακόμα ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018
5) 37 νέες προσλήψεις καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις. Πετύχαμε τον Οκτώβριο του 2017, μετά από 3 προκηρύξεις, να αντικαταστήσουμε το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας, προσλαμβάνοντας τους εργαζόμενους με απευθείας ατομικές συμβάσεις, διπλασιάζοντας το μισθό τους, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και εξοικονομώντας χρήματα για το νοσοκομείο.
6) Επαναλειτούργησε η φύλαξη με 6 προσλήψεις φυλάκων μέσω ιδιωτικής εταιρείας (Μάρτιος του 2017)
7) Ενισχύθηκε το προσωπικό εστίασης μέσω συνεργασίας με τον ΚΟΙΣΠΕ Κέρκυρας με 7 επιπλέον άτομα
8) Αναμένονται νέες προσλήψεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού με διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την μετατροπή σε μόνιμες, των θέσεων που καταλάμβαναν οι συμβασιούχοι του επικουρικού προσωπικού,
9) Ανοίξανε 20 νέες θέσεις επικουρικών ιατρών.

Σε αυτές τις νέες θέσεις ήδη προσλήφθηκαν:
2 παιδίατροι (5η και 6η θέση)
αιματολόγος
2 γενικοί χειρουργοί
ΩΡΛ
Νεφρολόγος
3 Μαιευτήρων,
1 ιατρού για τα ΤΕΠ Χειρουργικού τομέα (Προσελήφθη ορθοπεδικός)
2 Πνευμονολόγοι
Ψυχίατρος
Θωρακοχειρουργός
Ακτινολόγος με εξειδίκευση στο μαγνήτη
Οφθαλμίατρος,
Ορθοπεδικός
Νευρολόγος
Παθολόγος
10) Στους μόνιμους ιατρούς έχουν συνολικά γίνει 19 προκηρύξεις θέσεων από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 7 ιατρών. Συγκεκριμένα:
μίας Παθολόγου, ενός ιατρού ΩΡΛ και ενός παιδοψυχιάτρου.
ενός Νεφρολόγου (επιμ.Β’) , δυο Παιδίατρων, ενός μαιευτήρα,
Έχουν ολοκληρωθεί επίσης οι κρίσεις και αναμένεται ο διορισμός από το υπουργείο Υγείας σε ένα διευθυντή νεφρολόγο.
δυο θέσεις επειγοντολόγων στη ΜΕΘ μίας θέσης Παθολόγου.

Τον Μάρτιο έγιναν οι αιτήσεις των υποψηφίων για 5 θέσεις μόνιμων ιατρών για το τμήμα επειγόντων περιστατικών Τέλος επαναπροκηρύχθηκαν 2 θέσεις ψυχιάτρων και 1 αιματολόγου, καθώς από την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν καλύφθηκαν οι θέσεις, μετά από άρνηση ανάληψης υπηρεσίας από τους συμμετέχοντες.
Να τονιστεί ότι ο χρόνος επαναπροκήρυξεων και προσλήψεων σε όλες τις θέσεις είναι χρόνος ρεκόρ σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ακόμα αγνοούνται 9 θέσεις μονίμων ιατρών που δόθηκαν στο νοσοκομείο το 2009. Με το νέο τρόπο προσλήψεων ανά υγειονομική περιφέρεια, αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι στο ευαίσθητο τμήμα της παιδιατρικής (που στις αρχές του 2015 ήταν προ των πυλών του κλεισίματος καθώς υπηρετούσαν μόνο 2 ιατροί και όλοι θυμόμαστε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη), πλέον, οι γιατροί της κλινικής ανέρχονται σε 6.
Με αυτόν τον αριθμό παιδιάτρων, τίθενται για πρώτη φορά οι αριθμητικές βάσεις για τη λειτουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας νεογνών.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι ιατροί της Γυναικολογικής/Μαιευτικής ανέρχονται σε 6, όταν προ 2ετίας ήταν μόλις 3 και ο ένας εξ αυτών, ήταν υπό συνταξιοδότηση.
Συνολικά πλέον στο νοσοκομείο μας, με τις νέες προσλήψεις και τις αποχωρίσεις, υπηρετούν πλέον 102 ειδικευμένοι ιατροί (αύξηση 36% του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού), ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό η αύξηση είναι της τάξης του 9%.
11) Διορίστηκε στο νοσοκομείο ιατρός εργασίας για την ασφάλεια και την ιατρική κάλυψη των εργαζομένων, μετά από 8 χρόνια απουσίας της συγκεκριμένης ειδικότητας από το νοσοκομείο.
12) Μετά την ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2017 της εξειδίκευσης στο σακχαρώδη διαβήτη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων, μιας παθολόγου του νοσοκομείου, διασφαλίστηκε η μη διακοπή λειτουργίας του διαβητολογικού ιατρείου του νοσοκομείου. Το ιατρείο πλέον με τη μετεκπαίδευση αυτή μπορεί επιπλέον να αντιμετωπίζει και περιστατικά διαβήτη τύπου 1 με αντλίες ινσουλίνης.
13) Εκπαιδεύτηκε δεύτερος ιατρός για το μαγνητικό τομογράφο .
14) Εκπαιδεύτηκε δεύτερος τεχνολόγος για τη χρήση του μαγνητικού τομογράφου.
15) Ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 η εκπαίδευση στο ΠΓΝ Λάρισας, η εκπαίδευση παρασκευάστριας για το παθολογοανατομικό εργαστήριο. Έτσι το Παθολογοανατομικό τμήμα θα μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα εάν παρουσιαστεί ο ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας
16) Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 9 θέσεις επικουρικών ιατρών, με το νοσοκομείο να λαμβάνει 325.00 ευρώ ετησίως για το σκοπό αυτό.
17) Μετά και από ενέργειες της διοίκησης ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2017 να αποδίδεται το χρηματικό επίδομα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τους επικουρικούς ιατρούς που έχει αποφασιστεί από διετίας.

Αναβάθμιση Τμήματος επειγόντων Περιστατικών
Θεωρούμε το τμήμα αυτό ως πρωτεύον τμήμα του νοσοκομείου που χρήζει αναβάθμισης καθώς είναι γνωστή σε όλους τους χρήστες του νοσοκομείου η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα σε αυτό. Ταυτόχρονα είναι το πρώτο τμήμα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται το νοσοκομείο και αντανακλά την εξωτερική εικόνα του νοσοκομείου.
Κυρίως όμως η σωστή του στελέχωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ίσως το πιο καίριο για τη ζωή των ασθενών. Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες μας σε αυτό το τμήμα αναφέρονται ξεχωριστά.

Σκοπός μας είναι το αναδιαμορφωμένο τμήμα επειγόντων, να αποτελέσει το ένα κομμάτι του δίπολου ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί μας.
Το άλλο κομμάτι είναι η λειτουργία του ΚΥ αστικού τύπου από ειδικευμένους γενικούς ιατρούς όλων των κέντρων υγείας του νησιού μέχρι το βράδυ που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017.
Στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου:
1) Κατ’ αρχή ορίσαμε το χώρο των επειγόντων ως αυτοτελές τμήμα και ορίσαμε διευθυντή ως επιστημονικά υπεύθυνο σε αυτό.
2) Παρουσία ειδικευμένων ιατρών στα επείγοντα. Ήδη υπάρχει καθημερινή συνεχόμενη παρουσία ειδικευμένων παθολόγων στον Παθολογικό και το Χειρουργικό τομέα.
3) Λειτουργία χειρουργείων τμήματος επειγόντων. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία για πρώτη φορά των 2 χειρουργείων του τμήματος επειγόντων για περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
4) Ενισχύσαμε το τμήμα επειγόντων με 8 επιπλέον άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Πλέον έχει νοσηλεύτρια που ασχολείται αποκλειστικά με τα επείγοντα παιδιατρικής και τη βραχεία νοσηλεία στην πρωινή και απογευματινή βάρδια.
5) Εκπαιδεύσαμε 10 νοσηλευτές/τριες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης στη διαδικασία διαλογής ασθενών (triage). Λειτουργεί πλέον γραφείο διαλογής ασθενών,.
6) Τροποποίηση της πρόσβασης στο εσωτερικό των επειγόντων. (Αυτόματες πόρτες με κωδικό)
7) Τοποθέτηση επιπλέον καρεκλών, νέας αεροκουρτίνας και θερμαντικών σωμάτων για το χώρο αναμονής ασθενών, καθώς η υπάρχουσα εγκατάσταση δεν επαρκούσε.
8) Μεταφέραμε και διευρύναμε το χώρο της βραχείας νοσηλείας, που πλέον έχει 10 κρεβάτια (από 6)
9) Διευθετήσαμε την πρόσβαση στο χώρο των ασθενοφόρων με διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο εξωτερικό του ΤΕΠ, σταματώντας το άναρχο παρκάρισμα που εμπόδιζε την πρόσβαση στα ασθενοφόρα.
10) Τοποθετείται αυτόνομη κλιματιστική μονάδα για το χώρο των επειγόντων, ώστε να υπάρχει επαρκής εξαερισμός, ανάλογα με αυτόν που υπάρχει για τη ΜΕΘ και τα χειρουργεία και να σταματήσει η δυσοσμία που συχνά παρατηρούνταν δεδομένου του μη αεριζόμενου φυσικά χώρου.
11) Σταμάτησε η καταβολή χρηματικού αντιτίμου για βασικές εξετάσεις στα επείγοντα,  όπως η τροπονίνη κοκ


Πλέον υπάρχει:
a. Χώρος με νοσηλευτή εξωτερικά του χώρου των επειγόντων για τη διαλογή των ασθενών, ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών,
b. ελεγχόμενη είσοδος στο χώρο με παρουσία θυρών ασφαλείας και security, ώστε να μπαίνουν ιεραρχικά πρώτα τα περιστατικά με μεγαλύτερη βαρύτητα,
c. Χώρος βραχείας νοσηλείας που λειτουργεί ως κανονική κλινική
d. Διαφορετικοί χώροι εργασίας για τα ΤΕΠ του χειρουργικού και του παθολογικού τομέα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.


Νέος οργανισμός μετά από 12 χρόνια
Εκδόθηκε μετά από 12 χρόνια και μετά από διαδικασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 ο νέος οργανισμός του ΓΝ Κέρκυρας. Αποτελεί κομβικό σημείο για την ιστορία του νοσοκομείου καθώς σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες που παρείχε το καταργημένο από το 2012 ψυχιατρικό νοσοκομείο Κέρκυρας καθώς και του Κέντρου ψυχικής υγείας. Τονίζουμε σε αυτό το σημείο τις πολιτικές ευθύνες, όσων το 2012 με ένα νόμο κατήργησαν το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Κέρκυρας, με απώλεια πολλών οργανικών θέσεων εργασίας σε αυτό καθώς και κλινών νοσηλείας, γεγονότα που δεν μπορούν πλέον να αναστραφούν. Δυστυχώς η κατάργηση του ψυχιατρείου και η απώλεια οργανικών θέσεων που συντελέστηκε το 2012, είναι κάτι που δεν μπορεί να αναστραφεί. Ο νέος οργανισμός του ΓΝ Κέρκυρας, ως εκ τούτου, αποτελεί συνέχεια του οργανισμού του 2006 και επί αυτού του οργανισμού πρέπει να γίνονται οι συγκρίσεις.
Είναι προφανές πως αποτελεί το κλειδί ανάπτυξης για το νοσοκομείο για τα επόμενα χρόνια καθώς με βάση τον νέο οργανισμό προβλέπονται νέα τμήματα στο ΓΝ Κέρκυρας όπως:
- Αιμοδυναμικό και εμφραγμάτων
- Ογκολογίας
- Χημειοθεραπειών
- Γαστρεντερολογίας
- Μονάδα απεξάρτησης
- Μονάδα υποστήριξης κρίσεων

Δημιουργούνται επίσης νέα τμήματα στη διοικητική υπηρεσία, όπως το αυτοτελές γραφείο προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κλινών του νοσοκομείου, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας, αυξάνεται σε αυξάνεται κατά 3% (σε 332 κλίνες από 321 του παλαιού οργανισμού), ενώ εντάσσονται οργανικά και 150 κλίνες των δομών ψυχικής υγείας που πρώτα δεν εμφανιζόταν. Σημειώνουμε ότι αυτές δεν εμφανιζόταν ούτε στον οργανισμό του παλιού ψυχιατρείου.

Ο συνολικός αριθμός των ιατρών αυξάνεται κατά 12% (σε 149 από 133).
Γεγονός που σημαίνει ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, πλέον το νοσοκομείο ξεπερνάει σε αριθμό, ακόμα και το άθροισμα των ιατρικών θέσεων που είχαν το γενικό νοσοκομείο και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο (παρότι όπως προαναφέρθηκε οι θέσεις του ψυχιατρικού νοσοκομείου, είχαν χαθεί το 2012)
Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευτών αυξάνεται και αυτός, ενώ στο διοικητικό προσωπικό, ουσιαστικά διατηρείται ο αριθμός των υπαρχοντών οργανικών θέσεων του πρώην γενικού νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σημαντικά με τους μνημονιακούς νόμους, όταν καταργήθηκαν όσες οργανικές θέσεις εργασίας δεν ήταν καλυμμένες βάση του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ226Α΄).
Ταυτόχρονα λύνονται διάφορα προβλήματα που επί χρόνια ταλάνιζαν το νοσοκομείο, όπως οι θέσεις προϊσταμένων του ψυχιατρικού τομέα.

Υλικοτεχνικός εξοπλισμός/υποδομή – Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών
1) Ολοκληρώθηκε η επισκευή και να ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017 για πρώτη φορά
οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο νοσοκομείο.
2) Αναδομήθηκε πλήρως ο τρόπος προμηθειών της ορθοπεδικής Κλινικής.
Εφαρμόστηκε μετά από χρόνια, η εγκύκλιος του υπ. Υγείας για την προμήθεια παρακαταθήκης υλικών μέσω διαύγειας και δημόσιου διαγωνισμού.
Συμμετείχαν 10 εταιρίες σε μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία και σταμάτησε ένα σαθρό σύστημα παραγγελιών που υπήρχε στο νοσοκομείο σε σχέση με τα ορθοπεδικά υλικά.
3) Αξονικός τομογράφος. Ο υπάρχον έχει πλέον καταστεί πεπερασμένης ηλικίας (end of life) από το 2011. Υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης ακόμα και ανταλλακτικών.
Πάραυτα μπορέσαμε να βρούμε λυχνία και την αντικαταστήσαμε (υπήρχε μόνο μια παγκοσμίως), από παλαιό μηχάνημα από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης καθώς οι τομές της παλαιάς λυχνίας είχαν ξεπεράσει το 1.500.000 (μέσος όρος ζωής 300.000).
Καταφέρνουμε παρά τις επαναλαμβανόμενες βλάβες, αυτές να επιδιορθώνονται ταχύτατα. Οι βλάβες κοστίζουν ετήσια περίπου 50.000 ευρώ όταν ένας νέος αξονικός 16 τομών (ο υπάρχον είναι 1 τομής), έχει 200.000 ευρώ προϋπολογισμό.
Έχουμε ήδη συμπεριληφθεί από το 2017 η αγορά νέου 16τομου αξονικού στο πρόγραμμα αγοράς που προωθεί το υπουργείο για 19 αξονικούς τομογράφους πανελλαδικά, πρόγραμμα το οποίο συντονίζει το τμήμα προμηθειών του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.
Ταυτόχρονα δεν έχουμε αφήσει πίσω το παλαιό σχέδιο για αξονικό τομογράφο 64 τομών μέσω ΕΣΠΑ. Η προμήθεια του είχε κολλήσει μετά την απόφαση του παλαιότερου ΔΣ το καλοκαίρι του 2015, να σταματήσει η προμήθεια και να απενταχθεί το έργο από το παλαιό ΕΣΠΑ. Αυτό έγινε καθώς το προηγούμενο ΔΣ αποδέχτηκε μια προσωρινή δικαστική απόφαση που ανέστειλε το διαγωνισμό, μέχρι να αποφασιστεί εάν το νοσοκομείο είχε πράξει σωστά προκηρύσσοντας τον με τις ενιαίες προδιαγραφές της επιτροπής προμηθειών υγείας ως τετελεσμένη και οριστική. Η απόφαση απένταξης δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα καθώς δυσχεραίνει τον τρόπο εκ νέου προκήρυξης της διαδικασίας όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές.
Σήμερα το έργο εντάχθηκε εκ νέου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν ολοκληρωθεί 2 ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις που απαιτήθηκαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, και τις επόμενες ημέρες ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία.
4) Μαγνητικός τομογράφος: Μετά την προεργασία για τη λειτουργία του, από τον προηγούμενο διοικητή κ. Δερδεμέζη, έγινε έναρξη λειτουργίας του, την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Για ένα έτος συμπληρώσαμε την προμήθεια και τις προετοιμασίες όσων έπρεπε να γίνουν για την πλήρη λειτουργία του μηχανήματος.

Συγκεκριμένα:
Τον Οκτώβριο του 2016 παραγγέλθηκαν τα αντιμαγνητικά φορεία και τον συμπληρωματικό εξοπλισμό (κάμερα, αντιμαγνητικό πυροσβεστήρα κοκ). Έτσι ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου γίνονται εξετάσεις και σε κλινήρεις ασθενείς. Από τα μέσα Νοεμβρίου 2016 ανοίξαμε τα ραντεβού και για εξωτερικούς ασθενείς, ώστε να αποφεύγεται η δαπάνη συμμετοχής των ασθενών στα ιδιωτικά κέντρα.
Το 2017 έγινε εκπαίδευση και δευτέρου τεχνολόγου, χειριστή για το μηχάνημα. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2016 αναχώρησε για εκπαίδευση δεύτερη ακτινολόγος. Η εκπαίδευση διήρκεσε ένα χρόνο και έχει επιστρέψει στο νοσοκομείο. Τον Σεπτέμβριο του 2017, προσλήφθηκε ένας επιπλέον επικουρικός ιατρός εξειδικευμένος στο μαγνήτη. Έτσι πλέον ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί καθημερινά.
5) Καρδιολογικός Υπέρηχος: Εντάχθηκε με γεφύρωση η προμήθεια του στο νέο
ΕΣΠΑ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, ώστε να μη χαθεί η προμήθεια. Παραδόθηκε
στο νοσοκομείο τον Μάιο του 2017 αναβαθμισμένος σε σχέση με το μοντέλο που
παραγγέλθηκε μετά από συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία.
6) Ψηφιακός μαστογράφος: Εντάχθηκε με γεφύρωση η προμήθεια του στο νέο
ΕΣΠΑ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016. Παραδόθηκε στο νοσοκομείο τον Σεπτέμβριο του 2017. Μετά την ανακοίνωση πρόσληψης 2 τεχνολόγων το Δεκέμβριο του 2017, από τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε η λειτουργία του με προγραμματισμένα ραντεβού.
7) Μετακίνηση υφιστάμενου Κέντρου ψυχικής υγείας σε ιδιόκτητους χώρους του
νοσοκομείου δίπλα από τα κτήρια του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017. Συνολικά διπλασιάστηκαν οι χώροι εργασίας και εξοικονομούνται 50.000 ετησίως.
8) Έργο νέου Κέντρου ψυχικής υγείας-Μουστοξίδου: Το έργο που ξεκίνησε το 2007
έχει σταματήσει εκ νέου μετά την προσφυγή κατοίκων παρακείμενης οικίας και αντίστοιχη δικαστική απόφαση. Αυτές τις ημέρες γίνεται ανασύσταση του φακέλου που είχε χαθεί από την πολεοδομία, ώστε να απεμπλακεί το έργο. Στη συνέχεια υπάρχει συμφωνία με την ΠΙΝ για εκ νέου ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.
9) Προμήθεια αδειών συστήματος μετάδοσης ακτινολογικών εικόνων στους υπολογιστές του νοσοκομείου και 2 πολυεγγραφέων cd για την εξυπηρέτηση
εξωτερικών ασθενών. Η αγορά έγινε το Δεκέμβριο του 2016, με εφάπαξ κόστος
μικρότερο από 50.000. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα προβολής με την κάθε
εικόνα της γνωμάτευσης του ακτινολόγου και δυνατότητα εγγραφής σε cd. Η μετάβαση στο νέο σύστημα ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017 και έκτοτε εξοικονομούνται 120.000 ευρώ περίπου ετησίως από την αγορά ακτινογραφικού
φιλμ, πέραν της πρακτικότητας του νέου συστήματος.
10) Επαναπροκήρυξη όλων των ενοικίων που πληρώνει το νοσοκομείο σε ιδιώτες
για τη φιλοξενία δομών ψυχικής υγείας. Παρά τη μικρή καθυστέρηση λόγω φόρτου εργασίας του τμήματος προμηθειών, η προκήρυξη που έχει ολοκληρωθεί στο τεχνικό της κομμάτι, αναμένεται άμεσα. Αναμενόμενο οικονομικό όφελος πλέον των 100.000 ευρώ κατ’ έτος.
11) Έγινε επιστροφή του χώρου του πρώην φυσικοθεραπευτηρίου του ψυχιατρικού νοσοκομείου Κέρκυρας από τον ΚΟΙΣΠΕ στο νοσοκομείο. Πλέον με την τοποθέτηση και δευτέρου φυσικοθεραπευτή, η δομή αυτή λειτουργεί εκ νέου. Μία δομή που ήταν κλειστή από διετίας μέσα στην Πόλη της Κέρκυρας.
12) Προστασία παλιού ψυχιατρείου από την εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Συμμετέχουμε
πλέον με φυσική παρουσία νομικού συμβούλου ως φορέας στην εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής των φορέων της Κέρκυρας. Η υπόθεση από τις 9 Μαρτίου 2016 παίρνει συνέχεια αναβολές.
13) Ανακατασκευάσαμε τον Δεκέμβριο με έξοδα του νοσοκομείου το φθαρμένο από διετίας δάπεδο της μονάδας τεχνητού νεφρού και με τη βοήθεια δωρητών
καλύφθηκε και ο χώρος που είχε σχετικό πρόβλημα με κλιματισμό, από δυο νέα
κλιματιστικά. Ταυτόχρονα έγινε διαχωρισμός του χώρου των ιατρείων από το χώρο της αιμοκάθαρσης με πόρτα.
14) Επισκευάστηκε στα τέλη του 2016, ένα καθηλωμένο από 5ετίας ασθενοφόρο
του νοσοκομείου, και έγινε μερική ανακαίνιση στα υπόλοιπα (αλλαγή στις καρέκλες των ασθενών, εξοπλισμός κοκ).
Ταυτόχρονα έχουμε εκφράσει τη δυνατότητα παροχής τεχνογνωσίας στο δήμο Κέρκυρας, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης του νέου ασθενοφόρου, που ο δήμος έχει την πρόθεση να δωρίσει στο νοσοκομείο (δωρεά δήμου Πάρμας)
15) Η εικόνα του να μην υπάρχουν σεντόνια και μαξιλαροθήκες για τους νοσηλευόμενους αποτελεί ήδη μια άσχημη ανάμνηση, με τις αγορές από το νοσοκομείο αλλά και τις δωρεές.
16) Αντικαταστήσαμε στις δομές ψυχικής υγείας του νησιού κρεβάτια 60 τροφίμων,
μέσω δωρεών από το νοσοκομείο Χανδρής.
17) Επισκευάσαμε δεκάδες πρίζες ρεύματος σε θαλάμους ασθενών, τις τουαλέτες
του κοινού καθώς και των θαλάμων των ασθενών, σπασμένα καθίσματα αναμονής, κομμάτια ψευδοροφών που έλλειπαν εδώ και χρόνια. Σε αυτές δεν υπήρχε καμία συντήρηση καθώς τα τελευταία από το 2014 έως το 2017 δεν γινόταν ουσιαστικές προμήθειες υδραυλικών και ηλεκτρολογικών υλικών.
Αντικαταστάθηκαν θωρακισμένες/πυρίμαχες πόρτες σε χώρους του υπογείου που είχαν διαλυθεί από τα χτυπήματα, για την ασφάλεια του χώρου. Ταυτόχρονα έγινε εκ νέου προμήθεια χαρτιού υγείας, είδος που εξέλειπε πολλά χρόνια από το νοσοκομείο. Η λειτουργία των ανελκυστήρων για φορεία και προσωπικό έγινε με κωδικούς, ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη πρόσβαση. Αυτή την περίοδο επισκευάζονται και τα παγκάκια στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.
18) Επανενεργοποιήσαμε τον Δεκέμβριο του 2016, μετά από 12 μήνες παντελούς έλλειψης υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος του νοσοκομείου, τη σύμβαση με τη μοναδική ανάδοχο πληροφορικής του ΟΠΣΥ Ιονίων, καθώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα μηχανοργάνωσης και υποστήριξης, παρά τις αρχικές υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις της εταιρίας. Η σύμβαση ανανεώθηκε τον
Μάρτιο του 2018 και παρέχει πλέον νέες δυνατότητες, πέραν της απλής υποστήριξης, όπως η δυνατότητα της εφαρμογής barcode για κάθε ασθενή που
προσέρχεται στο νοσοκομείο και η ενιαία διαχείριση της πορείας του στο νοσοκομείο στη συνέχεια, η διαχείριση ασθενών στα επείγοντα κοκ.
19) Ολοκληρώθηκε η παραλαβή το Νοέμβριο του 2016 του εργαλείου Touris, για τις
χειρουργικές διουρηθρικές επεμβάσεις στο ουρολογικό τμήμα.
20) Προχωρήσαμε το καλοκαίρι του 2017 στη συντήρηση όλων των μηχανημάτων
ψύξης -θέρμανσης που ήταν ασυντήρητα τουλάχιστον από διετίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η μία μονάδα (εκ των 4) είναι καμένη από την παράδοση του
νοσοκομείου. Το 2018 αντικαθιστούμε μέρος των μονάδων, κόστους 40.000
ευρώ, καθώς παρά τα λίγα χρόνια που λειτουργεί το νοσοκομείο, η κατάσταση
των εξωτερικών μονάδων είναι κάκιστη με ορατό τον κίνδυνο απώλειας του κλιματισμού. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση ρεύματος, από τη συντήρηση αυτή
υπολογίζεται σε 54.000 ευρώ/έτος τουλάχιστον.
21) Τον Σεπτέμβριο του 2017 προχωρήσαμε στη συντήρηση του συστημάτων Η/Ζ
(ηλεκτρογεννητριών για το νοσοκομείο) που δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ.
22) Αντικαθιστούμε τις αντλίες παροχής νερού στο νοσοκομείο, που τέθηκαν οριστικά εκτός προ μηνός και συντηρούμε τις δεξαμενές ύδρευσης
23) Με επιπλέον επιχορήγηση 35.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 από το υπουργείο υγείας, προχωρήσαμε σε αντικατάσταση των UPS που υποστηρίζουν
το βασικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κατά τις διακοπές ρεύματος (πράσινες πρίζες του νοσοκομείου). Το σύστημα αυτό καθώς δεν είχε γίνει ποτέ αντικατάσταση των στοιχείων που καταστρέφονταν στο παρελθόν, είχε
ουσιαστικά καταστεί σταδιακά ανενεργό με τη πάροδο του χρόνου, με κίνδυνο
ζωής σε όποια διακοπή ρεύματος.
24) Προχωρήσαμε το 2016 και 2017 σε ετήσιες συντηρήσεις του ιατροτεχνολογικού
εξοπλισμού του νοσοκομείου. Οι συμβάσεις συντήρησης επανενεργοποιήθηκαν
στις αρχές του 2016 μετά από αρκετά χρόνια για τα περισσότερα μηχανήματα του εξοπλισμού από την προηγούμενη διοίκηση και επαναλήφθηκαν το 2017, καθώς αποτελούν οικονομικότερη επιλογή από τις πληρωμές ανά βλάβη που πραγματοποιούταν μέχρι σήμερα.
25) Συντηρήσαμε τα πλυντήρια για πρώτη φορά από τη μετακόμιση του νοσοκομείου. Αυτά παρουσίαζαν συνεχόμενες βλάβες στα τέλη του 2016 και κινδυνέψαμε πολλές φορές να μην έχουμε καθαρό ιματισμό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια οικονομική ζημιά από τη μεταφορά των ακαθάρτων σε ιδιώτες, αλλά και προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία. Πλέον από 1 πλυντήριο που βρήκαμε λειτουργικό όταν παραλάβαμε τη διοίκηση, λειτουργούν και τα 4, ενώ ταυτόχρονα επισκευάστηκαν και τα στεγνωτήρια και ο κύλινδρος που παρουσίαζαν συνεχώς βλάβες.
26) Υποβάλαμε αίτηση μέσω της 6ης ΥΠε για το πρόγραμμα Interreg για κατασκευή
μονάδας οξυγόνου στο νοσοκομείο μας. Ταυτόχρονα για τον ίδιο σκοπό (ως εναλλακτική λύση) προωθούμε και διαδικασία επιδοτούμενου προγράμματος
κατασκευής μέσω της περιφέρειας Ιονίων νήσων.
27) Εγκαταστάθηκε αναβαθμισμένο σύστημα συναγερμού στο φαρμακείο και
κάγκελα στα παράθυρα για την καλύτερη ασφάλεια των σκευασμάτων μεγάλης
αξίας που βρίσκονται σε αυτό.
28) Επισκευάστηκε ο εξωτερικός φωτισμός (κολώνες φωτισμού) του νοσοκομείου εξ’ ολοκλήρου. Επισημαίνουμε πως από την παράδοση του νοσοκομείου δεν είχε
αλλαχτεί ποτέ ούτε μια καμένη λάμπα και μετασχηματιστής, με αποτέλεσμα σταδιακά ο περιμετρικός φωτισμός του νοσοκομείου να είναι ελάχιστος.
29) Το 2017 έγινε μεγάλη άσκηση ετοιμότητας για περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ. Επαναλήφθηκε σε μικρότερη κλίμακα το
2018 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας.
30) Δανείστηκαν υπολογιστής, υλικά και φάρμακα στο ΠΕΔΥ ΜΥ Κέρκυρας, με
σκοπό την έγκαιρη έναρξη της απογευματινής του λειτουργίας του την περίοδο
του Πάσχα 2017 για την αποσυμφόρηση του ΤΕΠ του νοσοκομείου. Υπάρχει συνεχής συνεργασία με προσωρινούς δανεισμούς σε όλα τα Κέντρα Υγείας του
νησιού, ώστε καμία μονάδα υγείας να μη ξεμένει από υλικά.


Αποτροπή ιατρικής μετανάστευσης των Κερκυραίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία των χειρουργείων του νοσοκομείου, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 4754 τακτικές και έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο Κέρκυρας, από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες του νοσοκομείου. Το 2016 ο αντίστοιχος αριθμός επεμβάσεων ανήλθε σε 3474.
Η αύξηση κατά 36,8% των χειρουργικών επεμβάσεων σε μόλις 1 έτος, σημαίνει ότι
1280 ασθενείς λιγότεροι μαζί με τους συνοδούς τους, χρειάστηκε να μεταβούν σε άλλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους.
Αντίστοιχή κατάσταση υπάρχει και σε άλλους μετρήσιμους ιατρικούς τομείς του
νοσοκομείου, όπως οι χημειοθεραπείες όπου έγιναν 3075 συνεδρίες το 2017, σε αντίθεση με 2653 συνεδρίες το 2016, δηλαδή υπήρξε αύξηση 15,9% των συνεδριών ή με πιο απλά λόγια το τελευταίο έτος έγιναν 422 μετακινήσεις λιγότερες προς άλλα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε θεραπεία.
Τα στοιχεία αυτά είναι μια σαφέστατη απόδειξη ότι η αύξηση προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) και η επάρκεια υλικών και φαρμάκων, έχει επιφέρει σαφέστατα αποτελέσματα σε σχέση με τη μείωση της ιατρικής μετανάστευσης των Κερκυραίων. Είναι απόδειξη του ότι η παρούσα διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας εργάζεται σταθερά για την μείωση της προσφυγής των Κερκυραίων για υπηρεσίες υγείας εκτός Κέρκυρας.


Περιουσία νοσοκομείου
Γίνεται επανεκτίμηση των οικημάτων του νοσοκομείου για να διαπιστώσουμε την
κατάσταση τους και την αξιοποίηση τους ένα προς ένα.
Δυστυχώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι αρκετά δεσμευτικό για τις μακροχρόνιες μισθώσεις (πέραν της 12ετίας) και θα χρειαστούν πολύπλευρες
κινήσεις σε περίπτωση που κάποια από τα κτήρια δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν με αυτοχρηματοδότηση μέσω ενοικίων. Για το λόγο αυτό
έχουμε απευθυνθεί στο ΤΕΕ και στο οικονομικό επιμελητήριο, με σκοπό μια εκτίμηση της κατάστασης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για την αξιοποίηση της
περιουσίας. Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με το οικονομικό επιμελητήριο για
την εκτίμηση και θα κατατεθούν προτάσεις για τις δυνατότητες αξιοποίησης της
περιουσίας.
Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε συναντήσεις
για την αξιοποίηση κτηρίων του νοσοκομείου και από το Ιόνιο πανεπιστήμιο.
Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για το σκοπό αυτό με τα συνεργαζόμενα τμήματα.
Ταυτόχρονα για κτήρια που είναι σε άσχημη κατάσταση απευθυνθήκαμε στην
πολεοδομία με σκοπό την εκτίμηση τους και την αδειοδότηση στη συνέχεια από
το δήμο για την προσωρινή αντιστήριξη τους.
Για τα κτήρια που είναι δυνατό να εκμισθωθούν άμεσα, αναμένονται στο επόμενο διάστημα να γίνουν πλειοδοτικοί διαγωνισμοί.


Οικονομική διαχείριση
1) Απορρόφηση κονδυλίων προϋπολογισμού
Είναι σημαντική η αποτύπωση της εικόνας απορρόφησης των κονδυλίων τα
οποία παρέχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αναλυτικά:
το 2015 είχαν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στο νοσοκομείο μας 11.904.725 ευρώ εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις 10.777.010 ευρώ
(ποσοστό αξιοποίησης 90,53%), με 1,127,715 ευρώ να επιστρέφουν στο γενικό
λογιστήριο του κράτους στην Αθήνα το 2016 είχαν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στο νοσοκομείο μας 12,448,426 ευρώ εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί 11,751974 ευρώ (ποσοστό αξιοποίησης 94,41%), με 696,452 ευρώ να επιστρέφουν στο γενικό λογιστήριο του κράτους στην Αθήνα.
το 2017 δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο νοσοκομείο μας 12,200,698 ευρώ εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν 11,751974 ευρώ (ποσοστό αξιοποίησης 99,10%), με μόλις 109,882 ευρώ να επιστρέφουν στο γενικό λογιστήριο του κράτους στην Αθήνα.


Συγκεντρωτικά:
Από τα συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας φαίνεται μια σταδιακή αύξηση της αξιοποίησης των κονδυλίων για το ΓΝ Κέρκυρας, από το 90.53% το 2015 στο 99,1% κατά το 2017, αλλά και της πραγματικής κατανάλωσης των χρημάτων που
προϋπολογίσθηκαν από 10.770.010 ευρώ το 2015 σε 12.090.816 ευρώ το 2017. (αύξηση 8,3%)
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά το τελευταίο έτος, το νοσοκομείο χρησιμοποίησε σχεδόν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και τα αδιάθετα που επέστρεψαν πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό ήταν ελάχιστα. Η εικόνα των αξιοποίησης των διαθεσίμων αντανακλά στη γενικότερη εικόνα ενός νοσοκομείου που πλέον δεν έχει ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, έχει προσλάβει με ιδία κονδύλια πληθώρα νέων επικουρικού ιατρικού προσωπικού αλλά και αρχίζει σταδιακά να επουλώνει πολλές από τις πληγές του παρελθόντος στο κομμάτι των συντηρήσεων.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν, ότι πέρα από την ανάγκη μεγαλύτερων ακόμα χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό (σημειωτέο ότι παρά την αξιοποίηση αυτή, τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ συνεχίζουν να μεγεθύνονται, γεγονός για το οποίο η διοίκηση πιέζει προς κάθε κατεύθυνση ως προς τη διευθέτηση), είναι σημαντικός ο τρόπος διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται από το υπουργείο, καθώς παρά την ύπαρξη χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια, σημαντικά ποσά παρέμεναν ανεκμετάλλευτα. Το αποτέλεσμα συνεπικουρούσε στην κακή εικόνα ελλείψεων που παρουσίαζε το νοσοκομείο.
2) Συσσωρευμένα χρέη
Σημαντικό πρόβλημα του νοσοκομείου παραμένει το μεγάλο ύψος τιμολογίων, τα οποία αφορούν κυρίως ΔΕΚΟ και τα οποία δεν είναι δυνατό να καταχωρηθούν στις τρέχουσες χρήσεις, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού.
Αποτελεί πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν, παρότι προ του 2016 δεν γινόταν αναλυτική καταγραφή στο BiForms του υπουργείου υγείας.
Στις 31/12 του 2016, το ύψος των τιμολογίων αυτών ανερχόταν σε 3.076.559 ευρώ, και παρά την προσωρινή αύξηση στα τέλη του 2017 (3.978.126), τον Απρίλιο του 2018 το συνολικό ποσό επέστρεψε στα επίπεδα του (3.077.003 ευρώ)
Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προβεί σε πολλαπλές κινήσεις, ώστε να απομειωθούν οι οφειλές αυτές, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα ελλείψεων στις
υπόλοιπες προμήθειες του νοσοκομείου. Έτσι έχει απευθυνθεί πολλαπλά και προς
το υπουργείο υγείας για τη νομοθετική ρύθμιση των οφειλών κατ’ εξαίρεση ή
επαύξηση προϋπολογισμού το σκοπό αυτό, καθώς διαθέτει το ταμειακό διαθέσιμο
για την εξόφληση τους. Ζητάμε συνεχώς την απόδοση του συνόλου των
προϋπολογισμών κάθε χρόνο, γεγονός που δεν έγινε πράξη το 2016 και 2017. Τέλος
έχουν ήδη γίνει κάποιοι διακανονισμοί για την διευθέτηση των οφειλών, όμως η
διαδικασία αυτή απαιτεί επαύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για να μην προκληθούν ελλείψεις.
3) Αποπληρωμές προμηθευτών
Μέσα στο 2016 έγιναν αποπληρωμές προμηθευτών παλαιότερων ετών με έκτακτη επιχορήγηση 11.000.000 ευρώ, πέραν του τακτικού προϋπολογισμού.
Με τα ποσά αυτά και το υπάρχον ταμειακό διαθέσιμο του νοσοκομείου έχουμε καταφέρει το νοσοκομείο να αποπληρώνει τους προμηθευτές του εντός 2-3 μηνών, γεγονός που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια διαδικασία φέρνει επανάκτηση της εμπιστοσύνης των προμηθευτών στο νοσοκομείο και πτώση των τιμών, καθώς θα αυξηθούν και οι
συμμετέχοντες στις διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς τα παλαιότερα χρόνια το
νοσοκομείο αποπλήρωνε μετά την πάροδο διετίας η και τριετίας πολλές φορές.
Ταυτόχρονα τονώνει οικονομικά, την τοπική αγορά και τους τοπικούς προμηθευτές.
Ασφάλεια κτηρίου και προσερχομένων
1) Ολοκληρώθηκε και τοποθετείται αυτές τις μέρες, σύστημα επίβλεψης των εξωτερικών χώρων του νοσοκομείου με κάμερες, ούτως ώστε να υπάρξει μείωση των περιστατικών κλοπών, που συνέβαιναν στο παρελθόν σεβόμενοι πλήρως την ισχύουσα νομοθεσία.
2) Επισκευάστηκαν και κλειδώνουν πλέον απογεύματα και βράδια οι περιφερειακές πόρτες του κτηρίου ώστε η πρόσβαση αυτές τις ώρες να γίνεται μόνο από την κεντρική είσοδο.
3) Δημιουργήθηκαν σημεία επιβεβαίωσης του ελέγχου, ώστε να τεκμηριώνεται η
επίβλεψη όλου του χώρου από την υπηρεσία ασφαλείας.
4) Κατά τις βραδινές ώρες κλειδώνει η κεντρική πύλη του νοσοκομείου και η πρόσβαση γίνεται μόνο από την πλαϊνή πύλη οχημάτων που οδηγεί στο χώρο
των επειγόντων,
Συνεργασίες με τους φορείς, ενσωμάτωση του νοσοκομείου ως ζωντανού κυττάρου στην τοπική κοινωνία
1) Μαζί με εθελοντικούς φορείς πραγματοποιήσαμε την δεντροφύτευση του εξωτερικού χώρου του νοσοκομείου για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας του
ιδρύματος.
2) Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου για συνεργασία στην έρευνα στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η συνεργασία αυτή την περίοδο συνεχίζεται με την περαιτέρω συνεργασία ώστε να υποστηριχθεί και στον Ελλαδικό χώρο η έρευνα του συγκεκριμένου το εργαστήριου, με τα αντίστοιχα οφέλη για το ΓΝ Κέρκυρας.
3) Υπογράφηκε η συνεργασία με το τμήμα βιβλιοθηκονομίας για την οργάνωση του ενεργού και ημιενεργού αρχείου του νοσοκομείου και την οργάνωση της νέας βιβλιοθήκης. Το καλοκαίρι του 2017 ομάδα φοιτητών ξεκίνησε την οργάνωση του αρχείου του νοσοκομείου με αποσυμφόρηση των κλινικών από δεκάδες φακέλους και ταξινόμηση μέσω ΑΜΚΑ στο νέο αρχείο του νοσοκομείου.
Ταυτόχρονα οργανώθηκαν και μικρότερα αρχεία όπως του λογιστηρίου του γραφείου προσωπικού κοκ. Ταυτόχρονα διασώθηκαν από τα υπόγεια (υγρασία-φθορές), βιβλία που είχαν αποθηκευτεί εκεί από τη βιβλιοθήκη του παλαιού
νοσοκομείου, πολλά από τα οποία ηλικίας άνω των 100 ετών. Οργανώνεται σε
χώρο του 1ου ορόφου η νέα βιβλιοθήκη του νοσοκομείου μας. Η παρουσία φοιτητών στο νοσοκομείο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
4) Υπογράφηκε συνεργασία με το δήμο Κέρκυρας για συνεργασία ως προς την
υποστήριξη του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.
5) Είμαστε σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης μεταξύ του ψυχιατρικού τομέα του
νοσοκομείου με του καταστήματος κράτησης Κέρκυρας, για τη δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού της μονάδας απεξάρτησης του ΓΝ Κέρκυρας, εντός των φυλακών και την υποστήριξη των φυλακισμένων των φυλακών Κέρκυρας με ψυχολόγους.
6) Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το τμήμα Κέρκυρας των γενικών αρχείων του
κράτους (ΓΑΚ) για την αξιοποίηση και διάσωση του ανενεργού αρχείου του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου. Ταυτόχρονα με την έγκριση των ΓΑΚ δόθηκε
λύση στην αποσυμφόρηση των κτηρίων του νοσοκομείου από παλαιό και κατεστραμμένο αρχειακό υλικό.
7) Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ιατροδικαστική υπηρεσία Κέρκυρας με σκοπό να αποφευχθούν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων