Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τώρα δεν θέλει να ρίξει κανείς σκουπίδια στον ΧΥΤΑ!

Κέρκυρα
18 Μαΐου 2018 / 14:23

Μήνυση εναντίον της διοίκησης του ΣΥΔΙΣΑ κατέθεσε, λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Εξωραϊστικός σύλλογος Τεμπλονίου, επικαλούμενος ενώπιον της Εισαγγελέα την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ. Στο Τεμπλόνι πήγε και ο περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν! Εκεί που τα περιπολικά φύλαγαν τους κατοίκους να μην κλείσουν τον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, τώρα φυλάνε τον χώρο να μην ρίξει κανείς σκουπίδια στα πρ. κύτταρα και τους γύρω χώρους. Κι επειδή άλλος χώρος δεν υπάρχει για ν' αποθέσουν τα απορριμματοφόρα την πραμάτια τους, η πύλη παραμένει διάπλατη αλλά κανείς δεν τη διαβαίνει! Έκλεισε, ορθάνοιχτος ο ΧΥΤΑ! Το χειρότερο σενάριο, στιγμιότυπο όμως πολλαπλώς και πολλάκις προαναγγελθέν.
Και δεν συμβαίνει τυχαία. Οι επανειλημμένες παραστάσεις των μελών του Εξωραϊστικού συλλόγου στην Εισαγγελία επεσήμαναν την κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργία της εγκατάστασης. Και την Παρασκευή, λίγο μετά το μεσημέρι, κατέθεσαν μήνυση ενώπιον της Εισαγγελέα κατά του Συνδέσμου Διαχείρισης (ΣΥΔΙΣΑ) ακριβώς γι' αυτό, καταγγέλοντας την κατάφωρη και διαρκή παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων.
Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Περιφερειακού Δ/ντή της Αστυνομίας, Δ. Ματσούκα, το μεσημέρι της Παρασκευής, και η παραινετικού χαρακτήρα συζήτηση με την Μάγδα Παπανικολοπούλου. Η πρόεδρος του συλλόγου τον ενημέρωση για την κατάσταση και τις ενέργειες της, επικαλούμενη και την εμπειρία των αστυνομικών που περιπολούν καθημερινά στον ΧΥΤΑ. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, οι αστυνομικοί παρεμβαίνουν όταν εμφανίζονται απορριμματοφόρα και προειδοποιούν τους οδηγούς να μην αποθέτουν στα βουνά των σκουπιδιών.
Με δεδομένο ότι ο δεματοποιητής δεν λειτουργεί πλέον εφόσον έληξε χωρίς να ανανεωθεί η σύμβαση του εργολάβου, δεν υπάρχει πλέον τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών, που έχουν αρχίσει να στοιβάζονται επικίνδυνα στις γωνιές της πόλης και τους δρόμους της κερκυραϊκής υπαίθρου και των οικισμών.