Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γνωστοί οι μέχρι χτες «άγνωστοι»! Ταυτοποιήθηκαν 17 άτομα του πογκρόμ εναντίον προσφύγων

Μυτιλήνη
27 Απριλίου 2018 / 05:49

Σε βάρος πέντε (5) σχηματίζεται δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι υπόλοιποι 12 αναμένεται να αντιμετωπίσουν διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Σε ταυτοποιήσεις ατόμων που μετείχαν στα γενικευμένα επεισόδια της 22ας προς 23ης Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς έχει προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως χτες το απόγευμα από την έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας του νησιού έχουν προκύψει στοιχεία σε βάρος τουλάχιστον 17 ατόμων, που είχαν ενεργό συμμετοχή στις επιθέσεις κατά των προσφύγων και μεταναστων στο κέντρο της Μυτιλήνης. Η πίεση της κοινής γνώμης, οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και η εισαγγελική Αρχή φαίνεται ότι συνέβαλε στην περαιτέρω διερεύνηση των πρωταγωνιστών των επεισοδίων. Εξάλλου οι περισσότεροι φέρονται να ήταν γνωστοί όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους αστυνομικούς με τους οποίους συνομιλούσαν.
Ειδικότερα, σε βάρος  πέντε (5)  σχηματίζεται δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι υπόλοιποι 12 αναμένεται να αντιμετωπίσουν διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος. Θυμίζουμε ότι στις 5 το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί συνέλαβαν 120 Αφγανούς  και δύο Έλληνες αλληλέγγυους κατηγορούμενοι για κατάληψη (σ.σ. της πλατείας) και απείθεια, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον τους και αφέθησαν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τις επιθέσεις κατά των αλλοδαπών και τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς πρωτοστάτησαν ομάδες ακροδεξιών και μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης.
 
Ο Δ. Βίτσας
 
Θυμίζουμε ότι απαράδεκτο χαρακτήρισε ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας τον τρόπο που ενήργησε η αστυνομία της Λέσβου κατά τη διάρκεια του ακροδεξιού πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη όσων προξένησαν τα επεισόδια και ότι έπρεπε να γίνουν τουλάχιστον προσαγωγές.
 
 Το σχέδιο
Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε εξαρχής εισαγγελική εντολή για συλλήψεις. Από την άλλη η αστυνομία τις ώρες της επιχείρησης στην πλατεία Σαπφούς είχε σαφείς εντολές να προστατεύσει τους πρόσφυγες που είχαν παραταχθεί πίσω της και να τους προφυλάξει από τους μαινόμενους δράστες της επίθεσης. Εξάλλου αυτό είχε σημειώσει και η εφημερίδα μας από την πρώτη μέρα, σε σχέση με την προτεραιότητα της αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύλληψη των δραστών εκείνη την ώρα έκανε τα στελέχη να είναι σκεπτικά, δεδομένου ότι κατ’ εκτιμήσεις μία σύλληψη, θα ενέτεινε ακόμα περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση που βίωνε η... πλατεία. Το θέμα είναι ότι πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν τα επεισόδια, σε βίντεο κι έτσι εκτός από τις μαρτυρίες, η αστυνομία όλο αυτό το διάστημα από τη Δευτέρα έως και χτες Πέμπτη είχε στη διάθεσή της πλούσιο οπτικό υλικό προς αναζήτηση των δραστών. Η όλη υπόθεση έχει απασχολήσει κεντρικά την κυβέρνηση, ενώ αναμένονταν χτες να προβεί σε δηλώσεις και ο αρμόδιος υπουργός κ. Τόσκας.