Στα χέρια της Αστυνομίας ο φόβος και τρόμος των ηλικιωμένων
διαρρήκτες
13 Απριλίου 2018
/ 08:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Δικαίωση για τον θάνατο ενός ηλικιωμένου, αλλά και τους βασανισμούς, που υπέστησαν αρκετοί ακόμη υπερήλικες στην παραμεθόριο περιοχή, αποτελεί η σύλληψη ενός 25χρονου Αλβανού, μέλους εγκληματικής ομάδας, που ενεργούσε με χαρακτηριστική βιαιότητα και σκληρότητα απέναντι στα θύματά της.
Πρόκειται για έναν από τους δράστες των συνολικά 13 ληστειών και διαρρήξεων, που είχαν αναστατώσει κατά το 2017 την περιοχή του Πωγωνίου, εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των μόνιμων κατοίκων, που, με τις τοπικές αρχές αλλά και τις οργανώσεις των αποδήμων, ζητούσαν επιτακτικά τη λήψη αστυνομικών μέτρων.
Για αρκετές από τις ληστρικές επιδρομές, που έλαβαν χώρα από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, υπεύθυνοι ήταν ο 25χρονος συλληφθείς, καθώς και άλλα τρία άτομα, επίσης Αλβανοί, που παραμένουν ασύλληπτοι, παρότι τα στοιχεία τους είναι γνωστά στις αρχές, καθώς πιθανότατα βρίσκονται σε αλβανικό έδαφος.
Ο 25χρονος συνελήφθη ανήμερα του Πάσχα στα Κτίσματα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και τους άλλους τρεις ομοεθνείς του. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας από την οποία επήλθε θανάσιμος τραυματισμός προσώπου από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες και με ιδιαίτερη σκληρότητα, ληστειών κατά συναυτουργία και συρροή, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατ’ εξακολούθηση, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης εισόδου στη χώρα, ενώ οι έρευνες, για τη διαπίστωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και της ταυτοποίησης της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, συνεχίζονται.
Την ικανοποίησή της για την εξιχνίαση των υποθέσεων εξέφρασε η τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, κάνοντας λόγο για την υλοποίηση της δέσμευσης, που είχε δοθεί στην τοπική κοινωνία.
«Θεωρούμε αυτή την εξακρίβωση ως ένα καθοριστικό χτύπημα, καθώς τερμάτισε τη δράση μιας επικίνδυνης ομάδας, που δρούσε στην παραμεθόριο και είχε δημιουργήσει έντονο αίσθημα φόβου στους πολίτες, και κρίνουμε ότι θα συμβάλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Ως Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου θα συνεχίσουμε τον διαρκή αγώνα για την αποδόμηση τέτοιων εγκληματικών ομάδων», σημείωσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κώστας Σκούμας, συγχαίροντας ιδιαίτερα τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και του Εγκληματολογικού Εργαστηρίου, για την οργανωμένη και μεθοδική δουλειά τους, επί πολλούς μήνες.
«Όλη η περιοχή αστυνομεύεται, ειδικά η παραμεθόριος. Θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια ο κόσμος, δρουν μέρα νύχτα ειδικές ομάδες που προσπαθούν για το καλύτερο», σημείωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιάννης Βασιλάκος, δίνοντας την υπόσχεση ότι η αστυνομία θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο.
Τους άνδρες του και κυρίως την ειδική ομάδα, που είχε συσταθεί για την έρευνα αυτής της υπόθεσης, ευχαρίστησε ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βασίλης Μουσελίμης.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟΙ
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές από σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων και κυρίως στην παραμεθόριο περιοχή του Πωγωνίου.
Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες, αμέσως μετά τις επιθέσεις τους, περνούσαν τα σύνορα και διέφευγαν στη γείτονα χώρα, γεγονός που δυσχέραινε σημαντικά τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Από την ταυτοποίηση των στοιχείων, προέκυψε ότι ευθύνονται για έξι ληστείες και επτά διαρρήξεις – κλοπές, ενώ χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν το γεγονός ότι ενεργούσαν με ιδιαίτερη βιαιότητα και σκληρότητα, ασκώντας σωματική βία σε βάρος των ηλικιωμένων θυμάτων, όπως τόνισαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Σε μία μάλιστα, από τις ληστείες που διέπραξαν, -για το ποσό των 750 ευρώ- προκάλεσαν έναν εξαιρετικά σοβαρό τραυματισμό σε βάρος 90χρονου στο Κεράσοβο, με αποτέλεσμα αυτός να καταλήξει πέντε μήνες αργότερα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απειλούσαν τα θύματά τους με διάφορα αντικείμενα (μαχαίρια, κυνηγετικό όπλο, ξύλινη ράβδο), τους έδεναν, τους φίμωναν και τους τραυμάτιζαν, προκειμένου να τους υποδείξουν τα σημεία, στα οποία φυλούσαν τα χρήματά τους.
Δε δίστασαν ούτε να δέσουν και να φιμώσουν μια ηλικιωμένη, 100 ετών, στη Λίμνη Πωγωνίου, για να πάρουν 240 ευρώ, ούτε μια 83χρονη στο Κεράσοβο για 80 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Τον Ιούνιο, λήστεψαν ακόμη και δύο ομοεθνείς τους, που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στα Κτίσματα. Με την απειλή μαχαιριού και κυνηγετικού όπλου, τους πήραν 20 ευρώ και 500 λεκ Αλβανίας. Δραματικές στιγμές πέρασε στα χέρια τους και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Περίβλεπτο, προκειμένου να παραδώσει το ποσό των 420 ευρώ.
Ως προς τη σύνθεση της «επιχειρησιακής ομάδας» των δραστών, αυτή διαφοροποιούνταν σε κάθε εξόρμηση, ενώ στις περιπτώσεις των κλοπών, έμπαιναν στα σπίτια διαρρηγνύοντας πόρτες, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, και, αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και ηλεκτρικές συσκευές, τα οποία μετέφεραν στην Αλβανία.
Η ομάδα, πέρα από τις παραπάνω ληστείες, διέπραξε ή αποπειράθηκε κλοπές στο Μαυρονόρος, το Κεράσοβο, την Πωγωνιανή και τη Λίμνη Πωγωνίου, ενώ έφτασε μέχρι την Κρύα και την Κάτω Λαψίστα, όπου έκλεψε χρήματα, προσωπικά έγγραφα, τηλεόραση και ηχοσύστημα.
Η δράση τους εκτείνεται την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 και εκτιμάται ότι η λήψη πρόσθετων αστυνομικών μέτρων από την αστυνομία είχε ως αποτέλεσμα να την περιορίσουν σημαντικά.
«Τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε αξιόποινες πράξεις στην περιοχή, σε τέτοια έκταση και ένταση», σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, κάνοντας έκκληση στους κατοίκους της παραμεθορίου να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές και να τους μεταφέρουν τυχόν ύποπτες κινήσεις.