Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λόγος στους Δήμους για τα λεωφορεία περιήγησης ανοικτού τύπου

Ανοικτά λεωφορεία
22 Μαρτίου 2018 / 11:22

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την τοπική αυτοδιοίκηση θα αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις κυκλοφορίας για ανοικτά λεωφορεία, τουριστικά τρενάκια και «γουρούνες»

ΑΘΗΝΑ. Σε συνεργασία  με το Υπουργείο Τουρισμού και την ΚΕΔΕ θα αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις κυκλοφορίας  και χορήγησης αδειών στα λεωφορεία αστικής περιήγησης ανοικτού τύπου, στα τουριστικά τρενάκια και στα τετράτροχα οχήματα («γουρούνες»). Όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου μεταφορών στην ολομέλεια της βουλής «Δίνουμε μεταβατική περίοδο ενός μήνα για να προετοιμάσουμε από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού και με την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα ορθολογικό πλαίσιο, για να έχει επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση λόγο για το πού θα κυκλοφορούν και ποιος θα είναι ο επιτρεπόμενος φόρτος σε κάθε δρόμο».

Με πλειοδοτικό διαγωνισμό οι άδειες

Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου μεταφορών «Για την θέση σε κυκλοφορία ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης  ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης προϋποτίθεται προηγούμενος καθορισμός της  κυκλοφοριακής ικανότητας και της βατότητας του οδικού δικτύου του οποίου θα γίνει χρήση για τις ειδικές διαδρομές. Ο ως άνω καθορισμός περιβάλλεται τον τύπο απόφασης του οικείου Δημοτικού ή – σε περίπτωση εμπλοκής περισσότερων του ενός Δήμων – Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι πιο πάνω αποφάσεις των Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβουλίων επανεξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζονται από τους οικείους Δήμους ή Περιφέρειες και πάντως δεν μπορούν να είναι μικρότερα των επτά (7) ετών.
Μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης καθορισμού της κυκλοφοριακής ικανότητας και της βατότητας της πόλης για τη διενέργεια ειδικών διαδρομών τάσσεται προθεσμία τουλάχιστον δύο (2) μηνών και όχι μεγαλύτερη των τριών (3) μηνών από τον οικείο Δήμαρχο, ή Περιφερειάρχη σε περίπτωση περισσότερων Δήμων, για την υποβολή αιτήσεων έγκρισης ειδικών διαδρομών. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων δεν υπερβαίνει την κυκλοφοριακή ικανότητα εξετάζονται όλες. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει την κυκλοφοριακή ικανότητα διενεργείται πλειοδοτικός διαγωνισμός, από τον οικείο Δήμο ή Περιφέρεια, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 κατάλληλα εφαρμοζόμενες, για την επιλογή των δικαιούχων των ειδικών διαδρομών. Το δικαίωμα χρήσης της ειδικής διαδρομής έχει ισχύ από πέντε (5) έως επτά (7) έτη. Σε περίπτωση διαγωνιστικής διαδικασίας, με επιλογή του φορέα που διενεργεί τον διαγωνισμό, η διάρκεια χρήσης της ειδικής διαδρομής αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού και κυμαίνεται από πέντε (5) έως επτά (7) έτη. Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού επιτρέπεται να καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Η περίπτωση της Κέρκυρας

Για το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη της Κέρκυρας έχει απευθυνθεί με επιστολή του στους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο περιφερειάρχης στην επιστολή του έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, η αρμοδιότητα έγκρισης της ειδικής διαδρομής και της θέσης σε κυκλοφορία των περιηγητικών λεωφορείων να περιέλθει στους Δήμους σαν τους μόνους και απόλυτους αρμόδιους διαχείρισης των χώρων αλλά και της λειτουργίας της πόλης τους. Εάν παρά ταύτα η αρμοδιότητα παραμείνει σύμφωνα με την ανωτέρω Κοινή Υπουργική Απόφαση στα αρμόδια Υπουργεία ζητά να απαιτείται τουλάχιστον σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου. Επίσης τον περασμένο Ιούλιο οι βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών έχουν ζητήσει να δοθεί η συνολική αδειοδότηση στους δήμους, καθώς με το σημερινό καθεστώς ζητείται από τον αρμόδιο ΟΤΑ απλή βεβαίωση της ειδικής διαδρομής και όχι έγκριση.

Η διάταξη για τις «γουρούνες»

Οι τετράτροχες μοτοσικλέτες (γνωστές ως «γουρούνες») που κατακλύζουν τα νησιά μας το καλοκαίρι, έχουν φέρει σε τροχιά σύγκρουσης το υπουργείο Μεταφορών με την (υπό σύσταση) Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Οχημάτων.

Με άρθρο στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, «οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς», ρύθμιση που αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου ήταν η γενική απαγόρευση των τετράτροχων μοτοσικλετών, με το νομοσχέδιο όμως απαγορεύονται οι μέχρι 125cc, ενώ επιτρέπονται οι μεγαλύτερου κυβισμού.

«Βγάζει εκτός χρήσης το 80%»

Παρα ταύτα η απαγόρευση ουσιαστικά βγάζει εκτός χρήσης το 80% σχεδόν του στόλου των ATV που κυκλοφορούν στη χώρα μας και κυρίως στα νησιά, προκαλώντας - όπως υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου - πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων και μοτοσικλετών.
Εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων από επτά νησιά-τουριστικούς προορισμούς (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και Κω) βρέθηκαν στην Αθήνα για επαφές με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες σε προσπάθεια αναστολής της απαγόρευσης.

Επικαλούνται τα στατιστικά στοιχεία

Οι επαγγελματίες, επικαλούμενοι στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ότι:
Για το 2015, επί του συνόλου των 739 δυστυχημάτων τα 11 ήταν με ATV, ποσοστό 1,5%
Για το 2016, επί του συνόλου των 752 θανατηφόρων τα 2 ήταν με ATV, ποσοστό 0,3%
Για το Α’ εξάμηνο του 2017, επί του συνόλου των 296 θανατηφόρων τα 2 ήταν με ATV, ποσοστό 0,7%.

«Πέρα από το γεγονός ότι τα στατιστικά δείχνουν σαφείς τάσεις μείωσης για τις χρονιές που η ΕΛ.ΑΣ μας δίνει στοιχεία, αυτά αφορούν στο σύνολο των ATV. Δεν υπάρχει διαχωρισμός σε μικρά ή μεγάλα. Απορίας άξιος λοιπόν είναι ο χαρακτηρισμός επικίνδυνα αφού αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Δεν γνωρίζουμε πώς το υπουργείο χαρακτηρίζει επικίνδυνα τα μικρά ATV και τα απαγορεύει ενώ στα μεγάλα επιτρέπει την κυκλοφορία τους» τόνισαν, ακόμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Μοτοποδηλάτων και Μοτοσικλετών Μυκόνου Θανάσης Νάζος σημείωσε ότι «Πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει διαχωρισμός – περιορισμός κίνησης ανάλογα με τον τύπο οδοστρώματος. Μόνο για άσφαλτο ή μόνο για χωματόδρομο.