Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δρακονταειδής: Θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος Απόλπαινας-Τσουκαλάδων. Η καταστροφή είναι μεγάλη

κλειστός δρόμος
03 Μαρτίου 2018 / 09:41

ΛΕΥΚΑΔΑ.“Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη Λευκάδα”, ανέφερε

στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

“Οι πιο σημαντικές περιπτώσεις είναι ο δρόμος Απόλπαινας Τσουκαλάδων, Περιγιάλι- Πλατύστομα, καθώς και ένα γενικότερο πρόβλημα που σε έντονες βροχοπτώσεις υπάρχουν περιοχές που πλημμυρίζουν και στη Λευκάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας του Νυδριού”, διευκρινίζοντας ότι είναι διαχρονικά προβλήματα, ωστόσο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έχουν επιδεινωθεί.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι στο δρόμο Aπόλπαινα Τσουκαλάδες, καθώς έχει υπάρξει μία μεγάλη κατάπτωση, ενώ όπως ανέφερε το ευχάριστο είναι ότι με βάση αυτό το γεγονός δεν είχαμε θύματα.

“Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο κομμάτι που έχει πέσει, αλλά στο χείλος προς τους Τσουκαλάδες, καθώς είναι εξαιρετικά ρηγματωμένο και υπάρχει ενδεχόμενο να πέσει στο επόμενο λεπτό, ή στα  επόμενα δύο χρόνια και κανείς αυτό δεν το γνωρίζει.

Ο Δήμος Λευκάδας από χθες ήρθε σε επαφή με το Ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών και σήμερα το πρωί {σ.σ χθες} δύο γεωλόγοι έκαναν εκτίμηση της κατάστασης. Η δική τους τεχνική άποψη η οποία θα παραδοθεί και εγγράφως στο δήμο, είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία λόγω επικινδυνότητας.

Επίσης έχουν ειδοποιηθεί οι ειδικοί από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, να πουν τη γνώμη τους, καθώς κάνουν κατασκευές σε πολύ μεγάλα έργα, και οποίοι έκαναν περίπου την ίδια εκτίμηση με τους ανθρώπους του γεωλογικού Ινστιτούτου.”

“Σε καμία περίπτωση ο δρόμος δεν μπορεί να ανοίξει, προφανώς δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο συγκοινωνιακό- κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς η μοναδική διέξοδος που είναι το Φρύνι δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Έχει συμφωνηθεί ο δρόμος να καθαριστεί από τα αυτοκίνητα κάτι που ανέλαβε Ελληνική Αστυνομία, αυτό θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα στους κατοίκους, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο η όλη κατάσταση είναι μονόδρομος, καθώς τα αυτοκίνητα θα ανεβαίνουν και θα κατεβαίνουν από το συγκεκριμένο δρόμο.”

“Η δημοτική αρχή λειτούργησε  με τους πιο γρήγορους ρυθμούς” ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας, ωστόσο μιλάμε για μεγάλα έργα που χρειάζονται χρόνο.

‘Όπως είπε η δημοτική αρχή έχει συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσει, καθώς πρέπει να γίνει ένα μεγάλο έργο στο οποίο πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να ακολουθηθούν χρονοβόρες διαδικασίες όπως μελέτες και στο κομμάτι αυτό όπως  είπε ως χώρα είμαστε λίγο αργοί, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο δρόμος Περιγιάλι-Πλατύστομα, εκεί εναλλακτικές διαδρομές υπάρχουν, ωστόσο θα δημιουργηθεί πρόβλημα καθώς δεν θα μπορούν να περάσουν μεγάλα φορτηγά, ενώ ανέφερε εκτός από την φύση και την διάβρωση των εδαφών, έχει υπάρξει και ανθρώπινος παράγοντας στην καταστροφή.

“Ακριβώς από κάτω έχουν γίνει εκσκαφές και μια σειρά πραγμάτων, τα οποία επέτειναν κατα την άποψη της υπηρεσίας του δήμου το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα η δημοτική αρχή αναμένεται να ζητήσει αποζημιώσεις από τους υπεύθυνους.”

Ο Δήμαρχος Λευκάδας ζήτησε κατανόηση από τους πολίτες καθώς δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά για να δώσουν λύσεις, θέλει αγώνα, προσπάθεια, επιμονή, γνώσεις, όχι γρήγορες κινήσεις, που θα δώσουν μία προσωρινή λύση, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα οριστικά, καθώς προσπαθούμε να δώσουμε λύση και για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και για την οριστική.

Κατά τα άλλα ο κύριος Δρακονταειδής, αναφερόμενος στον ανοικτό απολογισμό της δημοτικής αρχής, τον προσδιόρισε κατά 99% την 26η Μαρτίου, σε τόπο που θα ανακοινωθεί, καθώς η δημοτική αρχή θα πει στους πολίτες τι έκανε και τι δεν έκανε,  τι κατάφερε και τι δεν κατάφερε, ζητώντας σε όλη αυτή την κουβέντα και την συμμετοχή της κοινωνίας, καθώς η δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας της είναι σε μία διαρκή συζήτηση με τον κόσμο κάνοντας λαϊκές συνελεύσεις, κάτι που είχε  πολλά χρόνια να γίνει στη Λευκάδα και είχε ανάγκη κάτι τέτοιο κοινωνία, όπως είπε.

Ο κύριος Δρακονταειδής απάντησε και στην κριτική των πρώην δημάρχων κυρίων Αραβανή και Φέτση, στην αναφορά που είχε κάνει στο δημοτικό συμβούλιο για καθαρτήριο προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Όπως ανέφερε ο κύριος Δρακονταειδής έκανε μία αναφορά σε ένα πρόβλημα 40 χρόνων αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν επί 40 χρόνια σε αυτό το πρόβλημα και εκεί πήγαινε η συγκεκριμένη αναφορά.

Αυτή είναι μία σαφής πολιτική αναφορά και έχει να κάνει με συγκεκριμένες ευθύνες που υπήρχαν για το γεγονός ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα τα τελευταία 40 χρόνια.

Όσον αφορά τις δύο τελευταίες περιόδους ο ίδιος εξήγησε- ωστόσο όπως είπε με έναν μαγικό τρόπο, αυτά που λέει στο δημοτικό συμβούλιο και μεταδίδονται και από το ραδιόφωνο- από ορισμένους εντός εισαγωγικών δημοσιογράφους χάνονται και παρουσιάζεται το άσπρο-μαύρο, με αποτέλεσμα πολλές φορές μέσα από τα γραφόμενα διαβάζοντας κάποιος να σχηματίζει μια λάθος εικόνα.

“Με πολύ καθαρό τρόπο ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο, ότι η ιδέα τέθηκε για πρώτη φορά, για τη συγκεκριμένη λύση που πάμε επί δημαρχίας Βασίλη Φέτση. Τότε συμμετείχα και ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο και ήμουν απολύτως θετικός.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και επί δημαρχίας Κώστα Αραβανή, που όμως η οργάνωση φακέλου, οι οριστικές μελέτες, οι διαδικασίες δεν ήταν ώριμες, για να μπορέσουν οι δύο προηγούμενοι δήμαρχοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.

Το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε ένας κωδικός, του ΕΣΠΑ,  περίπου 5 εκατομμύρια 900 χιλιάδες, για να βρει λύση η Λευκάδα για τα σκουπίδια της.

“Η χρηματοδότηση που δόθηκε το καλοκαίρι 2014 ήταν από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και θα έπρεπε όχι μόνο να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, αλλά και το έργο μέχρι το τέλος του 2015. Προφανώς είναι αστείο να μιλάει κανείς για ένα θέμα που για να πάρουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση κάναμε ενάμιση χρόνο, για διαδικασίες που εξαρτώνται από άλλες υπηρεσίες και κάποιοι να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας λέει ότι καθυστερήσαμε στο θέμα των απορριμμάτων.

Εγώ ξαναλέω ότι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, έκαναν τη δική τους προσπάθεια, πήραν μία ιδέα την προχώρησαν όσο μπορούσαν, δυστυχώς ή ευτυχώς έτυχε σε αυτή τη δημοτική αρχή, να ωριμάσει όλα αυτά και ταυτόχρονα να πάρει το ποσό των 9 εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων ευρώ, που απαιτούνται για να πάει σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση.”

Στην αναφορά του κυρίου Αραβανη ότι θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2014 να δημιουργηθεί δεματοποιητής και μετά να ακολουθούσε έργο γέφυρας, απάντησε ότι κάνει λάθος, καθώς θα  πρέπει να γνωρίζει ότι όταν πας να διαπραγματευτείς το ζήτημα των απορριμμάτων σου η λύση είναι πακέτο, καθώς δεν πρέπει να ξεχνά αφού διαχειρίστηκε το ζήτημα και έχει γνώση, ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν το ποιος θα ήταν ο αποδέκτης του υπολείμματος του εργοστασίου για να σου εγκρίνουν τα οποία χρήματα.

Κάποιοι αυτό το ξεχνούν κατά τη γνώμη του συνειδητά, ανέφερε, λέγοντας ότι κάποιοι που διατυπώνουν διάφορες γνώμες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν αναφέρεται στους προηγούμενους δημάρχους, διευκρινίζοντας ότι για να πάρεις έγκριση από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει και με βάση τον εθνικό σχεδιασμό να έχεις τη λύση του προβλήματος από το α μέχρι το ω.

Μάλιστα είπε ότι όσοι γράφουν για αυτό το θέμα δεν έχουν πάει ούτε στο χώρο που είναι τα απορρίμματα καθώς  ξαφνικά για  ένα διαχρονικό έγκλημα 40 χρόνων, με μία δημοτική αρχή που παλεύει με νύχια και με δόντια για να το επιλύσει και το έχει βάλει σε έναν δρόμο που δεν έχει επιστροφή, καθώς μετά από τις τελευταίες εξελίξεις πάμε σε θετική λύση, να κατηγορείται η τωρινή δημοτική αρχή.

Μάλιστα όπως είπε δεν είδε κανέναν από όσους κυβέρνησαν αυτό τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια να κάνει την αυτοκριτική του, που επί 40 χρόνια δε λύθηκε το πρόβλημα των σκουπιδιών.

πηγή: mylefkada