Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεμπλοκάρει η ΣΔΙΤ Ηλείας - Και η Κέρκυρα στα βαλτωμένα κρίσιμα έργα της χώρας

ΣΔΙΤ
05 Φεβρουαρίου 2018 / 07:30

ΑΘΗΝΑ. Τέσσερα χρόνια μετά την ανάδειξή της ως προσωρινού αναδόχου στην ΣΔΙΤ Ηλείας, η κοινοπραξία Μεσόγειος –J&P Αβαξ αποκτά -έστω και με μικρές τροποποιήσεις- το εισιτήριο για την υπογραφή της σύμβασης για την μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

Tην ίδια ώρα βαλτωμένα είναι τα σχεδιαζόμενα έργα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα και Θήβα με την κυβέρνηση να υπερηφανεύεται για την ένταξη μελετών στο ΕΣΠΑ, αντί να εγκαινιάζει τις νέες μονάδες. Η περίπτωση της Ηλείας που θα επεξεργάζεται 80.000 τόνους απορριμμάτων είναι άλλο ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, αφού ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε προ εξαετίας αλλά πάγωσε λόγω άρνησης της κυβέρνησης στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ.
 
Τις προηγούμενες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία, παραδέχτηκε ότι η έλλειψη οργανωμένης διαχείρισης στην περιοχή, παρήγαγε 10.000 τόνους δεματοποιημένων  σύμμεικτων αποβλήτων που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα στα Κονιδέικα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι συμπράξεις που στοχοποιήθηκαν από υπουργούς της κυβέρνησης είναι τα μόνο έργα που δείχνουν ικανοποιητική ωριμότητα για να τελειώσουν αλλά και να δώσουν οριστικές λύσεις στις τοπικές κοινωνίες με τα σκουπίδια. Οι περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας που δουλεύει εντατικά από το περασμένο καλοκαίρι, οι μονάδες των Σερρών και της Ηπείρου που υλοποιούνται με υψηλούς ρυθμούς είναι η απάντηση σε όσους αμφισβητούν αυτό το μοντέλο. Την Παρασκευή παρουσία του κ.  Φάμελλου, συνεδρίασε με την συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Ηλείας, στο οποίο αποφασίστηκε η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60.000 τόνους σε 45.000 τόνους αλλά και η ενίσχυση της ανακύκλωσης.
 
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος «δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με τη συμφωνία, τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται». Η συμφωνία, παρά τις αντιδράσεις μερίδας δημάρχων, προβλέπει επίσης την κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Νομό Ηλείας κοντά στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, προκειμένου τα ανακυκλώσιμα υλικά να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα και η ασφαλή και υγειονομική διάθεση των δεματοποιημένων απορριμμάτων. Οι αλλαγές αυτές επισφραγίζουν την υπογραφή του έργου για την κατασκευή άλλου ένα ΣΔΙΤ.
 
Στον αντίποδα, η μονάδα της Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό τομέα που υπήρχε πρόταση του ΦοΔΣΑ να κατασκευαστεί  με ΣΔΙΤ για την διαχείριση 300.000 τόνων, έχει παγώσει καθώς το ΥΠΕΝ προκρίνει να γίνει ως δημόσιο έργο και πρόσφατα ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης. Μήνες μετά την ανάθεσή της στην κοινοπραξία Intrakat-Watt ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μονάδα της Θήβας για επεξεργασία 35.000 τόνων ενώ ούτε η πρόταση για ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ρόδο φαίνεται να προχωρεί. Σε ότι αφορά την Κέρκυρα, το νησί αναζητά επειγόντως λύσεις μετά το πάγωμα του έργου με σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενώ στην Αλεξανδρούπολη, το ακυρωμένο ΣΔΙΤ θα απορροφήσει ως δημόσιο έργο την ίδια δαπάνη (20 εκ. ευρώ) που θα διατεθεί και για τη μονάδα της Ηπείρου με διπλάσιες όμως ποσότητες απορριμμάτων. Από μήνα σε μήνα υπογράφεται τον τελευταίο χρόνο και η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που έχει αναλάβει  η Τέρνα Ενεργειακή  αλλά ο ανάδοχος περιμένει χρόνια για να ξεκινήσει το έργο, με τις χωματερές να ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια. Χάος επικρατεί και στην Αττική με την Φυλή να αποτελεί το μόνιμο καταφύγιο της Περιφέρειας για τα αστικά απορρίμματα όλης της Αττικής.

πηγή: protothema