Δευτέρα 01.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απόψε η «μητέρα» όλων των συνεδριάσεων: Ψάχνοντας εναγωνίως συναίνεση

Δημοτικό Συμβούλιο
30 Ιανουαρίου 2018 / 09:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Με όλα τα χαρτιά ανοιχτά προσέρχονται στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα σκουπίδια, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του.

Αυτήν την απάντηση έδωσε ο Κ. Νικολούζος στην «κ.Ε.» στο ερώτημα τι προσδοκάει από την συνεδρίαση, την στιγμή που όλα δείχνουν πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. 
 
ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την κρισιμότητα αυτή αναγνωρίζει και ο ίδιος, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, όμως επισημαίνει πως δεν υπάρχουν και πολλές λύσεις στον ορίζοντα για την άμεση διευθέτηση του προβλήματος ενόψει της οριστικής επίλυσής του. Στην πραγματικότητα, η μοναδική διαθέσιμη διέξοδος είναι η χρήση της εγκατάστασης στη Λευκίμμη ώστε να μεταφερθούν εκεί τα δέματα που έχουν κατακλύσει τους χώρους στο Τεμπλόνι. «Πρόκειται για το εναπομείναν υπόλειμμα από τον διαχωρισμό που γίνεται εκεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης εργολαβίας», λέει. «Η χρήση της εγκατάστασης στη Λευκίμμη  θα μας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο, δυο, δυόμισι ετών, μέχρις ότου τελεσφορήσει η αναζήτηση νέου χώρου πιθανότατα στον Βορρά για την ανέγερση εκεί της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου και του απαιτούμενου κυττάρου υγειονομικής ταφής του υπολείματος».
«Η πρόσφατη ανακοίνωση της χρηματοδότησης της μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης, που περιλαμβάνει και την περίπτωση της Κέρκυρας, μας επιτρέπει να εκφράσουμε την προσδοκία να υπάρξουν τελικώς οι προϋποθέσεις για την οριστική και σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος», κατέληξε ο δήμαρχος.
Όσον αφορά στις εύλογες παρατηρήσεις για την δεδομένη άρνηση των Λευκιμμιωτών στη χρήση εκεί της εγκατάστασης, ο Κ. Νικολούζος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να επιχειρηθεί αυτό επουδενί με στρατιωτικό τρόπο. «Συναίνεση  δυο, δυόμισι χρόνων ζητείται ώστε να δρομολογηθεί η οριστική διευθέτηση», λέει.
Όσον αφορά στα όσα του αποδίδονται για την αναστολή μιας έτοιμης λύσης, χρηματοδοτούμενης μέσω ΣΔΙΤ, που θα απέτρεπε την σημερινή κατάσταση, ο Κ. Νικολούζος απαντά ότι ουδείς είχε μεριμνήσει για την ενδιάμεση περίοδο, ότι η δική του δημοτική Αρχή παρέλαβε το τελευταίο κύτταρο στο Τεμπλόνι μισογεμάτο ενώ βεβαίως το ανάλογο έργο στη δυτική Πελοπόννησο δεν έχει ακόμα συμβασιοποιηθεί και της Ηπείρου ακόμα εκτελείται. «Ακόμα κι αν δεχόμαστε αυτές τις προβλέψεις τότε, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα βρισκόμαστε ακριβώς στην κατάσταση, που είμαστε και τώρα», υπογραμμίζει.
Η αποψινή συνεδρίαση αναμένεται φορτισμένη ενώ η δημοτική ηγεσία έχει προσκαλέσει τους κοινωνικούς φορείς να μετάσχουν. 

Από το Γραφείο του δημάρχου διευκρινίζεται ότι η αναφορά του στην πιθανότητα να εξευρεθεί χώρος υγειονομικής ταφής σε περιοχή της βόρειας Κέρκυρας αποδίδεται αποκλειστικά στον ΧΥΤΥ. Η απόφαση για την ανέγερση Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι ειλημμένη και αναφέρεται στον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), ως γνωστόν, στην ευρεία περιοχή του Τεμπλονίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.