Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι προτάσεις της ΛΑ.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας

σκουπίδια
29 Ιανουαρίου 2018 / 11:43

Οι συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ρεαλιστικό τρόπο

Η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε.

Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σκουπιδιών ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

 
Το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας διογκώνεται κάθε μέρα που περνάει και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο από την πολιτική διαχείριση της διοίκησης του Δήμου.
Η κατάσταση σήμερα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι σαφές ότι το Τεμπλόνι δε μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο. Ήδη η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια.
Ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν πρέπει να λειτουργήσει.
Πέρα από το γεγονός ότι φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει το Νότιο τμήμα της Κέρκυρας και όχι ολόκληρο το νησί, εξακολουθεί σήμερα να μην έχει άδεια λειτουργίας, αλλά ακόμη και αν αυτή δινόταν τα δέματα που παράγει η μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Τεμπλόνι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να ταφούν εκεί.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες και  βασικοί κανόνες ασφαλείας για τους εργαζόμενους δεν τηρούνται.
Η σύμβαση που υπογράφτηκε για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων είναι ελλειμματική και η εφαρμογή της προβληματική
Χώροι στέγασης για την προσωρινή εναπόθεση των σκουπιδιών δεν υπάρχουν, ενώ τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι ακατάλληλα, π.χ. η πρέσα,ο  τεμαχιστής.  Η διαδικασία κομποστοποίησης δεν υλοποιείται

Αυτά μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια επίσκεψή του στην περιοχή, αλλά και η έκθεση του ΤΕΕ είναι κατηγορηματική
Όλο αυτό το διάστημα βέβαια, το οργανικό μέρος των απορριμμάτων σαπίζει μόνο του, ευωδιάζοντας την περιοχή, ενώ τα δέματα που παράγονται χτίζουν κάστρα στο χώρο του εργοστασίου καθώς στοιβάζονται εκεί, χωρίς να έχει δοθεί κάποια λύση για το που θα θαφτούν. Ο όγκος των απορριμμάτων αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί, τόσο για λόγους πιθανής πτώσης τους πάνω σε κάποιον (να θυμίσουμε ότι το κάθε δέμα ζυγίζει 800 κιλά περίπου), όσο και λόγω των τρωκτικών που μαζεύονται στην περιοχή.

Κίτρινοι, κόκκινοι και μπλε κάδοι παραμένουν πεταμένοι στο χώρο του Τεμπλονίου, ενώ τα ενημερωτικά φυλλάδια για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων τυπώθηκαν αλλά δε μοιράστηκαν ποτέ. Το τίμημα φυσικά για όλα αυτά το πληρώνουμε όλοι εμείς.

Πολλά εκατομύρια κόστισε η εγκατάσταση και λειτουργία του δεματοποιητή και περί τα 5 η κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης που δε μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Την ίδια στιγμή τα πρόστιμα από την ΕΕ για την ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων έχουν κοστίσει πολλά χρήματα.
Τα τελευταία χρόνια η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας αποτελούσε κεντρική πολιτική όλων των μνημονικών κυβερνήσεων. Αυτό επί της ουσίας αποτέλεσε και τη βασική αιτία για τη μη ανεύρεση οικονομικών πόρων από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης, και την επιλογή σχημάτων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ( π.χ. 80% ιδιωτικό, 20% δημόσιο).
Προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτική αυτή, εφαρμόστηκαν όλα τα «προληπτικά» μέτρα απαξίωσης του δημόσιου τομέα στο πεδίο που επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί. Γι’ αυτό και δεν προχώρησαν δράσεις για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, γι’ αυτό δεν προχώρησαν πιλοτικά  προγράμματα διαλογής στην πηγή, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης  του κοινού, γι’ αυτό δεν αξιοποιήθηκε η διεθνής τεχνική εμπειρία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Στην πολιτική αυτή συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  υλοποιώντας τις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Οι ευθύνες, όμως και τοπικά για όλη αυτή την κατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένες και πρέπει να αποδοθούν. Είναι σαφές ότι ο όποιος υπάρχον σχεδιασμός έχει αποτύχει παταγωδώς και γι’ αυτό πρέπει να απολογηθούν όλοι οι υπεύθυνοι.
Από τη μια οι πολιτικές ευθύνες όλων αυτών που έχουν αφήσει την κατάσταση να φτάσει μέχρι εδώ. Ευθύνες για τη μη υλοποίηση του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ, οργανώνοντας μόνο προσωρινές λύσεις που παρατείνουν το πρόβλημα και αποδίδουν τεράστια κέρδη σε ιδιώτες. Ολόκληρη η διοίκηση του ΣΥΔΙΣΑ και  ιδιαίτερα ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος καθαριότητας πρέπει να απολογηθούν για την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να παραιτηθούν.
Οι ευθύνες όμως δεν είναι μόνο πολιτικές είναι και ποινικές. Εδώ και τρία χρόνια έχει αποδοθεί ο φάκελος της υπόθεσης στην Εισαγγελία και τίποτα δεν έχει γίνει. Άμεσα λοιπόν, πρέπει να προχωρήσει η επικαιροποίηση του φακέλου αυτού και να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία.
Τέλος, είναι καιρός και η περιφέρεια να πάρει θέση και να παρέμβει στη κατεύθυνση της επίλυσης καθώς και αυτή πρέπει να έχει εποπτικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Ο δήμος συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκα ποσά για τη λειτουργία ενός άχρηστου δεματοποιητή, κυρώσεις δεν επιβάλλονται για τη μη σωστή λειτουργία του, ενώ κατά ψευδή τρόπο σήμερα προβάλλεται η δικαιολογία ότι η μη σωστή λειτουργία οφείλεται στη συσσώρευση και μη ταφή των δεμάτων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η επιτροπή που ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε συστήσει το 2015 για την αποτίμηση της έως τότε κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων σημείωνε μεταξύ άλλων ότι 
1) Ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι είχε ακόμα διάρκεια ζωής περί τους 6 μήνες,
 2) Υπήρχαν σημαντικές παραβιάσεις σχετικά με τη λειτουργία του χώρου όπως η κακή λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα τη διαρροή στραγγισμάτων εκτός του χώρου,
 3) Οποιαδήποτε μέθοδος ή τεχνολογία εφαρμοστεί δεν θα έχει καλά αποτελέσματα εάν δεν υπάρχει διαλογή στην πηγή,
 4) Ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη βρίσκεται πολύ μακριά από τα σημεία παραγωγής της μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων και το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων και αυτό δημιουργεί πολλά τεχνικά, κυκλοφοριακά, και οικονομικά προβλήματα στην καθημερινή χρήση του,
5) Ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης δεν μπορεί  να αποτελεί το χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων της ολοκληρωμένης διαχείρισης,
 6) Οτι η μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλο μέρος της Ελλάδας είναι έργο πολυδάπανο και δύσκολα υλοποιήσιμο.
 
Η ίδια επιτροπή πρότεινε στο Δήμαρχο ότι θα πρέπει
1) Να αποκατασταθεί το κύτταρο Α,
2) Να λειτουργήσει άμεσα η βιολογική επεξεργασία των στραγγισμάτων,
3) Να προχωρήσει σε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού για διαλογή στην πηγή, και στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών,
4) Να εγκαταστήσει δεματοποιητή στο Τεμπλόνι με χώρο αποθήκευσης που φέρονταν να  υπάρχει εκεί (και ξαφνικά σήμερα έχει εξαφανιστεί)  και για τη διάθεση των δεμάτων ή να κατασκευάσει  ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι ή να μεταφερθούν στη Λευκίμμη.
 
Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά όπως η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ με την ενσωμάτωση του ενδιαμέσου αυτού σταδίου,  η μελέτη για τον έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και κυρίως μεσολάβησαν τρία χρόνια.
Τρία ολόκληρα χρόνια μέσα στα οποία ο Δήμος υλοποίησε  μόνο την αποκατάσταση του κυττάρου Α και την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Επιπλέον υλοποίησε μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση, επιδείνωσε την κατάσταση στο Τεμπλόνι με τη συνέχεια της μη λειτουργίας του βιολογικού και τη στοίβαξη  μη διαχειρήσιμων αποβλήτων στο χώρο.
 
Στο μεταξύ, την επόμενη Τρίτη, 30 Γενάρη, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας με μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στις 25 Γενάρη ανακοινώθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η χρηματοδότηση των μελετών των έργων διαχείρισης απορριμμάτων (μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) σε 10 περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στην Κέρκυρα.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου που οδηγεί στο νότο από κάτοικους της νότιας Κέρκυρας.
 
Η συζήτησή τους είναι προσχηματική, γιατί οι αποφάσεις τους έχουν ήδη παρθεί στα πλαίσια του πολιτικού μονόδρομου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έχουν σχεδιάσει.
Ο Δήμαρχος διεκδικεί την όπως - όπως λειτουργία του χώρου στη Λευκίμμη και τη συνέχιση του πολυδάπανου προβληματικού και αναποτελεσματικού σχεδιασμού του, και το κόμμα που τον υποστηρίζει, τη μεταφορά των δεμάτων αλλού με έξοδα της κυβέρνησης.
Οι προτάσεις και των δύο είναι, για τα μάτια του κόσμου, και σκοπίμως κατασκευασμένες στην ίδια κατεύθυνση : τη μη επίλυση του προβλήματος, που θα δημιουργεί υπερκέρδη σε εργολαβικά συμφέροντα.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι φωνές και οι προτροπές του Δημάρχου «ότι ο κόσμος δεν έχει δήθεν προτάσεις» αλλά και της αντιπολίτευσης για κήρυξη έκτακτης ανάγκης.
Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι θα εκτελεστούν με fast track διαδικασίες έργα, κατά παρέκκλιση όλης της κείμενης με το θέμα νομοθεσίας, σημαίνει δηλαδή άνοιγμα του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, και κρύψιμο των προβλημάτων.
 
Υπάρχει πρόταση απ’ την άλλη πλευρά που πολλά χρόνια την δείχνουν οι αγώνες των κατοίκων του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης. Ενός αγώνα δίκαιου, για την υπεράσπιση του τόπου μας και την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.
Ταυτίζεται με την πρόταση  που διατυπώνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΕΡΙΚΙ (ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ  http://www.neriki.gr/programma/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%b7%cf%82/ )
Οι νόμοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας του κράτους δεν είναι δυνατόν να ισχύουν μόνο όταν πρέπει ο πολίτης να πληρώσει εφορία.
Έγκαιρα η ΛΑΕ (Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. http://laiki-enotita-kerkyras.blogspot.gr/search?updated-max=2016-06-27T14:22:00-07:00&max-results=7&start=60&by-date=false ) έχει τοποθετηθεί στη σημασία που έχει η σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, από το δημόσιο χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και την κατασκευή των έργων με ΣΔΙΤ. Το πρόβλημα αυτό έχει λύσεις και μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και σήμερα που μιλάμε.
Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ρεαλιστικό τρόπο:
 
·           Τα υπάρχοντα δέματα στο Τεμπλόνι είναι τόσο χαμηλής ποιότητας που καθίσταται απαγορευτική η ταφή τους. Ρεαλιστικό φαντάζει να ενταχθούν στη μελέτη για την αποκατάσταση του  Τεμπλονίου που πρέπει να ξεκινήσει από αύριο.
·           Σταμάτημα της λειτουργίας του δεματοποιητή, που αντί να λύσει το πρόβλημα δημιούργησε και νέο. Αντ’ αυτού να τεθεί σε λειτουργία από το δήμο μια κινητή μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
·           Να λειτουργήσει  άμεσα  ο Βιολογικός καθαρισμός του Τεμπλονιού.
·           Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθό και εργασιακές σχέσεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή.
·           Να αποκατασταθεί ο χώρος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ενεργοποίηση Λαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο και την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης.
·           Άμεση χωροθέτηση και υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας.
·           Εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και εκτεταμένη ανακύκλωση.
·           Εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και σε όλους τους βαθμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
·           Αναγκαστική και υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία κλπ), στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη ελάχιστη παραγωγή απορριμμάτων.
·           Δημόσιο διάλογο με λαϊκές διαδικασίες – συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
·           Την άμεση χωροθέτηση και λειτουργία πράσινων σημείων σε όλη την πόλη με σωστή ενημέρωση για τη λειτουργία τους.
·           Άμεσα να ξεκινήσει μελέτη για τη δυνατότητα ένταξης στην ολοκληρωμένη διαχείριση η εκμετάλλευση των βιολογικών καθαρισμών και η επεξεργασία των προϊόντων
·            Περαιτέρω επεξεργασία των υπολειμμάτων πέραν της κομποστοποίησης που θα μποτούσε να αποφέρει σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας
·           Να τοποθετεί ο Δήμος και σύνδεσμος καθαριότητας για το κόστος των έως τώρα επιλογών τους, και το τελικό ύψος των δημοτικών τελών.