Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Κτηματολόγιο
10 Ιανουαρίου 2018 / 10:01

ΑΘΗΝΑ. Έναν νέο δημόσιο φορέα, με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (αντί «Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» που είχε αρχικά προταθεί),

στον οποίο θα απορροφηθούν η Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση (ΕΚΧΑ) και τα υποθηκοφυλακεία προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η δομή αποτελείται από μια κεντρική υπηρεσία, 17 περιφερειακά γραφεία και 75 υποκαταστήματα και η μετάβαση από το σημερινό σύστημα προβλέπεται να γίνει σε διάστημα δύο ετών.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου δόθηκε σε ολιγοήμερη διαβούλευση στα μέσα Δεκεμβρίου και συμπεριελήφθη τελικά στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η ίδρυση του νέου φορέα έχει ζητηθεί από τους θεσμούς εδώ και μια διετία, ενόψει της ολοκλήρωσης κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020. Ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα αναλάβει ως διάδοχος της ΕΚΧΑ τόσο το έργο της κτηματογράφησης, όσο και την καταχώριση και τήρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο νέος οργανισμός θα έχει 75 υποκαταστήματα (αντί 69 που προέβλεπε το σχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση), καθώς προστέθηκαν γραφεία στην Καλλιθέα, τη Νέα Ιωνία, την Ορεστιάδα, την Εορδαία και την Κυπαρισσία ενώ το γραφείο Κω-Λέρου (με έδρα την Κω) χωρίστηκε σε γραφεία Κω και Λέρου.

Η απορρόφηση των 357 άμισθων υποθηκοφυλακείων θα γίνει σταδιακά: σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, μέσα στο 2018 θα καταργηθούν τα πρώτα 60, ενώ τα υπόλοιπα έως το τέλος του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων δεν συνδυάζεται με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μιας περιοχής (όπως μέχρι σήμερα, με την υποκατάστασή τους από κτηματολογικά γραφεία), αλλά μόλις είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση. Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (τρία μέλη θα διορίζονται με υπόδειξη του υπουργού Δικαιοσύνης) και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Το σχέδιο νόμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση του σημερινού εργασιακού «μείγματος», πιθανότατα προς αποφυγήν αντιδράσεων: χαρακτηριστικό είναι ότι οι θέσεις των προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείων θα καλυφθούν είτε με τους υποθηκοφύλακες των έμμισθων γραφείων (που είναι σήμερα υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης) ή με τον διορισμό στο Δημόσιο των επικεφαλής των άμισθων υποθηκοφυλακείων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υποθηκοφύλακες θα προσλαμβάνονται ακόμα κι αν δεν χρειάζονται (δηλαδή δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή θέση), με τη σύσταση προσωποπαγούς θέσης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η επιλογή αυτή δίνει μια μελλοντική ευελιξία στον νέο φορέα να προχωρήσει σε περικοπές, όταν αυτός αυτοματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που να μη χρειάζεται τον ίδιο αριθμό προσωπικού.

Συστήνονται Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα ως εξής:

1)      Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή.

2)      Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

3)      Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

4)      Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη.

5)      Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα.

6)      Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα.

7)      Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.

8)      Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία.

9)      Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα.

10)  Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, με έδρα το Κορωπί.

11)  Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων, με έδρα τον Πειραιά.

12)  Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.

13)  Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.

14)  Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων, με έδρα την Ερμούπολη.

15)  Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο

16)  Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο και

17)  Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.



Εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε κάθε Κτηματολογικό Γραφείο συστήνονται Υποκαταστήματα, ως εξής:

α) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα Υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης(5).

β) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, τα Υποκαταστήματα Καλαμαριάς και  Λαγκαδά (2).

γ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας, τα Υποκαταστήματα Βέροιας,   Κιλκίς, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Σερρών και Πολυγύρου (7).

δ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας, τα Υποκαταστήματα Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Εορδαίας (4).

ε) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, τα Υποκαταστήματα Άρτας,  Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, (3).

στ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, τα Υποκαταστήματα Τυρνάβου,  Καρδίτσας, Βόλου,  Σκιάθου και Τρικάλων (5).

ζ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, τα Υποκαταστήματα Αιγιαλείας Αιγίου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Πύργου και Αμαλιάδας (5).

η) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας, τα Υποκαταστήματα Λιβαδειάς, Θήβας, Χαλκίδας, Καρπενησίου και Άμφισσας (5).

θ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, τα Υποκαταστήματα Χαλανδρίου, Περιστερίου,  Ηλιουπόλεως και Καλλιθέας (4).

ι) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, τα Υποκαταστήματα Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Αχαρνών, Νέας Ιωνίας, Ελευσίνας και Μαραθώνα, (6).

ια) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων, τα Υποκαταστήματα Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου(2).

ιβ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, τα Υποκαταστήματα,  Ναυπλίου, Κορίνθου, Σπάρτης, Καλαμάτας και Κυπαρισσίας (5).

ιγ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου, τα Υποκαταστήματα Χίου, Ικαρίας, Σάμου, και Λήμνου (4).

ιδ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων, τα Υποκαταστήματα Άνδρου,  Θήρας, Τήνου,  Μήλου,   Μυκόνου, Νάξου και Πάρου (7).

ιε) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, τα Υποκαταστήματα Ρεθύμνου,  Χανίων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, (3).

ιστ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, τα Υποκαταστήματα Καλύμνου,  Πάτμου, Καρπάθου, Κώ και Λέρου (5).

ιζ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, τα Υποκαταστήματα Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας-Ιθάκης (3).

 
Πηγή: Kathimerini.gr