Νέα απελευθέρωση στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων
ΑΘΗΝΑ. Την πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, βάσει της οποίας μπορεί να λάβει άδεια ιδρύσεως φαρμακείου ακόμα και μη φαρμακοποιός, επαναφέρει το υπουργείο Υγείας.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή, το υπουργείο Υγείας «συμμορφώνεται» με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σε πρόσφατη απόφασή του ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Μαΐου 2016 για τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, με το σκεπτικό ότι τα θέματα αυτά ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα. Ειδικότερα, στην τροπολογία, αφού αναφέρεται ότι άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται εκτός από φαρμακοποιούς και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν αυτή την ιδιότητα, παραπέμπει για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς σε Προεδρικό Διάταγμα, ενώ ρυθμίζει και μεταβατικά ζητήματα έως την έκδοση αυτού.
Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς ήταν μεταξύ των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και αποτελούν μία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε τρεις υπουργικές αποφάσεις –η τελευταία τον Μάιο του 2016– επιτρέποντας σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο να λάβει άδεια ίδρυσης φαρμακείου, βάζοντας ορισμένους περιορισμούς ως προς το ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στις εταιρείες ΕΠΕ που θα συσταθούν για να εκμεταλλεύονται τα φαρμακεία, στην εταιρική σύνθεση αυτών (μετέχει υποχρεωτικά φαρμακοποιός στο 20%), τον αριθμό των αδειών που μπορεί να λάβει κάποιο πρόσωπο κ.ά. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Σεπτέμβριο ακύρωσε για λόγους τυπικούς την ΚΥΑ, κρίνοντας ότι αυτά τα θέματα ρυθμίζονται με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και δεν προχώρησε στην ουσία της υπόθεσης.
Το θέμα της ακύρωσης της ΚΥΑ από το ΣτΕ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις πρόσφατες συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τους δεύτερους να επιμένουν στην απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού και την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται στην επαναφορά της ρύθμισης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, δεν τίθεται θέμα αλλαγής του πλαισίου που προβλεπόταν από την ΚΥΑ που ακυρώθηκε, και το οποίο όπως υποστηρίζει δεν επέφερε καμία ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς οι άδειες που έχουν δοθεί έως σήμερα σε μη φαρμακοποιούς είναι περίπου 10.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη χθεσινή εξέλιξη. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του δικαστηρίου της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Οποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματά του».
Πηγή: kathimerini.gr