Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι νησίδες Σταμφάνη και Άρπυια στα όρια της Ζακύνθου, στον αναθεωρημένο κατάλογο των περιοχών Natura

Natura 2000
20 Δεκεμβρίου 2017 / 12:55

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Οι νησίδες Σταμφάνη και Άρπυια είναι οι νέες περιοχές στα όρια της Ζακύνθου που συμπεριλαμβάνονται στο νέο κατάλογο των περιοχών Natura 2000.

Πρόκειται για τις δύο νησίδες των Στροφάδων που μαζί με τη θαλάσσια ζώνη που τις περικλείει καταλαμβάνουν μια έκταση συνολικής επιφάνειας 11637,01 εκταρίων.

Ειδικότερα, με  Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, εγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000 (ΦΕΚ B 4432/15.12.2017).

Με την απόφαση αυτή, κλείνουν εκκρεμότητες  της χώρας μας που αφορούν, αφενός στην ένταξη στο δίκτυο Natura 2000, χερσαίων περιοχών που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με είδη συγκεκριμένων ομάδων οικοτόπων και ειδών και αφετέρου, στην ένταξη θαλάσσιων περιοχών που αφορούν τόσο σε τύπους οικοτόπων, όσο και σε είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Συνολικά η απόφαση προβλέπει την επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και τον χαρακτηρισμό 32 νέων. Η  αύξηση αυτή αφορά κυρίως τη θαλάσσια έκταση του δικτύου που από 6,12% που ήταν μέχρι πρότινος, διευρύνεται στο 22% περίπου.

Την παραπάνω εξέλιξη σχολιάζουν και οικολογικές οργανώσεις όπως η WWF Ελλάς που σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «η σημαντική αυτή απόφαση από τη μία αντικατοπτρίζει τον πλούτο της ελληνικής φύσης και ειδικά των ελληνικών θαλασσών. Από την άλλη δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να μη μένουν μόνο στα χαρτιά. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί στόχοι διατήρησης για τις περιοχές Natura 2000 ενώ έχουν εγκριθεί μόνο 2 σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών».  

Πηγή: ermisnews.gr