«Εφόσον το Συνέδριο γίνεται για την ανάπτυξη της περιφέρειας μας, δηλαδή, για τα νησιά του Ιονίου θα υπογραμμίσω τα σημαντικότερα ζητήματα(το καθενα βεβαια θα μπορουσε να αποτελεσει θεμα ξεχωριστης συζήτησης) που μας απασχολούν και απειλούν την ευημερία και την όποια προοπτική εξέλιξης και ανάπτυξης σε διάφορους τομείς.Θα πρεπει εδώ να τονίσω ότι τα Ιονια νησια συμβάλλουν σημαντικά στον κρατικό κορβανά και δεν λαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη που τους αξιζουν!Τελεσιγραφικά λοιπόν αναφέρω:
Καταρχάς το Νο 1 πρόβλημα, είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί υγειονομική πρώτα απ’ όλα και κατόπιν οικονομική και τουριστική βόμβα τόσο για την Κέρκυρα όσο και για τη Ζάκυνθο και δυστυχώς δεν διαβλέπουμε καμία λύση στο ζήτημα αυτό, αλλά εδώ και καιρό είμαστε σε προφανές αδιέξοδο χωρίς να φαίνεται κανενα φως στο βάθος του τούνελ. Ανάπτυξη με σκουπίδια στους δρόμους και στις πλατείες και μπροστά στα μνημεία δεν μπορεί να υπάρξει.
– Η κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην σεισμόπληκτη στη Κεφαλλονιά και στη Λευκάδα, ενώ θα έπρεπε, εφόσον αποδειχθεί ότι τα τμήματα αυτά δεν είναι βιώσιμα να μιλάμε για να αναβάθμιση και υποκατάστασή τους από άλλα τμήματα που θα είναι βιώσιμα, συνδέοντας τα με την τοπική οικονομία και πραγματικότητα. Σχολική στέγη και υποδομές παιδείας και αθλητισμού σε τριτοκοσμική κατάσταση.
-Αποψίλωση της Περιφέρειας και των Δήμων από βασικές λειτουργίες και υπηρεσίες όπως κατάργηση 6η ΥΠΕ,ΕΚΑΒ, υπηρεσίες του ΙΚΑ, συγχώνευση κτηματολογικών γραφείων, μεταφορά έδρας Διοικητικού Εφετείου Κέρκυρας.Ακόμα,ανάγκη για επιπλέον οργανικές θέσεις στα δικαστήρια (σήμερα έγινε στάση εργασίας δικαστικών υπαλλήλων λόγω έλλειψης προσωπικού).
-Τα μνημεία που θα έπρεπε να αποτελούν υπεραξία για τον τόπο μας καταρρέουν, η Αρχαιολογική Υπηρεσία λειτουργεί απόλυτα αθηνοκεντρικά και μη ευέλικτα, ώστε να αποτελεί αυτό τροχοπέδη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναστύλωσης και αποκατάστασης των ιστορικών μνημειων, όχι μόνο από θεσμικούς φορείς αλλά ακόμα και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
-Το έργο των φραγμάτων αποτελεί ουτοπία πλέον για την Κέρκυρα ακόμα και το υποέργο των 50 εκατ. αρχίζει να απομακρύνεται.
-Ο τουρισμός πάει στον αυτόματο πιλότο(δόξα τον Θεό που έχουμε προικισμένους από τη φύση και την ιστορία τόπους) χωρίς καμία συγκεκριμένη στρατηγική που να έχει συνδιαμορφωθεί από Δήμους, Περιφέρεια ,Κράτος και τουριστικούς φορείς, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε με διάσταση απόψεων και σε παράλληλες πορείες που δεν συναντιούνται ποτέ! Και δεν ξέρω, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, για πόσο ακόμα θα μας ευνοούν οι γεωπολιτικές συγκυρίες.
-Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μια Περιφέρεια που τη συνδέει κοινή ιστορία ,πολιτισμός, υπήρξε άλλωστε το πρώτο ελληνικό κράτος, αλλά για τί σόι περιφέρεια μιλάμε αν δεν μπορούν τα νησιά μας να συνδεθούν από αέρα και από θάλασσα με τακτή, αξιοπρεπή και ασφαλή συγκοινωνία;; Δεν θέλουμε μόνο μια Περιφέρεια στο χάρτη και στην εκλογική διαδικασία, θέλουμε σεβασμό στη νησιωτικότητα, στα ιδιαίτερα γνωρίσματα και στις δυσκολίες που έχει μια νησιωτική περιοχή και αυτά να γίνουν πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα στην καθημερινότητα του δημότη και τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Αντί για σεβασμό,όμως, και προστασία της νησιωτικότητας διαπιστώνουμε συγκεντρωτισμό και αφυδάτωση των νησιών μας, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται σημαντικά η ευημερία τους. Για παράδειγμα το Μεγανησι και η Ιθάκη δεν έχουν τεχνική υπηρεσία ούτε καν έναν μηχανικό να εκπονήσει μελέτες για έργα και αναγκάζεται να δανείζεται από όμορο Δήμο ή από την Περιφέρεια για τον ελάχιστο σχεδιασμό που θέλει να προγραμματίσει.
-Επίσης θέλω να θέσω ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την Περιφέρεια αλλά και την κρατική Διοίκηση, και αφορά το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Ιονίου η οποία έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Χαρακτηριστικά έρευνες αναφέρουν ότι η διάβρωση μπορεί να φτάσει από 10 έως και 400 μέτρα και θεωρώ ότι πρέπει να εκπονηθεί μελέτη και να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να προλάβουμε το φαινόμενο αυτό, επειδή η θεραπεία του εκ των υστέρων θα είναι πολύ δύσκολη και κοστοβώρα και η κατάσταση ίσως ανίατη.
-Θέση μου είναι ότι όλα τα προηγούμενα στα οποία αναφέρθηκα ακροθιγώς θα πρέπει να επιλυθούν και να δρομολογηθούν με βασικό πλαίσιο τον χωροταξικό σχεδιασμό που είναι το θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χωρίς τάξη στο χώρο, χωρίς σχεδιασμό των οικισμών, των πόλεων, των τουριστικών περιοχών ,ώστε να διαθέτουμε τις βασικές υποδομές για μια καθημερινότητα που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον ,χωρίς χρήσεις γης, ώστε η μία λειτουργία να μην ακυρώνει και απαξιώνει τη διπλανή, χωρίς χωροθέτηση ΑΠΕ , δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να είναι μακρόπνοη.
-Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα απασχολήσει την Περιφέρεια μας τα επόμενα χρόνια αυτό της εξόρυξης των Υδρογονανθράκων.Το προσεχές διάστημα θα αρχίσουν όπως δείχνουν τα πράγματα οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα θαλάσσια ύδατά μας και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε λάβει την απαραίτητη πρόνοια και δεν έχουν αποσαφηνισθεί βασικά ζητηματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι δεν υπάρχει σαφές ευρωπαϊκό πλαίσιο για το monitoring (επιθεώρηση) της όλης διαδικασίας ,δηλαδή ένα ανεξάρτητο ευρωπαικό επιστημονικό κλιμάκιο που θα επιθεωρεί την όλη διαδικασία.Η απουσία ενός τέτοιουμηχανισμού,καταλαβαίνετε τί είδους κινδύνους εγκυμονεί για την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, το ανταποδοτικό όφελος της τάξεως του 5% επί των κερδών για την Περιφέρεια, δεν έχει προσδιοριστεί πώς θα καταμεριστεί στους Δήμους και αν θα πρέπει ,που το θεωρώ δίκαιο και εύλογο, ο Δήμος που θα υποστεί τη μεγαλύτερη όχληση να λάβει τη μερίδα του Λεόντος.Επίσης, θα έπρεπε να τεθεί όρος στη σύμβαση με την ελληνική πολιτεία για τη χρηματοδότηση ερευνών και την επιμόρφωση εγχώριου στελεχιακού δυναμικού, ώστε να μείνει ως υπεραξία στον τόπο.
Εξόχως πολιτικό είναι και το συγγενές με το προηγούμενο ζήτημα της ΑΟΖ που αν το διεκδικήσουμε και χαραχτεί όχι μονο στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά και στο Αιγαίο, η Ελλάδα θα γίνει ένα διπλάσιο οικόπεδο από αυτό που είναι σήμερα. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί ιδιαίτερη πολιτική οξυδέρκεια, υψηλή διπλωματία και αυξημένο πατριωτικό αίσθημα χωρίς ακρότητες, φανατισμό και λαϊκισμό, αλλά με σύνεση και πνεύμα συνεργασίας.
Κλείνοντας θέλω να δηλώσω ότι είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, φύση και θέση και συνηθίζω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι θετικό να γίνονται αυτά τα συνέδρια για να αφουγκράζεται η κεντρική εξουσία τις τοπικές ανάγκες και να διαπιστώνει τα προβλήματα από κοντά, προβλήματα και παθογένειες που επίσης με ειλικρίνεια θα πω ότι είναι διαχρονικά, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον άλλοθι για κανέναν. Αλλά, θα περίμενα να είχε προετοιμαστεί καλύτερα η διαδικασία αυτή. Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, τουλάχιστον της Κέρκυρας, ούτε στο Περιφερειακό από όσο γνωρίζω, ούτε στους τοπικούς φορείς με θέμα το συνέδριο αυτό, ώστε να διαμορφώσουμε θέσεις προτάσεις και αιτήματα με προτεραιότητες για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Θα έπρεπε εδώ να συζητάμε το απόσταγμα, την κατάληξη του τί έχει ανάγκη η Περιφέρεια και οι Δήμοι μας ,με ιεράρχηση και προτάσεις για την επίλυση τους. Δεν ειδα πουθενά στο πρόγραμμα εισήγηση από κανεναν τοπικό φορέα ,δεν είδα κανεναν τοπικό εισηγητή ,μας καλέσατε, λοιπόν, να ακούσουμε την κεντρική εξουσία που την ακούμε καθημερινά από τα ΜΜΕ και από κάθε άλλο δημόσιο βήμα;; Θα σας παραδεχόμουν πραγματικά και θα ήταν δείγμα δημοκρατίας και ουσιαστικής λειτουργίας αν σχεδιάζατε αυτήν την διαδικασία αντίστροφα κυρίες και κύριοι Υπουργοί. Αφού,δηλαδή, δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση ώστε να έχουμε εκπεφρασμένες θέσεις και προτάσεις τοπικών και περιφερειακών φορέων, εσείς οι Υπουργοι, οι Υφυπουργοί,οι Γεν. γραμματείς και οι σύμβουλοι των Υπουργείων να καθίσετε στο κοινό και στα πάνελ να καθίσουν οι αυτοδιοικητικοί και των δύο βαθμών και οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να μας ακούσετε καικατόπιν να μας απαντήσετε, τί μπορεί να επιλυθεί από τα προβλήματα, με ποιό πρακτικό και υλοποιήσιμο τρόπο και σε ποιό πραγματικό χρόνο. Με επικοινωνιακές φιέστες, με τραπέζια διαβουλεύσεων και με ατέρμονες συζητήσεις, λυπάμαι αλλά δεν παράγετε έργο. Θα χαρώ πολύ αν με διαψεύσετε, και καθώς είμαι υπέρ του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων, με συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη κατάληξη όμως, θα περιμένω με αγωνία να δω αν θα βγει βγαίνει άσπρος καπνός, «ζουμί» και ουσία από αυτή τη διαδικασία, για επίλυση προβλημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων μας.
Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι λειτουργούμε σε ένα ασφυκτικό οικονομικά και ηθικά περιβάλλον που η πολιτική και οι πολιτικοί τελούν σε πρωτοφανή απαξίωση ,ότι οι συμπολίτες μας ,οι περιοχές μας, στενάζουν και ότι απλά δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Ελπίζω το συνεδριο αυτό να δώσει ανασα και κυρίως οξυγόνο στην Περιφερεια και τον Δήμο μας. Ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στο συνέδριο Σας».