Μετωπική για την «απλή αναλογική» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
ΚΕΔΕ
01 Δεκεμβρίου 2017
/ 12:58
Η σύγκρουση για την απλή αναλογική σημάδεψε την έναρξη του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να αναφέρεται στην αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης, και τους εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ*. Πιο έντονα από όλους, ωστόσο, το έκανε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος με τη φράση «δε λειτουργεί έτσι η αυτοδιοίκηση» απάντησε στις αναφορές του κ. Σκουρλέτη για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και αποχώρησε εκνευρισμένος.
Η αντίδραση αυτή προήλθε συγκεκριμένα, όταν ο υπουργός αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές δικλείδες για την «κυβερνησιμότητα» των δήμων και περιφερειών, παραδεχόμενος εμμέσως ότι όντως θα υπάρξουν προβλήματα. «Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Εξετάζονται επιλογές, όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου, με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός προϋπολογισμού ή ενός τεχνικού προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή. Στο ερώτημα, όμως, εάν η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ναι», σημείωσε και η ροή του διεκόπη από την «έκρηξη» Καχριμάνη και την αποχώρησή του, χειροκροτούμενος από μερίδα αυτοδιοικητικών.
Για «ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνων» που εγκυμονεί η απλή αναλογική, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός. «Έχω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω το εκρηκτικό μείγμα κινδύνων που εγκυμονεί η απλή αναλογική: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα, δημιουργία εύθραυστων πλειοψηφιών και φαινόμενα συναλλαγής. Ακόμη και υπηρεσίες που σήμερα η κοινωνία θεωρεί αυτονόητο ότι της παρέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα τεθούν εν αμφιβόλω…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την απάντηση από την πλευρά των δήμων για την απλή αναλογική, έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ζήτημα απλής λογικής. «Παρά τα προβλήματα του σημερινού συστήματος, έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων και μάλιστα μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα. Φαντάζεστε να μην υπήρχε πολιτική σταθερότητα ούτε στους δήμους; Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δε συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου και δε θα αποτελέσει ούτε εδώ. Είναι εμμονή και όχι ανάγκη», υπογράμμισε.
Αιχμηρός για το θέμα αυτό ήταν και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, στην έναρξη των εργασιών της ΚΕΔΕ. Σημείωσε ότι είναι διπλό λάθος η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και θα είναι λάθος του πρωθυπουργού να επιμείνει και να δεσμεύσει την «επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», όπως είπε. «Μόνο σε μπάχαλο και χάος μπορεί να οδηγήσει τους δήμους, σε συναλλαγές και οπισθοδρόμηση», είπε και σημείωσε ότι είναι σαφέστατη η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη, ότι πρώτη κίνηση ως κυβέρνηση θα είναι να ανατρέψει αυτή τη ρύθμιση και να επαναφέρει την υφιστάμενη, που εξασφαλίζει σταθερότητα. «Δεν είναι κακό να κάνει κανείς λάθος. Το μεγάλο κακό είναι να επιμένει κανείς δογματικά στα λάθη του», κατέληξε, απευθυνόμενος προς τον υπουργό.
Όλοι κατά πάντων
Βέβαια, η απλή αναλογική είναι μόνο το… κερασάκι στην τούρτα, που εύλογα προκαλεί το ενδιαφέρον. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, αναδείχθηκε η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συζητήσει και να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα, έστω μέσα από τις διαφωνίες.
Ενδεικτικό είναι ότι από τη μια μεριά η κυβέρνηση κατηγορεί την αυτοδιοίκηση ότι στέκεται μόνο στο θέμα της απλής αναλογικής για να αποδομήσει μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, και από την άλλη πλευρά η αυτοδιοίκηση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το πρόσχημα της αναδιαμόρφωσης του «Καλλικράτη» για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
Έτσι, στους… παράλληλους μονολόγους που έγιναν κατά την έναρξη του Συνεδρίου, πλην των υπουργών Π. Σκουρλέτη και Ολ. Γεροβασίλη που στράφηκαν κυρίως κατά των «προηγούμενων» σε όλα τα επίπεδα, οι περιφερειάρχες ήταν κριτικοί απέναντι στην κεντρική εξουσία και τους δημάρχους –με αφορμή τις συνεχείς δηλώσεις Πατούλη για «εμίρηδες», που επανέλαβε προσθέτοντας και τον χαρακτηρισμό «πασάδες»- και οι δήμαρχοι κατά υπουργών, περιφερειαρχών, ακόμη και βουλευτών.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στην καθυστέρηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την αναδιαμόρφωση του «Καλλικράτη».
«Η αυτοδιοίκηση οφείλει να μην είναι ποτέ φιλοκυβερνητική αλλά ούτε και αντί-κυβερνητική, πρέπει να χαράζει αυτόνομες πορείες και να δίνει μάχες για αυτές. Η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με τον απαραίτητο σεβασμό τα θέματα αυτοδιοίκησης και έδειξε απραξία στο μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης του κεντρικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια κυβέρνηση που συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες μεταβιβάζοντας νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς όμως τους ανάλογους πόρους», σημείωσε.
«Ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μόνο όταν υπάρχει ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία πολιτείας, δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου στον χαιρετισμό του, ο οποίος δεν παρέλειψε εμμέσως να απαντήσει στον κ. Πατούλη, αναφερόμενος στη συνεργασία που υπάρχει στην Ήπειρο μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για την προώθηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας. «Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε ούτε «παρκαρισμένους» πόρους- όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλες μεγάλες αστικές κυρίως περιφέρειες- ούτε ανεξάντλητες πηγές εσόδων από τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ. Εκείνο, όμως, που επιδιώκουμε και επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα, είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητες που υπάρχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προς όφελος όλης της κοινωνίας», σημείωσε.
Ξεκάθαρη έξοδο της αυτοδιοίκησης από τον «ασφυκτικό εναγκαλισμό» του κεντρικού κράτους ζήτησε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος απάντησε επίσης στον κ. Πατούλη. Ωστόσο, το μήνυμά του προς τους υπουργούς ήταν να τολμήσουν να προχωρήσουν στη μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση. «Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση είναι στην ουσία μια αναμέτρηση του κεντρικού κράτους με τον κακό εαυτό του, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του. Είναι μια αναμέτρηση με την κεντρική γραφειοκρατία και τις ανασφάλειές της», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς για εσάς, κύριοι υπουργοί. Διάλογο για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» εξαγγέλλετε, ωστόσο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» δε βλέπουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν παρουσιάζετε ποια είναι η θέση, η πρόταση της κυβέρνησης».
«Δε θεωρούμε ότι είναι πιο ικανοί ούτε οι υπουργοί, ούτε οι περιφερειάρχες, από τους δημάρχους» τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης, κλείνοντας την εναρκτήρια συνεδρία. «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να παρακαλάμε έξω από τα γραφεία των υπουργών ή των περιφερειαρχών, για να μας χρηματοδοτήσουν ένα σχολείο, μια πλατεία η μια παιδική χαρά;», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για πολιτικό προσωπικό δύο ταχυτήτων. «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει οι βουλευτές να αντιμετωπίζονται με καλύτερους όρους από τους δημάρχους; Δεν αντιλαμβανόμαστε τι περισσότερο προσφέρουν και πόσο μεγαλύτερες ευθύνες έχουν για να αμείβονται με τόσο υψηλούς μισθούς, σε σχέση με δημάρχους που διαχειρίζονται προϋπολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Βγάλτε τις βουλευτικές ασυλίες και πάμε όλοι μαζί με ισότιμο τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Το πολιτικό σύστημα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση με λογική υποβάθμισης, τη στιγμή που οι ανάγκες, απαιτούν δήμους ενισχυμένους σε ρόλους, αρμοδιότητες και πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος.
Το συνέδριο ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, παρουσία υπουργών, βουλευτών της Ηπείρου, του Γενικού Γραμματέα Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης Φρεντερίκ Βαλιέ, καθώς και αιρετών από όλη τη χώρα. Παρεμβάσεις έκαναν, ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρ. Μαντάς, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της συντονιστικής Ηπείρου των ΑΝ.ΕΛ. ΕΥ. Κούτσης, εκ μέρους του ΚΚΕ ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Ν. Σοφιανός, εκ μέρους του «Ποταμιού» ο Πέτρος Μπούγιας και ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» Παν. Λαφαζάνης.
* Από τον Ηπειρωτικό αγώνα της Παρασκευής