Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άλσος Ανεμομύλου: Περιπλέκονται τα πράγματα με την απόφαση του ΚΑΣ

Άλσος του Ανεμομύλου
16 Nov 2017 / 11:14
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μη αναμενόμενη ήταν η απόφαση του ΚΑΣ για τις υπαίθριες κατασκευές των καταστημάτων εστίασης στο Άλσος του Ανεμομύλου.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ήταν το τελευταίο βήμα προς την τελική διευθέτηση του καθεστώτος της αυθαιρεσίας και της άναρχης εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου των τελευταίων πολλών ετών. Για το θέμα αυτό, οι καταστηματάρχες είχαν ενημερωθεί και είχαν έρθει σε συμφωνία με το Δήμο ήδη από το 2016. Έτσι είχε καταρτιστεί τοπογραφικό και είχε εκπονηθεί μελέτη, η οποία είχε αποσταλεί στο ΚΑΣ προς έγκριση. Η μελέτη του Δήμου μεταξύ άλλων πρότεινε την χρήση ελαφριάς κατασκευής τύπου πέργκολας 45 τμ περίπου για κάθε κατάστημα πάνω σε ξύλινo deck.

Ωστόσο, η απόφαση του ΚΑΣ απορρίπτει τις προτάσεις του Δήμου και προβλέπει τη χρήση απλών ομπρελών, ενώ στο έδαφος δεν επιτρέπει τίποτα άλλο εκτός από χαλίκι.
Ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, όπως δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, σκοπεύει να ζητήσει από την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την επανεξέταση του θέματος.

Αντιδράσεις αναμένονται και από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πηγές επαγγελματιών, αρκετοί καταστηματάρχες υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να μετασκευάσουν τις υπάρχουσες κατασκευές σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές. Η διαφορετική άποψη του ΚΑΣ σημαίνει πλήρη αποξήλωση, ενώ περιορίζει την εκμετάλλευση του χώρου σε 5 μήνες αυστηρά. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, οι ομπρέλες δεν διασφαλίζουν την καλαισθησία και την αρμονία με το περιβάλλον, ούτε τις συνθήκες υγιεινής.
Ο φορέας των καταστηματαρχών και η Ομοσπονδία αναμένεται να συνεδριάσουν σύντομα για να καταλήξουν στη απόφασή τους και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.