Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε η «χαρτογράφηση» για δίκαια δημοτικά τέλη

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
01 Nov 2017 / 14:22

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Δύο σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη, κυρίως όπως αυτά θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια, ανέδειξε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του αντιδημάρχου Θ. Γιωτίτσα, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες μειώσεις.
Το πρώτο είναι ότι από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να φαίνονται και στο ύψος των ανταποδοτικών τελών τα αποτελέσματα της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων που προωθούνται, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με αυτών τύπου Led, αλλά και η επέκταση λειτουργίας του υπογειοποιημένου δικτύου κάδων απορριμμάτων.
Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η επέκταση της ανακύκλωσης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αφού είναι γνωστό πως από το 2019, με τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων, το κόστος της διαχείρισης για τους πολίτες θα είναι αρκετά υψηλότερο. 
Έτσι, το θέμα των ανταποδοτικών τελών αποτελεί μια δυσεπίλυτη εξίσωση, με τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να κινούνται αφενός στην άρση των ανισοτήτων, κυρίως μεταξύ της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων, χωρίς να κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του δήμου, αφετέρου, πιο μακροπρόθεσμα, η «εξισορρόπηση» των ωφελειών από την εξοικονόμηση και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με το αυξημένο κόστος που θα απαιτείται για την διαχείριση των απορριμμάτων, με θετικό πρόσημο για την τσέπη του δημότη.
Τη λύση σε αυτή την εξίσωση καλείται να δώσει μια μελέτη που ξεκίνησε με τη συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών, του Οικονομικού τμήματος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η οποία αποσκοπεί στην οικονομική χαρτογράφηση του αστικού ιστού της πόλης, με στόχο να αποτελέσει «πυξίδα» για την κατανομή των ανταποδοτικών τελών ανά περιοχή, με βάση τις πραγματικές δαπάνες ηλεκτροφωτισμού, αλλά και των ανακυκλώσιμων ποσοτήτων.
Αυτοί οι δύο παράγοντες, εξάλλου, είναι και οι κυριότεροι στη διαμόρφωση των δαπανών για τον δήμο και γι’ αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει ρίξει το βάρος, κυρίως την τελευταία διετία, σε αυτούς.
Η «χαρτογράφηση» έχει πλέον δρομολογηθεί, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας, έχει βρεθεί ο επιστημονικός τρόπος, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, με σημαντικά αποτελέσματα να αναμένονται εντός του 2018. Στη μελέτη θα ληφθούν υπόψη οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού, όπως καταγράφονται σε κάθε σημείο του αστικού δικτύου, αλλά και οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που παραλαμβάνονται από κάθε περιοχή, μια καταγραφή που ήδη γίνεται χάρη στην τεχνολογία.
Όπως εξήγησε στον Η.Α. ο κ. Γιωτίτσας, η μελέτη αυτή θα γίνει με τα δεδομένα που θα υπάρχουν κατά την περίοδο της λήψης των στοιχείων, ωστόσο θα είναι μια δυναμική μελέτη, στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται συνεχώς νέα δεδομένα, δίνοντας την δυνατότητα επικαιροποίησης και επανεξέτασης των ανταποδοτικών τελών.
 
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο πλαίσιο της ίδιας λογικής κινείται η δημοπράτηση, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, του έργου της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων, με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Led. Στον προϋπολογισμό του δήμου, υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση ύψους 875.000 ευρώ από τη φετινή χρονιά και το ποσό αυτό θα ενισχυθεί, ώστε να χρηματοδοτηθεί από χρήματα των Γιαννιωτών ένα έργο της τάξης του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που θα αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης.
Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά θα έχει και μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού υπολογίζεται ότι το κόστος ηλεκτροφωτισμού μπορεί να μειωθεί έως και 50%. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί του δίκτυο ηλεκτροφωτισμού σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως το παραλίμνιο μέτωπο, αλλά και άλλες περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Κάστρο. Δρομολογείται, επίσης, η 2η φάση της προμήθειας και εγκατάστασης υπογειοποιημένων κάδων, έχοντας πλέον την εμπειρία των πρώτων εννέα σημείων, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για την προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού νέων συμβατικών κάδων απορριμμάτων, αφού οι ελλείψεις είναι πολλές. 
Πρόκειται, μάλιστα, για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πλεόνασμα του δήμου που «επιστρέφει» στους πολίτες, όπως ανέφερε η δημοτική αρχή. Σε αυτά τα έργα εντάσσεται, επίσης, η μελέτη και μετεγκατάσταση του εργοταξίου. Ήδη από το πλεόνασμα του 2016 υπάρχει πίστωση ύψους 650.000 ευρώ, η οποία θα ενισχυθεί, και με το πέρας των απαραίτητων μελετών που είναι συμβασιοποιημένες, θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του νέου εργοταξίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
 
ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στο θέμα της προώθησης της ανακύκλωσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει προχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε, επικέντρωσε την κριτική του προς τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης.
Όπως σημείωσε, η εισήγηση του αντιδημάρχου θα έπρεπε να κινείται στη λογική της μείωσης των απορριμμάτων και όχι της μείωσης των τελών. «Δεν το αναφέρεται ούτε ως προοπτική ότι η χρέωση θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι σκουπίδια παράγει ο πολίτης, κάτι που αποτελεί την ευρωπαϊκή αλλά και εθνική κατεύθυνση», σημείωσε.
Μάλιστα, ο κ. Νάτσης, ζήτησε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα ενισχύει δράσεις μείωσης της ενέργειας ή αξιοποίησης, όπως για παράδειγμα της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων. «Πότε θα τα συζητήσουμε αυτά; Προφανώς κάποιοι από τη δημοτική αρχή τα σκέφτονται, αλλά δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω;», σημείωσε και πρόσθεσε πως στην εισήγηση της δημοτικής αρχής υπάρχει προσπάθεια «σύγκλισης» των τελών ανάμεσα σε παλιά πόλη και δημοτικές ενότητες, κάτι που όπως παρατήρησε, δεν υπάρχει για την τιμή του νερού.
 
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Θετική σε επιμέρους ζητήματα και αρνητική σε άλλα ήταν η τοποθέτηση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», με τον επικεφαλής της Νίκο Γκόντα να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι εμπαίζει, για όγδοη χρονιά, τους δημότες.
«Καμιά έννοια ανταποδοτικότητας δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να πλήττονται ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά σ’ ολόκληρο τον δήμο μας», τόνισε ο κύριος εισηγητής της παράταξης Βασίλης Κοσμάς. «Είναι ανύπαρκτες οι μειώσεις των τελών όλα τα προηγούμενα επτά χρόνια, με αποτέλεσμα στα χρόνια της κρίσης οι συμπολίτες μας να εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκα δημοτικά τέλη», σημείωσε, αιτιολογώντας την καταψήφιση των τελών καθαριότητας και φωτισμού, των τελών σε πτηνοτροφεία, ποιμνιοστάσια και λοιπές γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις ως προς το ποσοστό και πρότεινε ενιαίο τέλος 10% στις τρείς δημοτικές ενότητες Μπιζανίου, Ανατολής,Παμβώτιδας. 
Οι ανισότητες ανάμεσα στην πόλη και τις δημοτικές ενότητες ήταν η βασική διαφωνία της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», που ψήφισε το σύνολο της εισήγησης πλην των οικιακών τελών. «Κάποιος που μένει σε μια φτωχογειτονιά στο κέντρο, πληρώνει υπερτριπλάσια τέλη από μια βίλα στην Πεδινή. Αδικούνται οι κάτοικοι στο κέντρο της πόλης», σημείωσε ο επικεφαλής Άρης Μπαρτζώκας.
Την εισήγηση καταψήφισαν ο Δημήτρης Τασούλας από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Σωτήρης Μαλάμος από τη «ΔΡΑΣΥ», που έκαναν λόγο για φορομπηχτικό μηχανισμό εις βάρος των εργαζομένων.
«Κοροϊδεύετε με την κοινωνική πολιτική που λέτε ότι κάνετε. Πως θα πληρώσει ο άνεργος τα τέλη;», σημείωσε ο κ. Τασούλας, ενώ ο κ. Μαλάμος ανέφερε: «Η εργαζόμενη πλειοψηφία δεν είναι ενταγμένη σε κανένα κοινωνικό τιμολόγιο, στηρίζει τον δήμο, στηρίζει το κράτος και αιμορραγεί».
Από την πλειοψηφία, η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν αυτή του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Τσαμπαλά, ο οποίος την απέδωσε στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στα τέλη, ακόμη και σε όμορες κοινότητες, όπως είπε.