Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προορισμός για διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων

ΡΟΔΙΑΚΗ
31 Οκτωβρίου 2017 / 14:16

ΡΟΔΟΣ. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Olympic Palace πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδριακή μέρα του FVW Workshop 2017 που φιλοξενείται στη Ρόδο από τις 27 του μήνα και ολοκληρώνεται την 1η Νοεμβρίου.

Στόχος των διοργανωτών δηλαδή της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, του FVW και της ΕΞΡ είναι να αναδειχθεί η Ρόδος ως προορισμός κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι πωλήσεις στη χαμηλή τουριστική περίοδο ώστε να συμβάλλουν στην επέκταση της σαιζόν.  
Υπενθυμίζεται ότι το FVW είναι το μεγαλύτερο τουριστικό ενημερωτικό δίκτυο στη Γερμανία το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες ενώ το workshop αποτελεί κορυφαία δράση ενημέρωσης. Μετά το τέλος των εργασιών του τα συμπεράσματα δημοσιεύονται και αποστέλλονται σε περίπου 10.000 τουριστικά γραφεία και διαβάζονται από 25.000 επαγγελματίες του τουρισμού.
Στο workshop της Ρόδου συμμετείχαν φέτος περίπου δεκαπέντε ομιλητές ειδικοί στον τουρισμό ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των μεγάλων τουρ οπερέιτορς της Γερμανίας, περίπου 25 τουριστικοί πράκτορες καθώς και συντακτική ομάδα από το FVW με επικεφαλής τον αρχισυντάκτη του Klaus Hildebrandt.   
Ο σκοπός του fvw workshop 2017 είναι να αναπτύξει στη Γερμανική Αγορά τη Ρόδο, ως προορισμό μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, εφαρμόζοντας νέες στρατηγικές για την τοποθέτηση του προορισμού. 
Επίσης να παρουσιαστούν  νέα προϊόντα – αθλητικό profile & διοργανώσεις-, να συζητηθεί η ανάπτυξη του εναλλακτικού αυτού τουρισμού και οι τελευταίες τάσεις με τους ειδικούς, με στόχος, να αυξηθεί η άμεση υποστήριξη των Γερμανών tour operators και τουριστικών πρακτόρων στον προορισμό με προβολή των αθλητικών εκδηλώσεων και οι πωλήσεις στη χαμηλή περίοδο.
Υπάρχει η προσδοκία από την Γερμανία να κινηθούν μεμονωμένοι, γκρουπ, ομάδες κλπ τόσο για συμμετοχή στις διοργανώσεις π.χ. Μαραθώνιος, Triathlon, ποδηλατικοί αγώνες κλπ όσο και για να παρακολουθήσουν, να συνοδεύσουν αθλητές κλπ.
Επίσης στόχος του workshop είναι να προσφέρει στους ξενοδόχους, τους συμμετέχοντες τουριστικούς φορείς του Νοτίου Αιγαίου καθώς και στους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες, σημαντική ενημέρωση, δεδομένα, επαφές και να καταγράψει σημαντικά στοιχεία που θα προκύψουν από τις εργασίες και την εμπειρία των ειδικών.
Τέλος να αναπτύξει αποτελεσματικά τη στρατηγική μάρκετινγκ και το όραμα της Ρόδου όσον αφορά στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και την επέκταση τουριστικής περιόδου στην τουριστική Γερμανική αγορά.
Το FVW με την δύναμη που διαθέτει ως κορυφαίο μέσο ενημέρωσης τουρισμού στη Γερμανία για 50 έτη, θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού στην αγορά.
Μ. Παπαβασιλείου: «στόχος μας η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού»
Κατά τη διάρκεια των χτεσινών εργασιών του workshop η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου υπογράμμισε ότι η  ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού, αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία τα τελευταία χρόνια καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες ώστε το νησί της Ρόδου να εδραιωθεί στον διεθνή αθλητικό χάρτη ως ο ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. 
Σύμφωνα με την ίδια ο αθλητικός τουρισμός είναι μία μορφή τουρισμού που χωρίς αμφιβολία ταιριάζει στη «φυσιογνωμία» της σύγχρονης Ρόδου, καθώς το νησί έχει μεγάλη και μακραίωνη ιστορία στον αθλητισμό, η αθλητική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ενώ διαθέτουμε τεχνογνωσία στην διοργάνωση μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων και έχουμε ιδανικές καιρικές συνθήκες και το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον με πλούσιες εναλλαγές τοπίων.
Επίσης ως προορισμός διαθέτουμε υψηλό επίπεδο φιλοξενίας με τις άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις για μία σειρά αθλημάτων όπως γήπεδα στίβου, ποδοσφαίρου, τένις, χώρους σκοποβολής κλπ 
Η κα Παπαβασιλείου υπογράμμισε ότι ο Αθλητικός Τουρισμός, όντας μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες τάσεις παγκοσμίως, σαφώς είναι μία πολύ επικερδής μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Ο τουρίστας που επιλέγει μία ειδική μορφή τουρισμού είναι πιο συνειδητοποιημένος. «Εμπλουτίζουμε λοιπόν το τουριστικό μας προϊόν με μεγάλα αθλητικά event, δίνοντας σας τη δυνατότητα να πουλήσετε ένα προϊόν σε συνδυασμό με διακοπές. Αυτό το προϊόν  σήμερα έχει μεγάλη άνθιση σε όλο τον κόσμο. Είναι συνεπώς δεδομένη η μεγάλη ζήτηση. 
Είναι πλέον γνωστό από πάρα πολλές έρευνες ότι τo παραδοσιακό sun & sea vacation σταδιακά υποχωρεί έναντι άλλων μορφών διακοπών που συνδυάζονται με χόμπι & ενδιαφέροντα (π.χ. sport related vacation).   Μια νέα γενιά των τουριστών αναδύεται, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για διακοπές δραστηριοτήτων, με συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις στα αγαπημένα τους σπορ ή παρακολούθηση ανάλογων διοργανώσεων.
Δεδομένης της ισχυρής αυτής τάσης  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά από μια προσπάθεια 3 ετών είναι πλέον σε θέση να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις-θεσμούς κυρίως κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο. Στόχος αποτελεί να καθιερωθούν ο Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ως μήνες Αθλητισμού και να αποτελέσει το γεγονός αυτό κίνητρο για την αύξηση των πωλήσεών σας. Ειδικότερη στόχευση αποτελεί η προσέλκυση επισκεπτών τη χαμηλή τουριστική περίοδο και η άμβλυνση της εποχικότητας. Τα μεγάλα αθλητικά event αποτελούν κίνητρο για τους τουριστικούς οργανισμούς για να επεκτείνουν τη διάρκεια των προγραμμάτων τους στη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά. 
Σημαντικά αθλητικά γεγονότα και  διοργανώσεις
Στη συνέχεια παρουσίασε στους παραβρισκόμενους επαγγελματίες κάποια από τα σημαντικά αθλητικά δρώμενα, που φιλοξενεί η Ρόδος και τα άλλα  νησιά κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο για να σχηματίσουν μία πιο συγκεκριμένη εικόνα για τις σημαντικότερες από τις διοργανώσεις 
Μάλιστα τους ζήτησε να λάβουν υπόψη ότι η Περιφέρειά μας αποτελείται από τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με 50 κατοικημένα νησιά και με  κάποια από τα πιο δυνατά τουριστικά brand διεθνώς, όπως η Κως, η Σαντορίνη, η Μύκονος και βέβαια η Ρόδος, τα οποία παρέχουν τη μοναδική δυνατότητα να δημιουργήσουν πρωτοποριακά πακέτα εκμεταλλευόμενοι το island hopping, συνδυάζοντας διακοπές και συμμετοχή/παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων σε περισσότερους από έναν προορισμούς. Στην παρουσίασή της είπε τα εξής:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ
Η κορωνίδα των αθλητικών διοργανώσεων της Ρόδου είναι ο Διεθνής Μαραθώνιος, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου 2018 για 5η φορά. Με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 2.000 σε Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο, 10χλμ, 5χλμ και 1000 μέτρα, ο Roads to Rhodes Μarathon, αποτελεί πλέον θεσμό. Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ε.Α.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ Δωδεκανήσου. Έχει την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. καθώς και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Ο Διεθνής Μαραθώνιος είναι η μεγάλη αθλητική γιορτή της Ρόδου με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών. Με σκοπό την προβολή της Ρόδου ως ιδανικού προορισμού για  τους φίλους του αθλητισμού τον μήνα Απρίλιο,  πλήθος ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλύπτουν τη διοργάνωση.
Ο αγώνας RoadstoRhodesMarathon, με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ, της IAAF και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, διεξάγεται σε μια διαδρομή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη φυσική ομορφιά του νησιού, ενώ παράλληλα προβάλει τα σπουδαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης της Ρόδου. Που αλλού μπορεί να τρέξει κανείς έχοντας δίπλα του Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και ατενίζοντας παράλληλα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου; 
Σύνολο συμμετοχών  στον Μαραθώνιο Ρόδου 
1ος 2014 > 480 συμμετοχές 
2ος 2015 > 845 συμμετοχές 
3ος 2016 > 1505 συμμετοχές 
4ος 2017 > 1980 συμμετοχές
Αυτή η μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή προσελκύει αθλητές από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Αφρική, το Ισραήλ και ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, το Βέλγιο… 
 
OCEAN LAVA RHODES-TRIATHLON
Από το 2016 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεργάζεται με το σύλλογο “Απόλλων Ρόδου” που αποτελεί μέλος της μεγάλης οικογένειας του Ocean Lava Planet. Σκοπός της συνεργασίας αυτής, είναι η διοργάνωση σημαντικών αγώνων τριάθλου κάθε χρόνο, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Αθλητές, εθελοντές, κάτοικοι της πόλης της Ρόδου: Ένα πλήθος γεμάτο θετική ενέργεια πλημμύρισε και αυτό το Σαββατοκύριακο το Νησί με την ευκαιρία του αγώνα τριάθλου OCEAN LAVA RHODES Κάποιοι σ’ αυτή την αίθουσα είχατε χθες τη δυνατότητα να δείτε τον αγώνα και να πάρετε μία γεύση απ΄ όλα όσα συμβαίνουν εδώ! Ήταν μία ευτυχής συγκυρία αυτή. 
Το Τρίαθλο Ολυμπιακής απόστασης Ocean Lava Rhodes (1.5 KmSwim - 40 KmBike - 10 Km Run) διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης με φόντο μερικά από τα ωραιότερα μνημεία της Ρόδου. Ο αγώνας αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης στο νησί και έχει ιδιαίτερα πολλές συμμετοχές Ελλήνων και ξένων αθλητών. Θέλω να συγχαρώ για μία ακόμη φορά τους διοργανωτές το σύλλογο Απόλλων Ρόδου και τον κ. Χατζηνικόλα για το άψογο αποτέλεσμα ενός αγώνα, ο οποίος όντως θέτει τη Ρόδο στο επίκεντρο του διεθνούς αθλητικού ενδιαφέροντος.
Ο αγώνας της Ρόδου είναι ένας από τους 16 ανά την Ευρώπη! 
 
UCI GRANFONDO  RHODES TOUR
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2017 τρεις κορυφαίες διεθνείς ποδηλατικές διοργανώσεις, που επανέφεραν το νησί στο παγκόσμιο καλεντάρι ποδηλασίας και το καθιερώνουν ως προορισμό αθλητικού τουρισμού υψηλών προδιαγραφών και  επιδόσεων.
Πρόκειται για τους διεθνείς αγώνες επαγγελματιών, International RhodesGrandPrix, International Tour of Rhodes και  το  Παγκόσμιο Κύπελλο ερασιτεχνών, UCI GranFondo World Series–UCI RhodesGranFondoTour, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τον Δήμο Ρόδου, το Ποδηλατικό Σωματείο Ροδήλιος και την εταιρία διοργάνωσης αθλητικών αγώνων SportsToursHellas,  υπό την αιγίδα της UCI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας). Στο International Rhodes Grand Prix, τον σπουδαίο διεθνή αγώνα απόστασης 194 χλμ, έλαβαν μέρος 25 ομάδες από όλη την Ευρώπη (Ελλάδα, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία, Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία, Βρετανία, Τουρκία, Τσεχία, Λουξεμβούργο).
Μετά από 14 χρόνια, αναβίωσε ο διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ρόδου  (International Tour of Rhodes), στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 160 ποδηλάτες από 28 εθνικές και επαγγελματικές ομάδες, μεταξύ αυτών 18 Έλληνες άσοι των πεντάλ,  που εκπροσώπησαν τη χώρα μας. 
Η συμμετοχή επαγγελματικών και εθνικών ομάδων στους αγώνες  ήταν εντυπωσιακή και προσέφερε  υψηλή ποιότητα θεάματος σε όλες τις διαδρομές του νησιού.  Οι ποδηλατικοί αγώνες με τη σφραγίδα της UCI ξεκίνησαν το 2016 και θα επαναληφθούν το 2018. 
 
1st WTF World Taekwondo Beach Championships Rhodes 2017
Το Μάιο του 2017 έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Ρόδο το 1ο Beach Poomsae πρωτάθλημα. Η μεγαλειώδης αθλητική διοργάνωση, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, έλαβε χώρο στις εγκαταστάσεις του ΝΟΡ με φόντο το Αιγαίο Πέλαγος. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον του αθλητικού κόσμου σε διεθνές επίπεδο. Πολυάριθμες εθνικές ομάδες συμμετείχαν απ’ όλο τον κόσμο.
Συνολικά 586 αθλητές πήραν μέρος στη διοργάνωση, με την ανταπόκριση να ξεπερνά τις προσδοκίες. Για δύο ημέρες κάποιες από τις καλύτερες εθνικές ομάδες στον κόσμο, με ταλαντούχους και κορυφαίους αθλητές, επέδειξαν στη Ρόδο τις αγωνιστικές ικανότητές τους. 
Οι εικόνες από τον αγώνα ταξίδεψαν μέσω της EBUσε όλα τον κόσμο. Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί ξανά στη Ρόδο το 2018. 
 
RODOS CUP
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα που διοργανώνεται στον ελληνικό χώρο και που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές των μεγάλων διεθνών αγώνων. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά την διεθνή ιστιοπλοϊκή εβδομάδα με τίτλοστα παραδεισένια Δωδεκάνησα.
Ο αγώνας αποτελεί πρόσκληση και ταυτόχρονα μια πρόκληση για διακοπές και ιστιοπλοΐα στα Δωδεκάνησα στο Αιγαίο, όπου βρίσκονται οι καλύτερες συνθήκες πλεύσης σε ολόκληρο τον κόσμο, πρόκληση για όλους τους ναυτικούς. Ζήστε τις φυσικές ομορφιές, τα αξιοθέατα, τις πλούσιες παραδόσεις, καθώς και τη ζεστή φιλοξενία.
Το 2017 σημείο έναρξης ήταν η Κως, στην συνέχεια η Τήλος, η Νίσυρος, η Σύμη και τέλος η Ρόδος.