Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Γερμανοί στην κερκυραϊκή Συναγωγή αντιμέτωποι με τις μνήμες του ολοκαυτώματος

Εβραϊκή
17 Οκτωβρίου 2017 / 14:06

ΚΈΡΚΥΡΑ.Ελληνογερμανικό σεμινάριο με θέμα «Τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» πραγματοποιείται από τις 16.10.2017 ως και τις 22.10.2017.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κέρκυρας, τη Wilde Rose- Διαπολιτισμικό Δίκτυο Νεολαίας και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η Ενημέρωση βρέθηκε, την Τρίτη 17 Οκτώβρη στην επίσκεψη των συμμετεχόντων στην Εβραϊκή Συνοικία, όπου και διεξάχθηκε μια συζήτηση σχετικά με τους Κερκυραίους - Εβραίους και το διωγμό τους. Στη γνωριμία με την Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας ήταν παρόντες ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Hans Schlumm, εκπρόσωποι μέλοι της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Δικτύου Wilde Rose, o διερμηνέας Alex Schaffner, μέλη της φοιτητικής κοινότητας καθώς και Γερμανοί πολίτες. 
Κεντρικοί άξονες του συνεδρίου αποτελούν τόσο τα ειδεχθή εγκλήματα των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον ελληνικό χώρο όσο και το ιστορικό ολοκαύτωμα των Κερκυραίων - Εβραίων.
Εκτιμάται πως ο αριθμός των Εβραίων πολιτών που κατοικούσαν στην Κέρκυρα κατά το 1940 ανέρχεται σε 2.000. Στην συνάντηση, σε μια σύντομη αφήγηση του εκπροσώπου της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αναφέρθηκε πως στις 9 Ιουλίου 1944 συνελήφθησαν, συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν στη μεγάλη πλατεία και οι 2.000 Εβραίοι, οι οποίοι και στη συνέχεια κρατήθηκαν στους βρετανικούς ξενώνες στο Παλαιό Φρούριο. Ακολούθησαν τρεις διαδοχικές αποστολές με τελικό στόχο το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Άουσβιτς της Πολωνίας, όπου και εκτελέστηκαν οι 1700! Οι υπόλοιποι επέζησαν. Το ολοκαύτωμα αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο, προερχόμενο από τον ελλαδικό χώρο. Στην συγκέντρωση επισημάνθηκε πως η επιχείρηση εξόντωσης των Κερκυραίων - Εβραίων έγινε μόλις τρεις μήνες πριν από την οριστική λήξη του πολέμου και για την παράδοσή τους αποδόθηκαν ευθύνες και στις τότε διοικητικές αρχές σε αντίθεση με την Εβραϊκή κοινότητα στη Ζάκυνθο, όπου και παρουσιάστηκε ο ασήμαντος αριθμός των ...δυο Εβραίων. 
Σήμερα υπολογίζεται πως ζουν στην Κέρκυρα περίπου 60 Εβραίοι, απόγονοι των τότε επιζώντων, οι οποίοι και είναι πλήρως ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο, κάτω από αυτό το πρίσμα εδώ και τρία χρόνια διεξάγονται ομιλίες στα σχολεία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την ενημέρωση και γνωστοποίηση του συγκεκριμένου θέματος. 
Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Hans Schlumm μιλώντας στην Ενημέρωση εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ανταπόκριση στο συγκεκριμένο σεμινάριο, δηλώνοντας πως θα επαναληφθεί και του χρόνου. Περιληπτικά παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του σεμιναρίου, αναφέρθηκε στις ομιλίες του Γιώργου Ζούμπου, με θέμα «Η ιστορία των Εβραίων της Κέρκυρας» την Τρίτη 18.00-19.00 και σε αυτή του Άκη Παυλογιάννη με θέμα «Τα εβραϊκά αθλητικά σωματεία και ο κοινωνικός τους ρόλος», την Τρίτη 19.00-20.00, καθώς και στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη», στις 20.00-21.00 στο χώρο του Παλιού Ψυχιατρείου. Οι υπόλοιπες μέρες θα συνεχιστούν με ομιλίες και επισκέψεις, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το σεμινάριο θα εξελιχθεί στα Ιωάννινα.
 
Η ακροδεξιά στροφή, σήμερα
 
Στην ερώτηση μας, σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων τόσο στις γερμανικές όσο και στις αυστριακές εκλογές, ο κ. Schlumm απάντησε πως πρόκειται για ένα ισχύον ρεύμα που υπάρχει στην Ευρώπη καθώς ο κόσμος φοβάται την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Υπάρχει λοιπόν μια τάση για επιστροφή στις παλιές αξίες και ιδανικά, η οποία συνιστά ακροδεξιά στροφή. Τόνισε στη συνέχεια, πως δεν πρόκειται για ένα νέο ναζιστικό μόρφωμα αλλά για ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα. Τέλος, δεν δίστασε να εκφράσει τον φόβο για την μελλοντική ισχύ του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος (AfD), υπογραμμίζοντας βέβαια πως το κέντρο της κοινωνίας εξακολουθεί να είναι δημοκρατικό.
Η ίδια ερώτηση τέθηκε και στου Γερμανούς συμμετέχοντες του σεμιναρίου, οι οποίοι έκαναν εξίσου λόγο για μια τάση επιστροφής στις παραδόσεις, η οποία προέρχεται κυρίως από την δημιουργία έλλειψης εμπιστοσύνης προς τα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα. Τόνισαν μάλιστα πως και για τους ίδιους τους Γερμανούς πολίτες αποτέλεσε έκπληξη το μέγαλο ποσοστό της τάξης του 13% των ακροδεξιών, καθώς κανένας δεν εκφράζει ανοιχτά την υποστήριξη του προς τα ναζιστικά κινήματα.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση ενός βιβλίου από τον εκπρόσωπο της Wilde Rose προς τον εκπρόσωπο της Ισραηλιτικής κοινότητας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία και την συνάντηση.
 

Για περισσότερες φωτογραφίες, πιέστε εδώ