Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την υπογραφή του Μητροπολίτη εξαρτάται η παραλαβή του νεότευκτου σχολείου στον Βιρό

σχολείο Βιρού
13 Οκτωβρίου 2017 / 10:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κίνδυνο βρίσκεται η ολοκλήρωση του νεότευκτου, σχολικού συγκροτήματος στον Βιρό. Απειλείται η έξωση του από το ΕΣΠΑ, που χρηματοδότησε την ανέγερσή του.

Όπως καταγγέλουν πηγές προσκείμενες στη δημοτική Αρχή, η εμπλοκή αποδίδεται στην διαδικασία ανανέωσης του χρησιδανείου του οικοπέδου, επί του οποίου κτίσθηκε το σχολειό. Δεδομένου ότι πρόκειται για εκκλησιαστικό οικόπεδο, η Μητρόπολη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητάει ανταλλάγματα για να υπογράψει. Ανάμεσα σ' αυτά, και η παραχώρηση του παλιού σχολείου στα Δραγωτινά ώστε να μετατραπεί σε ναό. Κι ενώ δεν υπάρχει από την τοπική κοινωνία των Δραγωτινών και τη δημοτική Αρχή κάποια αντίρρηση γι' αυτήν την ανταλλαγή, η απουσία του Μητροπολίτη Νεκτάριου στην Αμερική, περιπλέκει τα πράγματα, όσον αφορά τουλάχιστον στο ασφυκτικό των ημερομηνιών. Εάν μέχρι την επόμενη Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, το σχολειό, που ήδη λειτουργεί, δεν έχει «αποκτήσει» οικόπεδο με την ανανέωση του εκκλησιαστικού χρησιδανείου τότε απειλείται με έξωση από το ΕΣΠΑ, που θα σημάνει επιπλέον επιβάρυνση του Δήμου και ίσως νέες περιπέτειες. Όπως περιέγραψαν πηγές προσκείμενες στην Δ/νση Εκπαίδευσης, η σκληρή διαπραγματευτική στάση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου εκεί, έχει ιστορικό. 
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Προγράμματος, όσον αφορά στο έργο εκκρεμούν τόσο η διευθέτηση της πρόσβασης στο σχολείο (το οικοπεδικό) όσο και ο εξοπλισμός του, η δημοπρασία για την προμήθεια του οποίου, διαδικασία που βαρύνει τον Δήμο, εκκρεμεί. Και οι δυο αυτές περιπτώσεις δεν επιτρέπουν την εξόφληση και την παραλαβή του. Έτσι τέθηκε και το χρονικό όριο ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη της τεχνικής έκθεσης.