Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμμαχία για τη σωτηρία της Παμβώτιδας

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
15 Σεπτεμβρίου 2017 / 09:15

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Κοινή είναι η αγωνία της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών για την ποιότητα των νερών της Παμβώτιδας και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του οικοσυστήματος τα επόμενα χρόνια, έστω και αν επικρατούν διαφορετικές –αλλά όχι αντικρουόμενες- προσεγγίσεις.

Η μεν πρώτη του δήμου Ιωαννιτών επιδιώκει να εμπλέξει ουσιαστικά την κεντρική εξουσία στη επιχείρηση εξυγίανσης της Παμβώτιδας, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών, ενώ η δεύτερη, αυτή της περιφέρειας, έχει μικρότερη πίστη στην αποτελεσματικότητα του κεντρικού κράτους και περισσότερη στους τοπικούς φορείς.
Στα θετικά σημεία σχετικά με το οικοσύστημα, προσμετρούνται τα αποτελέσματα της προσπάθειας «θωράκισης» της λίμνης από τα λύματα, με την περιφέρεια να αποδίδει εκεί τη μειωμένη εμφάνιση του φαινομένου «έκρηξης» του φυτοπλαγκτού.
Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τον 11ο Γύρο Λίμνης, η Παμβώτιδα βρέθηκε στο επίκεντρο, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να περιγράφουν την κατάσταση και να επισημαίνουν τι πρέπει να γίνει, με τη στήριξη και του κράτους, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα της διαχείρισης του υδάτινου πλούτου.
Ο κ. Μπέγκας, εξάλλου, είχε θέσει το ζήτημα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ζητώντας αφενός την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου του Ρυθμιστικού, αφετέρου την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε να υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οικοσυστήματος.
«Η αγωνία που έχουμε γι’ αυτό το τοπόσημο, μια αγωνία που μας ενώνει, σε μια κατεύθυνση, πως έχει ωριμάσει ο καιρός να κάνουμε κάτι για να σώσουμε το υδάτινο στοιχείο της λίμνης», σημείωσε και πρόσθεσε πως τόσο η περιφέρεια όσο και δήμος Ιωαννιτών έχουν προχωρήσει σημαντικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου.
«Νομίζω ότι είναι ώρα να ληφθούν πρωτοβουλίες και από το κράτος, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα της διαχείρισης του υγρού στοιχείου. Από τους τοπικούς φορείς, την περιφέρεια, τον δήμο, τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, το πανεπιστήμιο, έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες και υπάρχουν στοιχεία, σε επίπεδο μελετών, για το πως μπορούμε να ενεργήσουμε, ώστε να σώσουμε το υδάτινο στοιχείο, να το καθαρίσουμε, να το εξυγιάνουμε. Ήρθε η ώρα το κράτος να βρει τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται, για να μπορούμε να υλοποιούμε τα έργα εκείνα, που θα αναδείξουν τη διαφάνεια της λίμνης, και θα την επαναφέρουν στην πρότερη, καλή κατάσταση», ανέφερε.
 
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Περισσότερο αισιόδοξος, ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε ότι η σημερινή κατάσταση της λίμνης, μετά από 70 ημέρες ανομβρίας και εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για μια μεγάλη χρονική περίοδο, σηματοδοτεί μια θετική εικόνα.
«Πάντα, αυτές τις ημέρες του αγώνα, είχαμε την αγωνία να μην έχουμε προβλήματα από το πλαγκτόν, όπως είχαμε το 2003, όταν το πάχος του ξεπερνούσε τα 20 εκατοστά. Φέτος δεν έχουμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως το φετινό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του μάστερ πλαν που ακολουθούν οι τοπικοί φορείς, «έστειλε μηνύματα» σχετικά με τη λίμνη.
«Η στάθμη της λίμνης είναι εκεί που ήταν πριν γίνει “δεξαμενή” για πότισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως το πρόβλημα ευτροφικότητας που εμφανιζόταν με τη συσσώρευση του φυτοπλαγκτού, οφειλόταν κυρίως στη ρύπανση της λίμνης από τα λύματα.
«Φέτος, είχαμε ανομβρία 70 ημερών και θερμοκρασία 40 βαθμών. Τι θα έπρεπε να γίνει; Θα έπρεπε να έχει περισσότερο πλαγκτόν. Όμως, πρέπει να σκεφτούμε κάποια πράγματα, όπως ότι το Νησί έχει πλέον αποχέτευση και έτσι τίποτα δεν πάει στη λίμνη. Αυτό που πιστεύω, είναι ότι δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας, χωρίς να σέβονται την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, όταν έβρεχε, έριχναν λύματα στην λίμνη. Αρχίζουν πλέον και βγαίνουν συμπεράσματα», σημείωσε, προσθέτοντας πως η περιφέρεια είναι αρωγός στο αίτημα του δήμου Ιωαννιτών για τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου του αποχετευτικού στην παραλίμνια περιοχή και την αναβάθμιση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού.
«Με τη συνεργασία όλων μας θα δώσουμε μια διαφορετική λίμνη. Οι μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μαζί. Είμαστε στην εποχή του “όλοι μαζί, μπορούμε καλύτερα”», κατέληξε.