Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ν΄ αλλάξουμε ρότα για τα σκουπίδια!

Τεμπλόνι
07 Σεπτεμβρίου 2017 / 09:34
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν πρόσθεσε κάτι παραπάνω στα όσα γνωρίζαμε το πιο πρόσφατο βιντεοσκοπημένο sos που προήλθε από τον σύλλογο του Τεμπλονιού και τη Μάγδα Παπανικολοπούλου.

Ούτε η τελευταία έκθεση των ελεγκτών για την κατάσταση εκεί, μας είπε κάτι που δεν ξέραμε. Κι αν δεν κλείνει η κακοποιημένη εγκατάσταση είναι διότι η απελπιστική κατάσταση θα μεταφερθεί αμέσως σε κάθε γωνιά της πόλης (Πύργος, Ζάκυνθος) και στις υπαίθριες χωματερές.

Εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει διαθέσιμο κύτταρο για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών. Τρία βουνά σκουπιδιών υπάρχουν, που ενοποιούνται με τους χειρότερους όρους! Δίπλα τους στρώθηκε ένα τσιμεντένιο πλατό και πάνω του αναπτύχθηκε ένας μηχανισμός, στον οποίο αποδίδονται ιδιότητες που δεν έχει ενώ στηρίζονται υπερβολικές προσδοκίες. Ακόμα όμως κι αν αυτές ικανοποιηθούν στην πράξη, πράγμα αδύνατο, θα λείπει ένας λάκος ώστε να θαφτεί υγειονομικά το όποιο υπόλειμμα. Ο μόνος τέτοιος είναι στη Λευκίμμη, που οι κάτοικοι δε θέλουν ούτε ν' ακούσουν ότι θα χρησιμοποιηθεί, επικαλούμενοι διάφορα πράγματα και κυρίως την αρνητική εμπειρία για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στην Κέρκυρα. 

Ο ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης) κάνει μπρος-πίσω και η Περιφέρεια πίσω-μπρος, παραμένοντας εντέλει στο ίδιο σημείο, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση του Τεμπλονιού. Ακόμα κι αν δουλέψει αποτελεσματικά ο δεματοποιητής και βελτιωθεί η παραγωγικότητα του ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων) θα προκύψουν μπαλότα συμπιεσμένων σκουπιδιών, που θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο εκεί να στραγγίσουν πριν μεταφερθούν.
 
Σύμφωνα όμως με το κερκυραϊκό ρολόι, το εξάμηνο μπορεί να γίνει εύκολα ... χρόνος ενώ βεβαίως στο αυθαίρετα χαρακτηρισμένο ως κύτταρο ΧΥΤΥ στα Μεσοράχια δεν μπορεί να μεταφερθούν μπαλότα σκουπιδιών. Άσε που οι Λευκιμιώτες έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μεταφερθεί εκεί ο, τιδήποτε. Αλλά και να το επέτρεπαν, πόσα χρόνια νομίζετε ότι θα μας εξυπηρετήσει το λευκιμμιώτικο κύτταρο, μοναδικό για ολόκληρο το νησί;
Η πιθανότητα να κληροδοτηθούν στους επόμενους τα από τούδε και στο εξής, έστω συμπιεσμένα, δεμάτια, ακροβολισμένα στους παλιούς και καινούργιους σκουπιδόλοφους του Τεμπλονιού, είναι η πιο ισχυρή πρόβλεψη...
 
Χωροταξικά
 
Όσο για τα χωροταξικά, υπενθυμίζεται ότι τα περιφερειακά σχέδια παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου με την πρόφαση ότι στο μεταξύ εξέπεσε και ακυρώθηκε το εθνικό (ειδικό) χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού κι έτσι δεν είναι εν ισχύει όλα τα εθνικής κλίμακας σχέδια ώστε να αντιστοιχηθούν οι περιφερειακές μελέτες με αυτά. Όπως και νάχει το πράγμα, για μια ακόμα φορά, ο δρόμος προς την επικαιροποίηση χωροταξικών μελετών στο επίπεδο του νησιού ή της Περιφερειακής Ενότητας αν έτσι προτιμάτε, παραμένει κλειστός, παράγοντας μια νέα γενιά προσχημάτων, που δικαιολογούν την παράλυση της Διοίκησης. Διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι εάν είχε π.χ. η Κέρκυρα τη λύση (χώρο), κανένα χωροταξικό δεν θα εμπόδιζε την εφαρμογή της.
Στην πράξη, ο εν ισχύει σχεδιασμός είναι ο αναθεωρημένος προσφάτως, περιφερειακός, στον οποίο προβλέπεται η χρήση και των δυο εγκαταστάσεων σε Τεμπλόνι και Μεσοράχια, την ίδια ώρα που η δεύτερη δεν αδειοδοτείται αφού η περιφερειακή Αρχή δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συζητάει εάν θα εφαρμόσει τον σχεδιασμό, που η ίδια υιοθέτησε, ενώ και στο Τεμπλόνι η υπηρεσιακή επίκληση της ισχύος των περιβαλλοντικών όρων (άρα αδείας) είναι προδήλως προσχηματική και δεν αντέχει ούτε στην κοινή λογική πόσο μάλλον σε Δικαστήριο.
 
Αλλαγή μοντέλου
 
Όσο τα πράγματα θα παραμένουν έτσι η κατάσταση θα επιδεινώνεται, θα δυναμώνει η περιβαλλοντική κρίση, θα πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, θα πλήττεται η εικόνα του νησιού. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι επιβάλλεται η πολιτική πρωτοβουλία για την αλλαγή του σχεδιασμού και την κοστολόγησή της ακόμα κι αν αγγίζει την ακεραιότητα και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ακόμα κι αν θα πρέπει να ερευνηθεί με στρατηγικό κι όχι έκτακτο τρόπο, η μεταφορά εκτός Κερκύρας πέραν των ανακυκλωτέων (που έτσι κι αλλιώς προορίζονται για μεταφορά) και των βιολογικών υπολειμμάτων. Μόνον που ο χρόνος έχει εξαντληθεί. Παίζουμε από καιρό τις καθυστερήσεις. Ακούει κανείς;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.