Συνάντηση Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης με το Δήμαρχο Κέρκυρας
«Η Λευκίμμη, αν αδειοδοτηθεί, θα γίνει μπούμεραγκ» προειδοποιούν οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με το δήμαρχο Κώστα Νικολούζο είχε σήμερα η επιτροπή πολιτών κατά του ΧΥΤΑ νότου προκειμένου να ενημερωθεί πάνω σε ποιο σχέδιο βαδίζει ο Δήμος και ο ΣΥΔΙΣΑ.
Όπως είπε στην "Ενημέρωση" ο Σπύρος Κουρής εκ μέρους της επιτροπής, είναι κάθετα αντίθετοι με το σχεδιασμό του Δήμου διότι μεροληπτικά μεθοδεύει να ξεφορτωθεί τα πάντα θυσιάζοντας εν ψυχρώ τη Λευκίμμη. «Για την αλλαγή χρήσης του ΧΥΤΑ, δεν συντρέχει καμία προϋπόθεση για να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και κατά τρόπο προκλητικό και αυθαίρετο κατεβαίνουν κάτω για να ξεφορτωθούν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν».
Οι μελέτες της Περιφέρειας
Όσον αφορά τη μελέτη της Περιφέρειας, ο Σπύρος Κουρής αναφέρει ότι δεν προβλέπεται από το νόμο να κάνει η Περιφέρεια καμία μελέτη, ούτε διαθέτει τα εργαστηριακά μέσα να το κάνει , δεν χρησιμοποίησαν καν γεωτρύπανα. «Το ΙΓΜΕ λέει ότι υπάρχουν ταμιευτήρες υπόγειων νερών , θα περιμένουμε να δούμε τη μελέτη της Περιφέρειας και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας . Ωστόσο η περιφερειακή αρχή αποσιωπά το ουσιώδες γεγονός ότι υπάρχει ενιαίος φρεάτιος ορίζων στον κάμπο της Λευκίμμης, δηλαδή νερά με τα οποία επικοινωνούν όλα τα πηγάδια και οι σχετικές πηγές στο κάμπο οι οποίες καθορίζονται από ένα ενιαίο στρώμα αδιαπέρατης μάργας. Αυτή είναι η υδρολογική προίκα της Λευκίμμης.
Κατά το ΙΓΜΕ υπάρχουν ταμιευτήρες υπόγειων υδάτων και το ζητούμενο είναι κατά πόσον επικοινωνούν τα δυο αυτά στρώματα. Το ότι θα καταστραφεί ο πολύτιμος υδάτινος ορίζων για το ΙΓΜΕ θεωρείται δεδομένο. Αυτά λοιπόν τα παρακάμπτει η Περιφέρεια προκειμένου να αδειοδοτήσει, ενώ θα πρέπει να ερευνήσει διαπιστωτικά πάρα πολλούς παράγοντες. Οι μελέτες που έκανε η περιφέρεια δείχνουν έναν υπερβάλλοντα ζήλο, μάλλον ύποπτο. Η Περιφέρεια οφείλει να διαπιστώσει αν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση, αν υπάρχει υπόλειμμα, αν εφαρμόζεται ο περιφερειακός σχεδιασμός. Από τις 37 δράσεις που προβλέπονται από τον σχεδιασμό, δεν έχει εκπληρωθεί καμία και ελάχιστες έχουν δρομολογηθεί ατελέσφορα. Αυτά πρέπει να δει η περιφερειακή αρχή προκειμένου να αδειοδοτήσει το έργο.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Λευκίμμη, αφορά πρωτίστως την Κέρκυρα. Η Λευκίμμη εάν θυσιαστεί κατά τρόπο στυγνό δεν θα αποδώσει. Είναι μια μάταιη θυσία, μετά από ένα χρόνο το ζήτημα θα ξεσπάσει εντονότερα και κατά τρόπο μη αναστρέψιμο».
Η προπαγάνδα των 4,8 εκ.
«Όσον αφορά τα εκταμιευθέντα 4,8 εκ. για το ΧΥΤΑ Νότου, ούτως η άλλως θα επιστραφούν διότι δεν τηρούνται οι όροι, απλώς το επιχείρημα προβάλλεται μεροληπτικά ως προπαγάνδα ενώ αποσιωπούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονται καθημερινά». Ο Σπύρος Κουρής συμπλήρωσε ότι ο Περιφερειάρχης ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί αδειοδότησης του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, σε συνάντηση που είχε μαζί τους προ ημερών και δεσμεύτηκε ότι πριν από την αδειοδότηση, το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς με την επιτροπή και όλους τους άλλους φορείς .«Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με όλες στις εμπλεκόμενες αρχές, τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με το Δήμο, όπως κάναμε σήμερα».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο Δήμαρχος, αμέσως μετά την επιστροφή του από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομίας είχε δηλώσει:«Αν η Περιφέρεια δεν αδειοδοτήσει το ΧΥΤΥ της Λευκίμμης φαντάζομαι ότι θα χει κάποιο άσο στο μανίκι, για να μας πει τι θα κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Πως θα αντιδράσει η Λευκίμμη
«Προτείνουμε άμεση έστω και τώρα εφαρμογή του πλαισίου του περιφερειακού σχεδιασμού. Αν εφαρμόσουν το σχεδιασμό τους, θα είναι θέμα που αφορά την τοπική κοινωνία, η οποία είναι αρμόδια να αντιδράσει όπως θεωρεί καλύτερα». Κλείνοντας ο Σπύρος Κουρής υπογράμμισε την υποχρέωση της κοινωνίας να μην μένει απαθής και να μην συναινεί στην περιβαλλοντική, υγειονομική και οικονομική καταστροφή της Λευκίμμης