Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ήρθε ο ευρωπαϊκός «λογαριασμός» των 4,7 εκ. για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
19 Φεβρουαρίου 2019 / 08:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το μαχαίρι στο λαιμό έχει πια ο Σύνδεσμος Καθαριότητας μετά την παραλαβή του (αναμενόμενου) εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων.

Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο Σύνδεσμο Καθαριότητας και βέβαια στο Δήμο Κέρκυρας, ενημερώνει ότι εάν ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν λειτουργεί την 1η Μαρτίου, τότε θα γίνει η δημοσιονομική διόρθωση 100% της συνεισφοράς του Ταμείου Συνοχής (αυτό που χάριν συντομίας, αποκαλείται πρόστιμο ή επιστροφή ποσού).
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο φάκελος πρέπει πια να κλείσει, όπως είχαν ενημερωθεί και τα μέλη του Συνδέσμου κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Τότε είχε δοθεί στην Κέρκυρα μια άτυπη παράταση, ένα περιθώριο έως 31/12/2018, για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ.
Aντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων ήρθε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, με αντικείμενο ακριβώς τα έργα που έχουν "κολλήσει", όπως ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο ΧΥΤΑ Γραμματικού και άλλα. Αυτό που κατέστησε σαφές στον Υπουργό Οικονομικών η Επιτροπή, είναι ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να τακτοποιηθούν "χθες", άλλως το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά - τα οποία, αθροιζόμενα, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα! Την επόμενη κιόλας μέρα εστάλη και ο "λογαριασμός" στην Κέρκυρα, με καταληκτική προθεσμία για την αδειοδότηση την 28/2/2019. 
Η πρώτη αίτηση του Συνδέσμου Καθαριότητας για αδειοδότηση, στο τέλος του 2018, έτυχε αρνητικής απάντησης, ως γνωστόν, με την έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος να έχει καταγράψει περί τις 40 παρατηρήσεις.
Τούτου δοθέντος, το έγγραφο που έλαβε ο Δήμος  από την Ευρωπϊκή Επιτροπή στα τέλη της περασμένης βδομάδας, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
Αυτό που ζητείται από την Περιφέρεια με την νέα αίτηση, είναι να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ, ακόμα και με τρίμηνη βεβαίωση συμμόρφωσης και επανέλεγχο. Αυτό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, θα επιτρέψει να "τρέξουν" διαδικασίες που απαιτούν να προϋπάρχει αδειοδότηση. 
Η κοινωνία της Λευκίμμης, από την άλλη μεριά δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει και υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να αντιδρά, μέχρις ότου απομακρυνθούν τα ήδη υπάρχοντα δέματα και σταματήσει η χρήση της εγκατάστασης.