Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμαρχος Κέρκυρας: Το πόρισμα για την ΑΝΙΟΝ θα πάρει το δρόμο των δικαιοσύνης

ΑΝΙΟΝ
28 Αυγούστου 2017 / 14:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις με την ΑΝΙΟΝ και το έλλειμμα που εντοπίστηκε, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ,

προκειμένου – όπως είπε – να υπάρξει αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα. 
Ο κ. Νικολούζος ανέφερε ότι ύστερα από διαχειριστικό έλεγχο από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της ΑΝΙΟΝ, προκύπτουν ζητήματα που αφορούν σε κακή και πλημμελή λειτουργία και μια γενικότερη "ακαταστασία" στην τήρηση των λογαριασμών. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρία βασικά σημεία σχετικά με την υπόθεση. α) Ταμειακό έλλειμμα 65.000 ευρώ. Δεν εντοπίζεται πώς αυτό διαμορφώθηκε σε όλη τη διαχείριση, ενώ δεν είχε γίνει ποτέ τέτοιος έλεγχος. β) Κατά τη διαδικασία του ελέγχου, υπάρχει απώλεια παραστατικών περίπου 800.000 έξοδα. Έγιναν προσπάθειες να βρεθούν, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. γ) Διπλοεγγραφή στα έξοδα που επηρεάζουν τους επόμενους ισολογισμούς.

Ο κ. Νικολούζος στάθηκε στο τελευταίο συμβούλιο της ΑΝΙΟΝ στο οποίο αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι μέτοχοι της εταιρείας σχετικά με το πόρισμα και να πάρει το δρόμο των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών ως προς την διερεύνηση της υπόθεσης. Τόνισε ότι υπάρχει μια παραφιλολογία και μια προσπάθεια σπίλωσης ανθρώπων, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι Διοικήσεις όφειλαν σε ετήσια βάση να προχωρούν σε έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές.
Υποστήριξε ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα που έχουν προκύψει, έχουν σχέση με τη διεύθυνση της εταιρείας. Κανονικά υπάρχει όπως είπε λογιστήριο για να γίνονται έλεγχοι και δεν μπορεί να ελέγχει ούτε ο πρόεδρος ούτε ο διευθύνων σύμβουλος τα παραστατικά.

Όσον αφορά στα παραστατικά και στο πού βρίσκονται, ο Δήμαρχος είπε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου ειπώθηκε ότι ίσως αυτά τα παραστατικά να έχουν καταστραφεί. Γι' αυτό και έχει δοθεί εντολή να γίνει έλεγχος για την ανεύρεσή τους. 
Υπογράμμισε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΑΝΙΟΝ στην οποία θα ενημερωθούν εκτενώς οι μέτοχοι της εταιρείας.

Επειδή όπως σημείωσε η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τη θέλουν ενεργή, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει να γίνει αύξηση κατά 120-130.000 περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου. Και εξήγησε ότι τη θέλουν ανοιχτή, καθώς διαχειρίζεται σημαντικά προγράμματα που δίνουν στην τοπική κοινωνία 7 εκ. ευρώ (όπως το πρόγραμμα LEADER). Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μάλιστα, θα δοθεί όπως τόνισε βάρος στα προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Επισήμανε πως πρέπει η ΑΝΙΟΝ να οργανωθεί σε άλλη βάση.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι: α) Έχουν εκκαθαριστεί όλα τα προγράμματα εκτός από το τελευταίο που διαχειρίζεται η ΑΝΙΟΝ. β) Η παραίτηση του Γενικού Διευθυντή της ΑΝΙΟΝ Σπύρου Νικόπουλου έγινε για προσωπικούς λόγους και ύστερα από συζητήσεις με το Δ.Σ. "Εκτιμήσαμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία μας", τόνισε ο κ. Νικολούζος. γ) Δεν υπάρχει πιο αντικειμενικός έλεγχος από αυτόν των ορκωτών λογιστών. και δ) Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις και από τις προηγούμενες διοικήσεις και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο νέο δεδομένο.