ΚΕΔΕ: Ποιοι είναι αρμόδιοι για την πρόληψη καταστροφών από φωτιές
ΕΛΛΑΔΑ. Οι καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ανατολική Αττική, την Ηλεία, αλλά και τα νησιά της Ζακύνθου και των Κυθήρων αφήνουν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένες περιουσίες αλλά και αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ όσον αφορά στις πυρκαγιές και συνεχίζει ως εξής:
Τώρα που ευτυχώς έχει ξεπεραστεί ο μεγάλος κίνδυνος και η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, ήρθε η ώρα την αναζήτησης των ευθυνών. Με την προστασία των πολιτών δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς.
Η αδυναμία του κράτους να δρομολογήσει πολιτικές πρόληψης αλλά και η έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την πλευρά της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κόστισε πολύ ακριβά στο περιβάλλον και στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χρήση των πτητικών εναέριων μέσων λόγω σημαντικών ελλείψεων στον αριθμό τους, κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των κατοίκων.
Οι σημαντικότερες καταστροφές προήλθαν από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις εστιών καθώς υπήρξαν αστοχίες στην αξιολόγηση του κινδύνου και έλλειψη αντανακλαστικών από την κυβέρνηση.
Ερωτήματα προς την κυβέρνηση
Με αφορμή όλα τα παραπάνω θέτουμε στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:
- Ποιοι και για ποιους λόγους μείωσαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία προορίζονται για την πυροπροστασία της χώρας τη στιγμή στο περιβάλλον όσο και στις περιουσίες των κατοίκων θα είναι πολλαπλάσιο;
- Υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα, συγκριτικά μάλιστα και με τα προηγούμενα χρόνια;
- Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν φρόντισε να συνάψει έγκαιρα σύμφωνα συνεργασίας με γειτονικές χώρες, προκειμένου να έχει στη διάθεση της επιπλέον πτητικά μέσα που θα βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα στις ευθύνες της
Επιπρόσθετα με δεδομένο ότι έχουν ακουστεί πολλά για το ποιοι φορείς ευθύνονται για την πρόληψη καταστροφών από τις φωτιές ξεκαθαρίζουμε τα εξής:
Αρχικά οι πολίτες οφείλουν να μεριμνούν για τον έγκαιρο καθαρισμό των ιδιωτικών τους χώρων.
Οι Δημοτικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των περιαστικών περιοχών που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων. Παράλληλα η δασική υπηρεσία έχει την ευθύνη της χάραξης των αντιπυρικών ζωνών και τον καθορισμό δρόμων πυροπροστασίας, ενώ στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ είναι να φροντίσει προκειμένου να μην ακουμπούν οι κορυφές των δέντρων σε σύρματα υψηλής τάσης, εγκυμονώντας κινδύνους.
Στην περίπτωση των πυρκαγιών την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και συντονισμού της κατάστασης έχει η κεντρική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η συμμετοχή των Δήμων κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών περιορίζεται στην παροχή εθελοντικής επικουρικής βοήθειας με υδροφόρα οχήματα και εθελοντές εργαζόμενους, στην επιχείρηση κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για άλλη μία φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξε έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών, γεγονός που επιβεβαιώνουν, με σημερινές τους δηλώσεις και αξιωματούχοι του πυροσβεστικού σώματος. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους μαζί με τους δεκάδες εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς με αυταπάρνηση και συγκινητική αφοσίωση. Τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, όπως και στα μέλη του πυροσβεστικού σώματος, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και στους πιλότους των εναέριων μέσων.
Γ.Πατούλης: Η κυβέρνηση να μην μετακυλύει τις ευθύνες της στους Δήμους και να βάλει τέλος στην γραφειοκρατία
Με αφορμή όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:
Η κυβέρνηση αντί να μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους Δήμους, ας φροντίζει να διορθώσει τις παθογένειες που ταλανίζουν το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Το κεντρικό κράτος και οι Περιφέρειες, που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οφείλουν να αντιληφθούν πως πρέπει επιτέλους να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία στη χώρα, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και να σταματήσουν να τα αναλώνουν σε ανούσιες πολιτικές.
Δεν επιτρέπεται να μας κυβερνά πλέον η γραφειοκρατία. Για άλλη μία φορά είναι αυτή που εμπόδισε τη έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό. Το κράτος οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να μπαίνει ανάχωμα στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών. Aντίστοιχα, οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη να καλύπτουν τα κενά του κράτους αφού έχουν και την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης όλων των χρημάτων που προορίζονται για τον Α΄ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης και να φροντίζουν για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών.
Να συγκροτηθεί επιτροπή για ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας
Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, την επόμενη ημέρα από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, να συγκροτηθεί μία μόνιμη κ διαρκής επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων που θα διορθώσει τις παθογένειες και θα προχωρήσει στις δέουσες παρεμβάσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής προστασίας της χώρας.
Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που διανύουμε, δεν προσφέρουν τίποτα αόριστες δηλώσεις περί εμπρησμών. Όποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχει στοιχεία, ας τα καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες. Δεν βοηθούν ούτε οι δηλώσεις εντυπωσιασμού και τακτικισμών περί «γαλάζιων» δημάρχων. Όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπροσωπούμε μόνο τους πολίτες και όχι τα κόμματα. Έτσι πρέπει να λειτουργούν και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο τα μέλη του κόμματος στα οποία ανήκουν.
Οφείλουμε να σκεπτόμαστε εθνικά και να υπερισχύει το αίσθημα αγάπης και ενότητας για τη χώρα μας. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας.
Πηγή: aftodioikisi.gr