Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφερειάρχης: Έτοιμη η γεωλογική μελέτη του ΧΥΤΑ Λευκίμμης (video)

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
29 Ιουλίου 2017 / 16:38
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απο το Δήμο εξαρτάται η αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, λέει ο Περιφερειάρχης όσον αφορά την πίεση που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών

ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή των περίπου 4,8 εκ. € που δαπανήθηκαν για το έργο.  
Όπως είχε τονίσει και ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος στην "Ενημέρωση" πριν από δύο περίπου βδομάδες, ο φάκελος για την αδειοδότηση έχει καταταθεί και αναμένει την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον πρέπει να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν λήξει από 31/12/2016.

Να μην γίνει ό,τι έγινε και με το Τεμπλόνι

Ο Περιφερειάρχης μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο του περιφερειακού συμβουλίου, ωστόσο πρόσθεσε, ότι ανεξάρτητα από τους περιβαλλοντικούς όρους, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δηλαδή ο Δήμος, πρέπει να ολοκληρώσει ορισμένες υποχρέωσεις που αφορούν κυρίως στην αποτύπωση του σχεδιασμού και του χρονοδιαγράμματος για τις διαδικασίες που θα γεμίζει σταδιακά η εγκατάσταση καθώς επίσης και το διάγραμμα απασχόλησης του προσωπικού στη λειτουργία του ΧΥΤΥ. «Να μην έχουμε πάλι τα ίδια με το Τεμπλόνι» είπε χαρακτηριστικά.




Ετοιμη η μελέτη για τη Λευκίμμη

Όσον αφορά την πολυαναμενόμενη γεωλογική μελέτη στον ΧΥΤΑ Νότου, την οποία ο ίδιος είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση, ο Θ. Γαλιατσάτος αποκάλυψε ότι δεν βρέθηκαν παρά μόνον επιφανειακά όμβρια ύδατα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι καταρρίπτονται οι αιτιάσεις που προβάλλουν κάτοικοι της περιοχής περί του υδροφόρου ορίζοντα. Το γραπτό πόρισμα της μελέτης αναμένεται και τυπικά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα είναι αντικείμενο δημόσιας παρουσίασης, όχι όμως στην περιοχή της Λευκίμμης, γιατί «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δημοκρατικού διαλόγου» όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, φέρνοντας ως παράδειγμα την τελευταία του απόπειρα να επισκεφθεί την περιοχή και την «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι στο κλιμάκιο της περιφέρειας. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.