Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όχι στα βαριά οχήματα εντός των τειχών

Δήμος
17 Ιουλίου 2017 / 19:22

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σχεδόν ομόφωνα με μια μόνον ψήφο κατά (Χονδρογιάννης, Επιμελητήριο) τα μέλη της Διαχειριστικής της Προγραμματικής Σχέσης, Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού, που αποκαλείται εν συντομία Φορέας π. πόλης Κέρκυρας, αποδέχθηκε την εισήγηση του δημάρχου Κ. Νικολούζου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Αυτή αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον περιμετρικό δακτύλιο της παλιάς πόλης ώστε να επιτραπεί η διενέργεια μετρήσεων εκεί, στο τείχος στα Μουράγια, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της στατικής ζημιάς που έχει υποστεί. 
Το αίτημα του Δήμου ανέλαβε να υποστηρίξει η επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Τ. Ρηγάκου προς τις προϊστάμενες αρχές του υπ.Πο. και την Τροχαία. Η συζήτηση του θέματος διεξήχθη σε έντονη ατμόσφαιρα, που υπογραμμιζόταν από την «εποικοδομητική» εμπειρία των μελών του Φορέα από το αφόρητο χθεσινό μποτιλιάρισμα επί ώρες στις εισόδους της πόλης και τους περιμετρικούς δρόμους.
Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη καθώς η συνεφιασμένη μέρα γέννησε σε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες την ίδια ιδέα. Αντί να πάνε παραλία, να επισκεφτούν την π. πόλη, με συνέπεια τον εγκλωβισμό τους για ώρες ολόκληρες στα αυτοκίνητά τους, προκειμένου να μπουν από τη μια πλευρά και να βγουν από την άλλη! Με αυτή την εικόνα βαθιά χαραγμένη στις νευρικές τους ακίδες, τα στελέχη του Φορέα π. πόλης δεν δυσκολεύτηκαν να αποδεχτούν την εισήγηση Νικολούζου για την ανάγκη να επιβληθούν περιοριστικές, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
 
Τα Μουράγια
 
Η στατική επιβάρυνση του τείχους από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μελετών και διαπιστώσεων στο Καφέ γυαλί εκεί όπου κατασκευάζεται το μικρό καταφύγιο τουριστικών σκαφών και συγκεκριμένα πάνω από τους οικίσκους των πρώην εκδοτηρίων και τουριστικών πρακτορείων. Ο Δήμος έχει έλθει σε συνεννόηση με Εργαστήριο στατικής του ΕΜΠ ώστε να διερευνηθεί η ισορροπία των τειχών όσο και εκείνη των παρακείμενων εμβληματικών ιστορικών κτηρίων. 
Επιπροσθέτως η Αρχαιολογική Υπηρεσία διατείνεται, και έχει επανειλημμένα υποστηρίξει, ότι το κυκλοφορικό άγος προσβάλλει με την ατμοσφαιρική μόλυνση τις προστατευόμενες οχυρώσεις και τα αγάλματα στην πόλη ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η αυθαίρετη στάθμευση μεγάλων οχημάτων κρύβει τη θέα των μνημείων.
 
Οι δηλώσεις Νικολούζου
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου για την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, έγινε γόνιμη επί της ουσίας συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η Επιτροπή προχώρησε σε:
1. Έγκριση προδιαγραφών Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης για την Παλιά Πόλη: Συζητήθηκε η έγκριση των προδιαγραφών της Μελέτης τις οποίες συνέταξε ο Δήμος. Η Επιτροπή Παρακολούθησης τις ενέκρινε ομόφωνα - επί της αρχής - και τα μέλη επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 31 Ιουλίου. 
2. Αποτελέσματα θεσμικής διερεύνησης καθεστώτος για την ετήσια καταβολή 50.000 ευρώ από κάθε Μέλος: Ο τρόπος διαχείρισης της χρηματοδότησης (εκ μέρους των υποχρέων) έχει απασχολήσει την Ε.Π. κατ’ επανάληψη, σε προηγούμενες συνεδριάσεις  χωρίς αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση από το Δήμο για την οποία τα μέλη της Ε.Π. θα ενημερώσουν τις νομικές υπηρεσίες των Υπουργείων τους και θα απαντήσουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.  
3. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παλιά Πόλη. Έγινε ενημέρωση για τις προτεινόμενες από το Δήμο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με στόχο τη σταδιακή αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Κέρκυρας. Τα μέλη της Ε.Π. συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. 
Τέλος, έγινε ενημέρωση της Ε.Π. για τρέχοντα θέματα, όπως ο  Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας,  δράσεις του προγράμματος ΟΧΕ,  χρήσεις του Νέου Φρουρίου, τραπεζοκαθίσματα, κ.ά)
Η επόμενη, 6η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης προγραμματίζεται για τα τέλη Οκτωβρίου.