Δεν πουλιέται ο ΟΛΚΕ, ...παραχωρούνται δραστηριότητες του!
ολκε
12 Ιουλίου 2017
/ 10:11
Εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης θα γίνουν το εργαλείο αξιοποίησης των υπόλοιπων λιμανιών της χώρας, μέσω παραχώρησης και όχι πώλησης, ενώ παράλληλα προωθείται ξεχωριστό πρόγραμμα ανάπτυξης για καθένα από αυτά, είπε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης σε συνέντευξή του.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ. «Πέρα από τον Πειραιά (όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης) και τη Θεσσαλονίκη (όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο), για τα υπόλοιπα δέκα λιμάνια που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Ηρακλείου, του Βόλου, της Ραφήνας, του Λαυρίου και της Ελευσίνας, η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ είναι σαφής: δεν προχωράμε πλέον σε πωλήσεις, αλλά μόνο σε παραχωρήσεις δραστηριοτήτων», είπε ο κ. Λαμπρίδης.
«Για παράδειγμα, υπάρχουν λιμάνια με σημαντικές υποδομές, στα οποία για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρξε η δυνατότητα να επενδύσουμε σε εξοπλισμό, δεν υπήρχε ανθρώπινο δυναμικό και είναι ανεκμετάλλευτα … μπορούμε λοιπόν σε ένα λιμάνι να παραχωρήσουμε έναν προβλήτα σε έναν ιδιώτη για κάποια χρόνια. Να τον εξοπλίσει, να τον λειτουργήσει, να φέρει -μέσα από μία σύμβαση παραχώρησης- συγκεκριμένο αριθμό όγκου εμπορευμάτων. Να τον εκμεταλλευτεί αποδίδοντας στο Ελληνικό Δημόσιο ή στον Οργανισμό Λιμένα ενοίκια, να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, να συμβάλει γενικότερα στην ενίσχυση της εθνικής και τοπικής οικονομίας».
Ο κ. Λαμπρίδης σημείωσε ότι σε πολλά λιμάνια που «το Δημόσιο δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητές τους, μπορούμε να πάμε σε παραχωρήσεις, αλλά όχι πωλήσεις. Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ προβλέπει ότι θα γίνει μελέτη από το ΤΑΙΠΕΔ, που θα δείξει ποια λιμάνια έχουν μία αναπτυξιακή προοπτική, για να προχωρήσει στη διαδικασία των παραχωρήσεων. Θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στο τέλος και τα δέκα λιμάνια (με παραχωρήσεις ή χωρίς) θα περάσουν στο Υπερταμείο. Το μοντέλο των πωλήσεων σταματάει, είναι σαφή η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ και το πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ … τα λιμάνια δεν θα ιδιωτικοποιηθούν», ξεκαθάρισε.
Τέλος στο μοντέλο της πώλησης
«Η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές στην προσέλκυση επενδύσεων», συνέχισε ο κ. Λαμπρίδης, καθώς «το κυρίαρχο μοντέλο στην ΕΕ είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες του δικαιώματος εκμετάλλευσης δραστηριοτήτων, γιατί συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα».
Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, καθώς «εκτός των υφιστάμενων υποδομών που μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς, όπως π.χ. οι προβλήτες, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να κληθεί ο επενδυτής να επενδύσει σε ανωδομές, κτίρια, γερανογέφυρες, οργάνωση, ανθρώπινο δυναμικό, κτλ. Άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν αναξιοποίητους χώρους σε λιμένες, που μπορεί να εκμετάλλευτεί ένας επενδυτής, ακόμη και με την κατασκευή υποδομών, προβλητών, κτλ. που θα εκμεταλλευτεί για κάποια χρόνια, με συγκεκριμένους όρους στα εργασιακά, την απασχόληση και σειρά ζητημάτων».
Έρχονται εξειδικευμένοι επενδυτές
Το μοντέλο της παραχώρησης είναι αυτό που εξασφαλίζει επενδύσεις από αξιόπιστους επενδυτές, τόνισε ο ίδιος, «εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης έρχονται να αναλάβουν μία δραστηριότητα για την οποία διαθέτουν όχι μόνο τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά και υψηλή τεχνογνωσία, καλή γνώση της αγοράς, συγκεκριμένες στρατηγικές προσέλκυσης φορτίων και επιβατών. Έτσι είμαστε κι εμείς διασφαλισμένοι, ότι η παραχώρηση και επένδυση θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Για κάθε λιμάνι υπάρχει διαφορετικό πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάπτυξης. Για τις παραχωρήσεις, ως το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί σε ποια λιμάνια θα πάμε στη λογική των παραχωρήσεων με συγκεκριμένες επενδύσεις. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν αναπτυξιακά σχέδια, όπως π.χ. στην Ηγουμενίτσα η επέκταση του λιμανιού με κοινοτική χρηματοδότηση, ή στην Πάτρα η τρίτη φάση για την ανάπτυξη της εμπορευματικής δραστηριότητας. Για κάθε λιμάνι υπάρχει διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετική στόχευση», όπως είπε.