Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θετικό το ισοζύγιο στα Δωδεκάνησα σε ό,τι αφορά τις εγγραφές- διαγραφές επιχειρήσεων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
05 Ιουλίου 2017 / 10:09

ΡΟΔΟΣ. Θετικό είναι το ισοζύγιο που εμφανίζουν στο πρώτο εξάμηνο του 2017, οι εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική». Όπως προκύπτει, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 378 εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα και 260 διαγραφές. Εχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το ισοζύγιο ήταν αρνητικό στα τελευταία πέντε χρόνια, πλην του 2017.

Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 άνοιξαν 109 επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα και έκλεισαν 553, το 2014 άνοιξαν 122 και έκλεισαν 530, το 2015 άνοιξαν 148 και έκλεισαν 519 και το 2016 άνοιξαν 300 επιχειρήσεις και έκλεισαν 411, με την μεγαλύτερη δραστηριότητα να καταγράφεται στην Ρόδο και στην Κω.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των στοιχείων από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου, σύμφωνα με τον οποίον, η εικόνα του θετικού πρόσημου στο ισοζύγιο παρατηρείται στο σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Επιμελητήριο Αθηνών.
«Θα πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στα στοιχεία, να ερμηνεύσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τους αριθμούς», λέει ο κ. Γ. Πάππου, σημειώνοντας ότι είναι ενθαρρυντικό το θετικό ισοζύγιο που καταγράφεται και στην δική μας περιοχή, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σχεδόν το 90% των νέων αυτών επιχειρήσεων αφορούν στους κλάδους παροχής υπηρεσιών και εστίασης: «Κυρίως πρόκειται για καταστήματα που αφορούν γρήγορο φαγητό και πολλές φορές απασχολούν ελάχιστο προσωπικό. Δεν έχουμε επιχειρήσεις έντασης απασχόλησης, κάτι που είναι πολύ βασικό. Το σημαντικό είναι να ανοίγουν επιχειρήσεις έντασης απασχόλησης, επιχειρήσεις που απαιτούν δηλαδή μεγαλύτερες επενδύσεις και που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. Όταν μιλάμε για mini bar, café, σαντουιτσάδικα, τα οποία τις περισσότερες φορές απασχολούν μέλη της ίδιας οικογένειας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται για επιχειρήσεις που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη. Εμείς χρειαζόμαστε επιχειρήσεις έντασης εργασίας και δυστυχώς, οι όποιες ενάρξεις καταγράφονται, αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ένα έως δύο άτομα και συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, είναι πως πρόκειται για εποχιακές επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν μόλις 6-7 μήνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι παρήγορο, ούτε είναι αισιόδοξο βεβαίως όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, να αναλάβει το ρίσκο και να ανοίξει έστω μια μικρή επιχείρηση, προκειμένου να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας».
Όπως δηλώνει στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην περιοχή μας, δεν μπορεί να επέλθει από αυτού του είδους τις επιχειρήσεις διότι δεν μπορούν να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Πηγή:www.dimokratiki.gr