Τρίτη 07.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθαριότητα, επίδειξη ακέραιης αρχοντιάς και με το αζημίωτο!

Καθαριότητα
12 Ιουνίου 2017 / 11:12
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το νησί ανέκαθεν αναζητεί την άλλη μισή αρχοντιά, της καθαριότητας...

Θα ήταν άστοχο να αποδώσει κανείς τα εγγενή και χρόνια προβλήματα της Υπηρεσίας στην κοινωνικά μη ελκυστική απόδοση του όρου «σκουπιδιαραίοι» όσον αφορά στους εργαζόμενους σ' αυτήν. Στην πραγματικότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η συνολική διαχείριση των αποβλήτων, στερεών τε και υγρών, είναι επιστημονική υπόθεση. Απαιτούνται μέθοδοι και μηχανήματα, και βεβαίως εκπαιδευμένοι άνθρωποι ώστε ν' ανταποκρίνονται στη χρήση και τον χειρισμό τους. Όμως η κατά κανόνα, πελατειακή και προσχηματικά αξιοκρατική επιλογή της διοίκησης, με αποκορύφωμα την πατέντα των συμβάσεων - λάστιχο, καθηλώνει την υπόθεση στα «βρεφικά», προβληματικά και εξαιρετικά κοστοβόρα στάδια, και μάλιστα στο όνομα της περιστολής των δαπανών (σ.σ. της απαγόρευσης προσλήψεων κα. τέτοια)!
Σήμερα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν καταστάσεις  σαν τις περσινές στο Τεμπλόνι, η Κέρκυρα μπαίνει σε ένα ευοίωνο, τουριστικό καλοκαίρι, γεγονός που σημαίνει ότι για περίπου τρεις μήνες θα γίνεται το αδιαχώρητο στους δρόμους της παλιάς πόλης.

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Σπ. Ασπιώτης, υπογραμμίζει «είναι ανάγκη να τηρείται ο Κανονισμός καθαριότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν βγάζουμε σκουπίδια πριν τις 8 και μετά τις 11 το βράδυ. Κι όταν το κάνουμε, δεν τα πετάμε όπου νάναι, συμπεριλαμβανομένου και του καπακιού αλλά και του περιβάλλοντα χώρου του κάθε κάδου, που ευλόγως πρέπει να παραμένει κλειστός και ν' ανοίγει με το ποδοπετάλι».
Όσο για τα καλαθάκια, ο Δήμος έχει αναθέσει σε τριπλή βάρδια τη φροντίδα τους αλλά προσθέτει ότι και ο κάθε καταστηματάρχης υποχρεούται να διατηρεί έναν μικρό σκουπιδοτενεκέ, να δίνει το καλό παράδειγμα και να παροτρύνει πελάτες και επισκέπτες στη χρήση τους.
Υπενθυμίζεται ότι σκουπίδια έξω από τους κάδους σημαίνει τουλάχιστον 50€ πρόστιμο, που βεβαιώνεται από τους επιστάτες καθαριότητας. Όμως είναι προτιμότερη η ανακάλυψη επιτέλους της μισής αρχοντιάς ως επαγγελματική και πολιτισμένη συμπεριφορά.
Πριν από το Πάσχα σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο, συμφωνήθηκε και η επιπλέον αποκομιδή σκουπιδιών, κατά τη διάκεια της μέρας από «πυραυλάκι» (σ.σ. μικρό απορριμματοφόρο) του Δήμου. Η μέχρι στιγμής εμπειρία είναι θετική. Στο μέτωπο Ιουλίου - Αυγούστου θα κριθεί η συνεργασία και η αποτελεσματικότητα. Η επιτυχία τους είναι συλλογικό credit και όχι αποκλειστικά και μόνον της Αρχής, λέει ο αντιδήμαρχος.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.