Πέμπτη 17.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ραφαήλ Μωυσής, Διάλεξη «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ακρίβεια» στην Αναγνωστική Εταιρία

ΔΙΑΛΕΞΗ
15 Οκτωβρίου 2024 / 16:43

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας παρουσιάζει διάλεξη του κ. Ραφαήλ Μωυσή, Επίτιμου Προέδρου του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών με θέμα: Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ακρίβεια.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube: youtube.com/@CorfuReadingSociety

Λίγα λόγια για το θέμα της διάλεξης

Είναι τεκμηριωμένο ότι ο τομέας της ενέργειας έχει ισχυρή επίδραση στην κλιματική αλλαγή, ιδίως μέσω της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό που δεν εκτιμήθηκε αρχικά είναι το αντίστροφο αποτέλεσμα: Τα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας επηρεάζονται έντονα από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, στην πλευρά της προσφοράς, οι καιρικές αλλαγές επηρεάζουν την παραγωγικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η έλλειψη νερού λόγω ξηρασίας επηρεάζει τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Είναι επίσης σαφές ότι και στην πλευρά της ζήτησης, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης αλλά και άλλους τομείς της κατανάλωσης. Επομένως, η σχέση μεταξύ ενέργειας και κλιματικής αλλαγής δεν είναι γραμμική, όπως θεωρείτο προηγουμένως, αλλά κυκλική και το γεγονός αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις προσεγγίσεις ενεργειακού σχεδιασμού.

Ραφαήλ Μωυσής

Αν και γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αυτό-χαρακτηρίζεται ως Ρωμανιώτης Εβραίος από τα Ιωάννινα, απόγονος του θρυλικού Νταβιτσόν Εφέντη Λεβή, που ήταν παππούς της μητέρας του.  Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και στο εβραϊκό Whittingehame College στο Brighton της Αγγλίας.

Πτυχιούχος μηχανολόγος μηχανικός με First Class Honours από το Πανεπιστήμιο του Manchester, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μ.Ι.Τ. όπου έλαβε τα πτυχία Master of Science και Doctor of Science.  Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Έκτακτος Καθηγητής στη σχολή μηχανολόγων  του ΜΙΤ και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μοίρασε περίπου εξ ίσου την επαγγελματική του απασχόληση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Στον πρώτο διετέλεσε Υποδιοικητής της ΕΤΒΑ, Διοικητής της ΔΕΗ και Πρόεδρος διαδοχικά της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, της ΔΕΠΑ και του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Κυρίαρχη στον ιδιωτικό τομέα ήταν η θέση του Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ Βασιλόπουλος.  Στην κοινωνική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται η δημιουργία του Συλλόγου Αποφοίτων του ΜΙΤ στην  Ελλάδα και η συμμετοχή του με διάφορα αξιώματα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κολλεγίου Αθηνών, στο ΙΟΒΕ, στο ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων, στη σχολή ALBA, στη σχολή College Year in Athens και στην Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.  Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης της Κοινότητας Χειμωνίου Έβρου και επίτιμο Μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων και είναι επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, του College Year in Athens και της ALFA BHTA ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα Officier de la Legion d’ Honneur της Γαλλίας και του Commandeur de l’Ordre de la Couronne του Βελγίου, με το Χρυσό Σταυρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με το President’s Award του Κολλεγίου Αθηνών ενώ η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για την διαχρονική συμβολή του στην ευημερία και πρόοδο της Ελλάδας.

ΦΩΤΟ@blod.gr