Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομαδική εικαστική έκθεση «Περάσματα και κατευθύνσεις» στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
06 Σεπτεμβρίου 2024 / 17:24
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εγκαίνια έκθεσης 11 Σεπτεμβρίου Διάρκεια: 11/09/2024 – 11/10/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «Περάσματα και κατευθύνσεις».

Τέσσερις γυναίκες ζωγράφοι, η Ασπασία Σιγουράκου, η Γεωργία Μοναστηριώτη, η Greta Cappellemans και η Νατάσα Μανέτα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο καλλιτεχνικό χώρο της Κέρκυρας εδώ και πολλά χρονιά παρουσιάζουν από κοινού τις εικαστικές τους δημιουργίες στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

Στην επικείμενη έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, σχέδια και κολάζ τα οποία αναπαριστούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τοπία, ανθρώπινες φιγούρες, λουλούδια και σχήματα μέσα από μια φόρμα εξπρεσιονιστική, αφηρημένη και ρεαλιστική.

Όπως αναφέρεται και ο τίτλος της έκθεσης οι εικαστικοί προσπάθησαν να εκφράσουν την παροδικότητα των πραγμάτων και στιγμών καθώς και τα άχρονα στοιχεία  που συνυπάρχουν μέσα σ’ αυτά.

«Ρέει η άχρονη  ουσία  καταγράφοντας την δυνητική  χρονικότητα του κόσμου.  Ορμητικό ποτάμι τα περάσματα των ανθρώπων, κάθε πέρασμα μια εποχή, μια ιστορία, που προσπαθεί να νομοθετήσει συστήματα αξιών. Μα το κύτταρο της ανθρωπότητας  θυμάται κι αγριεύει. Φουσκώνει της μνήμης το ποτάμι, ξεχειλίζει  και χαράζει άλλες διαδρομές. Έτσι είναι η Ωδή, η ζωή εν θάνατο ποιεί.» Πηνελόπη Βολτέρρα

Η Ασπασία Σιγουράκου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Από το 1980 ζει με την οικογένειά της στην Κέρκυρα.

Είναι αυτοδίδακτη και ασχολείται με φωτογραφία, ζωγραφική, κολάζ, χαρακτική και κατασκευές. Στην Κέρκυρα παρακολούθησε μαθήματα δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, προκειμένου να βελτιώσει τις γνώσεις της γύρω από την “γραμματική” της τέχνης.

Η Γεωργία Μοναστηριώτη γεννήθηκε και ζει στην Κέρκυρα. Τελείωσε την ΚΣΚ, το 2006,όπου διδάχθηκε σχέδιο και ζωγραφική από τον Σπύρο  Αλαμάνο. Παρέμεινε στη σχολή με δασκάλους τη Μάντυ Αλμπάνη και τον Κώστα Τόμπρο. Σημαντικές διδαχές στο σχέδιο δέχθηκε από τον Τζίνο Δημητράτο. Στην ακουαρέλα μαθήτευσε στην Natalie konstantis. Ο κύκλος σπουδών έκλεισε στο εικαστικό εργαστήρι της Σοφίας Σταύρου. Παραμένει στην Καλλιτεχνική ως δασκάλα ακουαρέλας.

Η Greta Cappellemans γεννήθηκε το 1966 στις Βρυξέλλες. Στην ηλικία των 18 ετών, μετακόμισε στη Γάνδη οπου σπούδασε  κινούμενα σχέδια στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (KASK). Το 1989 άρχισε να εργάζεται ως σχεδιάστρια-ανιματέρ για βελγικές τηλεοπτικές παραγωγές. Η συμμετοχή της ως βοηθός γραφίστρια-σκηνογράφος στην ταινία 'Taxandria' του καταξιωμένου σκηνοθέτη Raoul Servais ήταν ορόσημο στην αρχή της καριέρας της.

Η Νατάσσα Μανέτα γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δραστηριοποιηθεί στο χώρο του εμπορίου. Υπήρξε μαθήτρια των γνωστών Κερκυραίων ζωγράφων Σπύρου Αλαμάνου και Κώστα Τόμπρου καθώς και της Μάντυ Αλμπάνη στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, από την οποία και έχει αποφοιτήσει.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρίνα Παπασωτηρίου, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης στο παράρτημα της Κέρκυρας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στο κτίριο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, Ι. Θεοτόκη 77.

Διάρκεια έκθεσης: 11/09/2024 – 11/10/2024

Ώρες επίσκεψης: 09.00 - 16.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Ιωάννου Θεοτόκη 77

Τηλ.: 26610 41085, e-mail:  [email protected]

 

 

 

 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.