Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση για τον Renato Mordo στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης και στην Ιόνιο Ακαδημία

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
03 Οκτωβρίου 2023 / 16:42
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η ζωή και το έργο του συνιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μία σημαντική έκθεση για τη ζωή και το έργο του χαρισματικού θεατρανθρώπου και συνιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Μόρντο, ξεκινά την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης – Αlpha Bank και στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα, σε συνδιοργάνωση με την Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου της Γερμανίας, τον Σύλλογο Albert Cohen Κέρκυρα, τον Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η έκθεση έχει τίτλο «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων» και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, στις 18:30 στην Ιόνιο Ακαδημία και στις 19:30 στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης - Alpha Bank. Πρόκειται για μία πολιτιστική πρωτοβουλία που προβάλλει τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του σπουδαίου σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας, Ρενάτο Μόρντο, συγγραφέα και καθηγητή δραματικής τέχνης. Μέσα από φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του ίδιου του σκηνοθέτη δίνεται έμφαση στις συνέπειες που είχε για τον ίδιο και για ολόκληρη τη χώρα η γερμανική κατοχή στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Την επιμέλειά της έχει ο ελληνιστής Torsten Israel (Μάνχαιμ και Αθήνα) ενώ στον σχεδιασμό της συμμετείχαν ο Uwe Bader (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου) και η Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα γερμανικά στα ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης – Alpha Bank στην Κέρκυρα

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία του είδους του στην Ελλάδα. Στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται η νομισματική κυκλοφορία του νεότερου Ελληνικού Κράτους, καλύπτοντας 180 χρόνια ιστορίας. Το Μουσείο στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο, όπου λειτούργησε, το 1840, το πρώτο Κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα. Στον εκθεσιακό χώρο πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης - alphapolitismos.gr

Λίγα λόγια για τον Ρενάτο Μόρντο

Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– άφησε τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα

και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας.

Ο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.

Πληροφορίες: 

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης

Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας-Alpha Bank

Τρίτη έως Σάββατο 08:00 έως 15:00 - Ιόνιος Ακαδημία - Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:30 έως 20.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας - Alpha Bank: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, τηλ. 2661041552.

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2023

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.