Viva Γιώργο! Η Παλαιά Φιλαρμονική τίμησε τον Γιώργο Κατσαρό (photos)
Η συναυλία έκλεισε με το Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, με τον τιμηθέντα στο πόντιουμ να διευθύνει όλους τους συντελεστές (350 και πλέον) επί σκηνής, υπό το χειροκρότημα του πολυάριθμου κοινού
Τον δημοφιλή Κερκυραίο μουσικοσυνθέτη αλλά και παλαιό της μαθητή και μουσικό, Γιώργο Κατσαρό, τίμησε Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά), με τη συναυλία του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου. Η τιμητική αυτή εκδήλωση, που είχε τίτλο «Viva Γιώργο», έλαβε χώρα έξωθεν του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο.
Φυσικά, το πρόγραμμα της συναυλίας, επικεντρώθηκε σε τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό, μέσα από τη δισκογραφία του ή και από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Πιο συγκεκριμένα, η Μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, άνοιξε το πρόγραμμα με το οχρηστρικό Viva Γιώργο, μια επιλογή/διασκευή μελωδιών του Κατσαρού από τον Γιάννη Κούρκουλο. Ακολούθησε σειρά γνωστών τραγουδιών όπως τα Κάθε λιμάνι και καημός, Κάτασπρε μικρέ μου κρίνε, Τα Κύθηρα, Επιπόλαιος, Κυρά Γιώργαινα και πολλά άλλα.
Τα ερμήνευσαν οι Χριστίνα Ράλλη, Αγάθη Κοσκινά και Παντελής Κοντός, με τη συνοδεία της Μπάντας. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς, όταν εμφανίστηκε επί σκηνής η Κλειώ Δενάρδου για να ερμηνεύσει τρία τραγούδια του Κατσαρού με τον οποίον και είχαν πολυετή καλλιτεχνική συνεργασία.
Επίσης, ως soloists στο σαξόφωνο εμφανίστηκαν οι Σπύρος Βραχλιώτης (στο Adagio in G Minor, αφιερωμένο στα 80 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας το 1943), καθώς και οι Έλσα Καρύδη και Διονυσία Ανδριώτη σε τραγούδια του Κατσαρού. Στα Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, Πετεινάρι και Άσπρα θα φορέσω, τη τιμητική τους είχαν οι νεαροί μουσικοί της Μπαντίνας της Παλαιάς Φιλαρμονικής, αλλά και οι μικροί χορωδοί των παιδικών χορωδιών Αχαράβης, Άφρας και «Τα χαμόγελα του Μον Ρεπό» (προετοιμασία: Αγάθη Κοσκινά).
Στη συναυλία συμμετείχαν ακόμη η Δημοτική Χορωδία «Δημόδοκος» (προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου), η Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας (προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου, η Χορωδία Ανεμομύλου «Θωμάς Φλαγγίνης» (προετοιμασία: Ανδρέας Γκούσης), η Μανδολινάτα του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας (προετοιμασία: Γιώργος Πρίφτης), καθώς και ο Γιάννης Κούρκουλος στο πιάνο.
Αφηγητής ήταν ο Νίκος Άνθης, ο οποίος ανακοίνωσε και την απόφαση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας να προτείνει επισήμως όπως το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας λάβει το όνομα του Γιώργου Κατσαρού, λόγω και της καθοριστικής συμβολής του τελευταίου στην ίδρυση και στην αρχική περίοδο λειτουργίας του.
Ακολούθως, στον Γιώργο Κατσαρό επεδόθη το Αργυρό Μετάλλιο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, από τον Πρόεδρό της Σπύρο Παδοβά ο οποίος, όπως και ο αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης, τον ευχαρίστησαν θερμά για την προσφορά του. Ο ίδιος δήλωσε βαθιά συγκινημένος για τη τιμή προς το πρόσωπό του, συνεχάρη την Φιλαρμονική και το Μουσικό Σχολείο για το έργο τους και προέτρεψε τους νεότερους μουσικούς να συνεχίσουν να προσπαθούν συστηματικά για την επίτευξη των καλλιτεχνικών τους στόχων.
Η συναυλία έκλεισε με το Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, με τον τιμηθέντα στο πόντιουμ να διευθύνει όλους τους συντελεστές (350 και πλέον) επί σκηνής, υπό το χειροκρότημα του πολυάριθμου κοινού.
Τέλος, σημαντικό είναι να αναφερθεί το ότι μέρος των εσόδων της σαββατιάτικης συναυλίας πρόκειται να διατεθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.
Ο Γιώργος Κατσαρός
Ο Γιώργος Κατσαρός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην Παλαιά Φιλαρμονική, αρχικά με όργανο το βιολί και, εν συνεχεία, το σαξόφωνο. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Αθήνα φοιτώντας στο Ελληνικό Ωδείο, ενώ σπούδασε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ξεκίνησε να συνθέτει το 1959, ενώ παράλληλα είχε και διεθνή καριέρα ως ερμηνευτής του σαξοφώνου. Η συνολική του δισκογραφία ως συνθέτης και σαξοφωνίστας αριθμεί πάνω από 80 δίσκους, ενώ μουσική του έχει επενδύσει περισσότερα από 200 θεατρικά και κινηματογραφικά έργα.
Μεταξύ άλλων, διατέλεσε επίσης μαέστρος της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Ε.Ι.Ρ., καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Για τη μουσική του πορεία έχει λάβει διακρίσεις από πολλούς ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς.
ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».