Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης με αφορμή την πανσέληνο του Αυγούστου

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
29 Ιουλίου 2023 / 17:20

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ). Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, στο πλαίσιο των εορτασμών της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, του Υπουργείου Πολιτισμού, την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023, στις 21:30, θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση με τίτλο: «“Τ ’αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους” Γ. Σεφέρης», σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας.

Η σελήνη ως σύμβολο κατέχει ιδιαίτερη σημασία στους ασιατικούς πολιτισμούς. Σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, το φεγγάρι χρησιμοποιείται ως πηγή έμπνευσης στη λογοτεχνία, την ποίηση και κάθε καλλιτεχνική δημιουργία εν γένει, απεικονίζοντας την ήρεμη κομψότητά του και αποτυπώνοντας τη σύνδεσή του με τα συναισθήματα της αγάπης, της νοσταλγίας, ακόμη και της μελαγχολίας. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τρία σημαντικά Ιαπωνικά τυπώματα (ukiyo-e, εικόνες του ρέοντος κόσμου), με τίτλο «Γεράκι και φθινοπωρινή σελήνη», του Isoda Koryūsai, από τη σειρά Οκτώ όψεις υπέροχων πουλιών και δωματίων Zashiki, «Εταίρες κοιτούν τη σελήνη στο Sumidagawa», του Chōbunsai Eishi, στην Αίθουσα των Περιοδικών Εκθέσεων και «Φθινοπωρινή Σελήνη στην Ishiyama», του  Utagawa Hiroshige, από τη σειρά Οκτώ όψεις της επαρχίας Οmi, εμπνευσμένα από την Πανσέληνο. Οι ξυλογραφίες αυτές απεικονίζουν τον φθαρτό και φευγαλέο υλικό κόσμο. 

Ο κ. Σωκράτης Λινάρδος, πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, θα μιλήσει για όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι, για τις διαδεδομένες πλάνες και την αλήθεια που το περιβάλλουν. Την ομιλία θα συνοδέψει ο Σπύρος Χονδρογιάννης, με την απαγγελία στίχων, εμπνευσμένων από το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό. 

Παράλληλα στο Εξωτερικό Περιστύλιο του Ανακτόρου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τη σελήνη, μέσω τηλεσκοπίου, με τη βοήθεια του Βασίλη Διονυσόπουλου και της Αμαλίας Πουλημένου, από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας.

*Οι Μνημειακές Αίθουσες του Ανακτόρου, θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 20:00 έως τις 24:00.

Πληροφορίες: 26610 30443 (εσωτ.41/ Παναγιώτα Βασιλειάδου-Μουσειοπαιδαγωγός, εσωτ.12/ Χριστίνα Πανέρα, Αρχαιολόγος, εσωτ.20/ Χριστιάννα Κίτσου-Βιβλιοθηκονόμος)