Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Corcyra AHEPA

Γενοκτονία
06 Φεβρουαρίου 2020 / 11:17

Στην Ιόνιο Ακαδημία, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 19.30, θα παρουσιαστούν από τον δημοσιογράφο, Νίκο Ασλανίδη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης, μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς, καθώς και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η μπάντα»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το Τμήμα HJ-35 Corcyra AHEPA και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας τιμούν τη μνήμη των περισσότερων από 353.000 Ποντίων που χάθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που γνώρισε ποτέ ο Ελληνισμός.

Η θεματολογία της εκδήλωσης αντλείται από το κρίσιμο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που είχε σαν αποτέλεσμα την άλλοτε σταδιακή και άλλοτε βίαιη απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ελλήνων και συνεπακόλουθα τη δραματική μείωση του ελληνικού πληθυσμού των περιοχών του Πόντου.

Στην Ιόνιο Ακαδημία, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 19.30 θα παρουσιαστούν από τον δημοσιογράφο, Νίκο Ασλανίδη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα». Πρόκειται για έργο βραβευμένο με δύο βραβεία στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας. «Επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από δεκατρείς Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι Τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες. Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκαν όλα τα μέλη της ορχήστρας. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική.



Η Γενοκτονία της...μνήμης! Όπως έχει σχολιάσει στο παρελθόν ο ομιλητής «Έναν αιώνα μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζούμε μια δεύτερη Γενοκτονία. Τη Γενοκτονία της … μνήμης. Το τραγικό με την ιστορία των προγόνων μας είναι ότι όσο ζούσαν οι επιζώντες (πρόσφυγες της πρώτης γενιάς) κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη Γενοκτονία. Μετά από 100 χρόνια - και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων έφυγε από τη ζωή- εμφανίστηκαν οι αρνητές της Γενοκτονίας όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και επί … ελληνικού εδάφους! Αν αυτές οι φωνές ακούγονται σήμερα τι θα γίνει άραγε στα επόμενα 100 χρόνια; Τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες αλλά ούτε και αυτήκοες…». Οι μαρτυρίες αυτές λοιπόν, έρχονται να αποστομώσουν όλους αυτούς που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, αμφισβητούν τη Γενοκτονία των προγόνων μας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η υψίφωνος, Έλλη Καρύδη, η οποία συνοδευόμενη στο πιάνο από το μέλος του Τμήματος της AHEPA, Σπύρο Ρουβά, θα αποδώσει σπάνια τραγούδια Ποντίων συνθετών