Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από τη δεκαετία του 90 υπάρχουν οι μελέτες για το νερό

Από την εκδήλωση - συζήτηση της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ με τίτλο «Νερό: κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ».
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
01 Αυγούστου 2024 / 13:43

Δεν είναι άνυδρο νησί η Κέρκυρα, είπε ο βουλευτής της ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο ομιλητής, βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «η κατάσταση είναι αντιφατική με την Κέρκυρα να πνίγεται στην πρώτη μεγάλη βροχή και το καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού να λένε το "νερό- νεράκι". Η Κέρκυρα δεν είναι ένα άνυδρο νησί, αλλά έχει από τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα, υπάρχουν υδάτινοι πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η συζήτηση για αυτή την αξιοποίηση έχει γίνει από το 1991 με μελέτες του Δήμου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ αλλά 33 χρόνια μετά δεν έγινε τίποτα. Εκατομμύρια πετάχτηκαν στις μελέτες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και δεν συντηρείται,με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες νερού.

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ότι το 80% του νερού χάνεται στη θάλασσα, στο γεγονός ότι για ύδρευση και άρδευση αξιοποιείται μόνο το 10%  και οι απώλειες των δικτύων ύδρευσης αγγίζουν μεσοσταθμικά το 40%». 

Η Αλεξάνδρα Μπαλού επισήμανε για το νέο σχέδιο αφαλάτωσης, δηλαδή σε ένα νησί που βρέχει συνεχώς προτείνουν να φέρουμε νερό από τη θάλασσα επειδή αυτό προωθείται από την ΕΕ.Ενώ ο Σταμάτης Πελάης, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στη Ν. Κέρκυρα τόνισε πως η αξιοποίηση του νερού στο Γαρδίκι όπου υπάρχουν έτοιμες σωληνωμένες γεωτρήσεις και θα μπορούσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές.