Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την νέα τουριστική σεζόν

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
15 Φεβρουαρίου 2017 / 11:02

ΡΟΔΟΣ. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει με δηλώσεις του προς την ‘δ’ ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Έχοντας ήδη μία αρκετά καλή εικόνα μέχρι αυτή την περίοδο που διανύουμε, τον δεύτερο μήνα του νέου έτους, ο κ. Ματσίγκος, επεσήμανε τα εξής:
«Η πρώτη εικόνα που μπορούμε να έχουμε είναι ότι υπάρχει αυξητική τάση, όχι μόνον σε πωλήσεις –οι οποίες είναι πολύ θετικές- αλλά και σε αεροπορικές θέσεις. Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση στις αεροπορικές θέσεις από 8-10% σε σχέση με πέρσι. Αυτές είναι οι προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις και τα ‘requests for slots’ κυμαίνονται σε αυτά τα ποσοστά. Συνεπώς, όλα αυτά που διοχετεύτηκαν κατά καιρούς για αυξήσεις από 20 – 50% δεν μπορεί να είναι υλοποιήσιμα. Προσωπικά πιστεύω πως η αύξηση των αφίξεων φέτος θα κυμανθεί σε μονοψήφιο αριθμό. Και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, διότι αυτές είναι οι δυνατότητες μας. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση στην αρχή και προς το τέλος της σεζόν».
Όπως υπογράμμισε, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η φετινή τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει κανονικά στα τέλη του μηνός Μαρτίου, καθώς το Πάσχα των Χριστιανών Ορθοδόξων (16 Απριλίου) συμπίπτει με τα Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών αλλά και των Εβραίων (13 Απριλίου) –οπότε ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις από το Ισραήλ (7 Απριλίου) αλλά και από άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
 Οι αγορές
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αγορές, ο κ. Ματσίγκος τόνισε:
«Οι αγορές παραμένουν στα περσινά δεδομένα, με πρώτη και κύρια την βρετανική και δεύτερη την γερμανική. Τρίτη θα είναι η Ρωσική –όπως έκλεισε και το 2016. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις ως προς τις προβλέψεις και την ζήτηση των αεροπορικών θέσεων προς την Ρόδο. Συνεπώς, δεν αναμένονται μεγάλες μεταβολές. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε βελτίωση από το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πολωνία, καθώς πέρσι δεν είχαν σημειώσει αύξηση. Την μεγαλύτερη αύξηση περιμένουμε πάντως από την Γερμανία καθώς από εκεί σημειώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση σε αεροπορικές θέσεις και ξενοδοχεία. Κι αυτό γιατί κάποιοι τουρ-οπερέιτορ έχουν συνάψει ήδη νέες συμφωνίες με νέα ξενοδοχεία στην Ρόδο, που πρέπει να γεμίσουν –συν τα υπόλοιπα που είχαν στα προγράμματά τους».
Η ανοδική τάση που διαφαίνεται να σημειωθεί φέτος, είναι ενθαρρυντική για την Ρόδο που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Όσον αφορά την Ρωσία, αναμένεται μικρή αύξηση σε σχέση με το 2016:
«Φέτος, αναμένουμε αύξηση από την Ρωσία. Προς το παρόν, καταγράφεται μία ζήτηση μεγαλύτερη από ό,τι υπήρχε πέρσι τέτοια εποχή. Βέβαια, πέρσι υπήρχε το πρόβλημα με την έκδοση βίζας ενώ φέτος δεν θα αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο διότι έχει αποκατασταθεί. Επομένως, είναι λογικό και αναμενόμενο να εμφανίζεται αύξηση σε προ-κρατήσεις αυτή την περίοδο. Ωστόσο, αυτό το θετικό κλίμα δε νομίζω πως θα συνεχιστεί τόσο έντονο διότι έχει ανοίξει ήδη η Τουρκία, η οποία είναι πολύ ανταγωνιστική και πουλάει με πολύ μεγάλες προσφορές, πακέτα και εκπτώσεις έως και 40%. Καθώς η βρετανική και γερμανική αγορά δεν είναι ελκυστικές προς την Τουρκία, έχουν στραφεί προς αγορές που μπορούν να προσελκύσουν πιο εύκολα, όπως η Ρωσία. Γι αυτό τον λόγο δε νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αυξήσεις από αυτή την αγορά».
Οι τιμές
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, μίλησε ακόμη για τις τιμές, καθώς αυτή την εποχή, εμφανίζονται μειωμένες.
«Είναι μειωμένες, επειδή υπάρχει το λεγόμενο ‘early booking’. Επομένως, είναι θετικό το γεγονός πως έχουν κάνει κρατήσεις πολύ περισσότεροι πελάτες σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή, αλλά είναι σε μια περίοδο όπου οι τιμές είναι μειωμένες. Όσοι έκλεισαν πακέτα έως τις 31 Ιανουαρίου είχαν πολύ μεγάλη έκπτωση. Από εδώ και στο εξής, οι εκπτώσεις είναι μικρότερες –ωστόσο και πάλι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η βελτίωση των τιμών αναμένεται όταν τελειώσει η περίοδος του  ‘early booking’ που είναι προς το τέλος Απριλίου. Είμαστε αισιόδοξοι βεβαίως για την πορεία της φετινής σεζόν, αλλά το ζητούμενο παραμένει με ποιες τιμές θα πουλήσουμε και φυσικά, τι θα μείνει στην αγορά».
 
Τα νέα ξενοδοχεία και το Airbnb
Για το 2017 δεν προβλέπονται νέες κλίνες –πέραν μερικών επεκτάσεων. Νέα ξενοδοχεία με αρκετές χιλιάδες κλίνες αναμένεται να ανοίξουν το 2018. Γι αυτό η αύξηση θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
«Το λεγόμενο ‘Airbnb’ πάντως, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στην Ρόδο. Για να καλυφθεί η ζήτηση που έχει προκαλέσει αυτός ο τρόπος διάθεσης δωματίων ή σπιτιών κ.λπ. θέλουμε 100.000 περισσότερες αφίξεις (!) Συνεπώς, ένα 5% θα προωθηθεί προς τα εκεί και όχι προς τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, τουριστικά καταλύματα που είναι νόμιμα και ελεγχόμενα. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς αυτά δεν υπόκεινται σε ελέγχους και δεν φορολογούνται. Γι αυτό πιέζουμε όλοι οι φορείς προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να βρεθεί λύση», κατέληξε ο κ. Ματσίγκος.
Πηγή:www.dimokratiki.gr