Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος Γαρίτσας: Οι επιτακτικές ανάγκες για το εγκαταλελειμμένο ΕΑΚΚ

Σύλλογος Γαρίτσας
21 Μαρτίου 2023 / 20:51

Προτάσεις του Συλλόγου, μετά από επαφές με αθλητικά σωματεία και καταγραφή των προβλημάτων:

Όλοι οι Κερκυραίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τόσο το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (Ε.Α.Κ.) όσο και το Εθνικό Στάδιο (Ε.Σ.) Κερκύρας παρουσιάζουν μια εικόνα αποδόμησης και «κατάρρευσης» λόγω της μακροχρόνιας παραμέλησης και κακής συντήρησης των εγκαταστάσεων  τους.
           
Ο σύλλογός μας ήρθε σε επαφή  με αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Ε.Α.Κ. και στο Ε.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ και είναι γνώστες των υφισταμένων προβλημάτων των εγκαταστάσεων. Μετά από διαλογική συζήτηση και καταγραφή των προβλημάτων, σας εκθέτουμε μια σειρά από εργασίες οι οποίες είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε τόσο το Ε.Α.Κ. και το Ε.Σ. να αποκτήσουν την εικόνα που τους αρμόζει στο νησί της Κέρκυρας.

Ι). ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Α.Κ.
Προς ευχερέστερη κατανόηση των προτάσεών μας θεωρούμε σημαντικό να  διευκρινίσουμε ότι το Ε.Α.Κ.  αποτελείται (α) από το κλειστό γυμναστήριο με κερκίδες, αποδυτήρια, προπονητήριο και (β) από εξωτερικά γήπεδα.
 
α) Κλειστό Γυμναστήριο.
Σε ότι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ιδίως στην τραγική και ίσως επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκονται, ο σύλλογος μας καλεί τους υπευθύνους να ελέγξουν πρωτίστως την στατική επάρκεια των παρακάτω κτηρίων. Περεταίρω δε προτείνουμε:   
  • Να σταματήσει η είσπραξη «ενοικίου χρήσης» της διοίκησης από τα ερασιτεχνικά σωματεία.
  • Να σταματήσει η πληρωμή του  παράβολου προκειμένου να εκδοθεί η απαραίτητη, για το μητρώο σωματείων,  διάθεση του «κλειστού γυμναστηρίου». (Τα σωματεία δηλαδή, πληρώνουν για κάποιες παροχές οι οποίες όμως εν τοις πράγμασι είναι ανύπαρκτες και συνεπώς θεωρούμε καταχρηστική την πληρωμή παραβόλου μη έχοντος ανταποδοτικό χαρακτήρα.).
  • Να πραγματοποιηθεί ενεργειακή αναβάθμιση των εγκατασ-τάσεών του, που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, ιδίως τώρα που βιώνουμε την εποχή της ενεργειακής κρίσης. Ειδικότερα για πραγματοποιηθεί η αλλαγή του φωτισμού σε LED,  με κατάλληλη μελέτη φωτισμού του χώρου. Όσον αφορά δε τον κλιματισμό (θέρμανση- ψύξη) να αφαιρεθούν οι πανάρχαιες, μη λειτουργικές, ενεργοβόρες  και κοστοβόρες εγκαταστάσεις και να τοποθετηθούν νέες.
  • Τα έσοδα του Ε.Α.Κ. να προέρχονται από τις διαφημιζόμενες στις εγκαταστάσεις του επιχειρήσεις και όχι από ερασιτεχνικά σωματεία, με μηδαμινούς πόρους.
  • Στατική μελέτη όλων των εγκαταστάσεών του.
  • Υποχρεωτική παρουσία γιατρού ή νοσηλευτή τις ώρες αιχμής (προπονήσεις – σχολικοί αγώνες).
  • Πρόσληψη  μόνιμου προσωπικού όπως προβλέπεται από το νόμο. Άκρως απαραίτητες κρίνονται οι ειδικότητες του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού , αλλά και συντηρητών-  καθαριότητας.
  • Να ευπρεπιστούν οι πάγκοι των  ομάδων, να αποκατασταθούν οι κουρτίνες σκίασης, να τοποθετηθούν πίνακες σκορ νέας τεχνολογίας και στις δυο πλευρές, να επισκευαστούν τα όργανα ενδυνάμωσης και να αποδοθούν στα σωματεία για χρήση (ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ ΒΑΡΗ).
  • Να γίνει προμήθεια αθλητικών εποπτικών μέσων, στρώματα γυμναστικής πάχους 10 και 20 εκατοστών, ξύλινοι πάγκοι γυμναστικής, πολύζυγα  σε αρκετές θέσεις  (όταν αφαιρεθούν τα καλοριφέρ).
 
Κερκίδες.
Να κλείνουν και να ανοίγουν (όπως αρχικά σχεδιάστηκε) προσθέτοντας έναν επιπλέον προπονητικό χώρο προθέρμανσης, για τις ομάδες που έχουν στην διάθεσή τους μόνο  1ωρα και 15 λεπτά για προπόνηση, αλλά και χώρος μεταφοράς των μπασκετών για αγώνες χειροσφαίρισης καθώς η εναπόθεση τους πλησίον των γκολπόστ τις καθιστά επικίνδυνες
 
Αποδυτήρια.
Να ανακαινιστούν και   να διατίθενται καθαρά και ευπρεπισμένα στα σωματεία έχοντας βέβαια πάντα ζεστό νερό.
 
  
Προπονητήριο.
  • Να τοποθετηθεί ο πλαστικός τάπητας όπως έχει προγραμματιστεί και να φιλοξενείται μέρος των αθλοπαιδιών.
  • Να τοποθετηθεί πίνακας σκορ.
  • Να επικοινωνεί με το κεντρικό κτήριο χρησιμοποιώντας τα δυο γειτονικά αποδυτήρια.
β) Εξωτερικά Γήπεδα
  • Να αντικατασταθεί το ακρυλικό δάπεδο με κατάλληλο υλικό, αντιολισθητικό και ασφαλές. (Η αρχική διαμόρφωση του δαπέδου ήταν στην ουσία μια απλή επίστρωση ακρυλικού χρώματος, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να είναι επικίνδυνο λόγω ολισθηρότητας).
  • Ένα από τα δυο γήπεδα στην πλευρά του αεροδρομίου να μετατραπεί σε γήπεδο άμμου για ανάπτυξη των παράκτιων αθλημάτων (beach handball- beach volley – beach tennis κλπ) (όπως επί παραδείγματος συμβαίνει στη γειτονική Ηγουμενίτσα).
  • Τα δύο πρώτα γήπεδα (πρώην τένις) να καλυφθούν με λυόμενο σκέπαστρο τεχνολογίας τέντας με δάπεδο πλαστικό ταραφλέξ αντικραδασμικό  κατ’ ελάχιστο 11 χιλιοστών με υπόστρωμα ελαστικό δάπεδο 8 χιλιοστών.
                                                                            
ΙΙ). ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.
  • Άμεση δημοπράτηση από την Περιφέρεια (όπως έχει εξαγγελθεί) του στεγάστρου πίσω από την κερκίδα του Σταδίου και επίστρωση με ταρτάν ,  που έχει κολλήσει σε μια προγραμματική σύμβαση.
  • Άμεση  επιχορήγηση  50.000ευρώ από ΓΓΑ στην Επιτροπή Διοίκησης  του ΕΑΚ Κέρκυρας , για την αγορά των 5 φυσικών εμποδίων , βαλβίδων αλμάτων , μήκους - τριπλούν και επί κοντώ και άλλων υλικών ,   διότι κινδυνεύουν να αποκλεισθούν από τα Πανελλήνια  Πρωταθλήματα οι αθλητές-αθλήτριες  ενόψει των σχολικών και των διασυλλογικών αγώνων. Το συγκεκριμένο ποσό να εγκριθεί αποκλειστικά για τις άμεσες ανάγκες του Στίβου.
  • Ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου (ταρτάν) του σταδίου, αντικατάσταση των σχαρών και της περίφραξης.
  • Συνολικός εξοπλισμός σε αθλητικό υλικό για πλήρη εξοπλισμό του Εθνικού Σταδίου.
  • Ευπρεπισμός και αξιοποίηση των χώρων πέριξ της περίφραξης , που είναι εγκαταλελειμμένοι επί 50ετίας και είναι επικίνδυνοι.
  • Αξιοποίηση του χώρου στα Προπύλαια  1500τμ. περίπου , που είναι θεμελιωμένος και στοίχισε 640.000ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και σήμερα είναι καλυμμένος με χώμα.
  • Συντήρηση του χλοοτάπητα με σπορά , λίπανση , πότισμα με μειωμένο τιμολόγιο κόστους από τη ΔΕΥΑΚ.
 
Ευελπιστούμε ότι όλες οι ανωτέρω προτάσεις μας θα εισακουστούν από τους ιθύνοντες, ώστε να επιλυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο όσο και το Εθνικό Στάδιο Κερκύρας. Είναι βέβαιο ότι με ευαισθησία, με διεκδικήσεις και  πραγματικό ενδιαφέρον, τόσο το Ε.Α.Κ. όσο και το Ε.Σ. θα μετατραπούν σε πραγματικό Στολίδι για το νησί μας, ώστε να αποδοθούν προς χρήση στο αθλητικό κοινό της Κέρκυρας πλήρως λειτουργικά και ασφαλή, προάγοντας το αθλητικό ιδεώδες.
 
Κέρκυρα, 15/03/2023
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ  ΤΟ ΑΛΣΟΣ