Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Πηλού «Κίεβο - Ζωή σε πολιορκία»

Νίκος Πηλός
13 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:10

Στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων - 16 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Πηλού «Κίεβο - Ζωή σε πολιορκία».

Ο -κερκυραϊκής καταγωγής- φωτορεπόρτερ, από τους πιο γνωστούς φωτογράφους
ντοκουμέντου στη χώρα μας, με πλούσιο έργο και πολλές διεθνείς διακρίσεις, συμπληρώνει 35 χρόνια παρουσίας στο χώρο και εκθέτει για πρώτη φορά στη γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη αποτελεί ένα οδοιπορικό στο Κίεβο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μέσα από το οποίο καταγράφονται στιγμές της καθημερινής ζωής εκείνων που επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Ο Πηλός, αναφέρει σχετικά:

«Όταν ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχα πολύ σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ήθελα να την καλύψω.

Μία εβδομάδα μετά και αφού όλοι περίμεναν να δουν το Ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει το Κίεβο, συνειδητοποίησα ότι αυτός είναι ο πρώτος πόλεμος στην Ευρώπη και ο πρώτος πόλεμος στον 21ο αιώνα, χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο. Είναι δηλαδή ένας ξεκάθαρα, γεωπολιτικός πόλεμος.

Παρακολούθησα την (μιντιακή) κάλυψη της πρώτης εβδομάδας και διαπίστωσα ότι οι περισσότερες φωτογραφίες (οπτικό υλικό, ρεπορτάζ) είχαν να κάνουν με νεκρούς από τις ζώνες συγκρούσεων, βομβαρδισμένα σπίτια, πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα και ανθρώπους που τρέχουν να κρυφτούν στα καταφύγια.

Έχοντας βρεθεί αρκετές φορές σε περιοχές που βομβαρδίζονται, έτρεφα πάντα μία ξεχωριστή εκτίμηση για τους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ίσως γιατί είναι αυτή, η πιο δυνατή έκφανση γενναιότητας και η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης ενάντια στον εισβολέα, καθώς είναι η άρνηση της αλλαγής της καθημερινότητας και η απόλυτη αντίσταση ενάντια στο φόβο του πολέμου (...).»
 
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου.



Σεμινάριο
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου & ώρα 8:00 – 10:00 μ.μ., ο Νίκος Πηλός θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στον Κήπο του Λαού, στο οποίο θα παρουσιάσει φωτογραφικά project και ντοκιμαντέρ από τη δουλειά του, των τελευταίων 20 χρόνων.

Οι ενδιαφερόμενοι -επαγγελματίες φωτογράφοι, ερασιτέχνες ή όσοι απλώς αγαπούν τη φωτογραφία- μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο [email protected], με την ένδειξη “Συμμετοχή στο σεμινάριο φωτογραφίας Νίκου Πηλού”, αναγράφοντας ονομ/μο και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Πηλός είναι Κερκυραίος, βραβευμένος φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής που συγκαταλέγεται μεταξύ των διακεκριμένων Ευρωπαίων φωτογράφων.

Στα πολυάριθμα ταξίδια του έχει καταγράψει πολέμους, φυσικές καταστροφές, τη φτώχεια, τους κοινωνικοοικονομικούς αγώνες αλλά και τις πολιτιστικές εναλλαγές. Η δουλειά του εμφανίζεται τακτικά σε κορυφαίες διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το έργο του παρουσιάζεται σε εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Από την πρώτη του αποστολή στο Λίβανο το 1988 έχει ταξιδέψει σε πάνω από 60 χώρες καταγράφοντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος στο Ιράκ –όπου πέρασε 100 ημέρες χωρίς να ενσωματωθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα–τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο και την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας το 2011, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Από το 2008 κάλυψε την Ελληνική και την Κυπριακή οικονομική κρίση, τις κοινωνικές και πολιτικές μεταμορφώσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξεγέρσεων της Κωνσταντινούπολης, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και την προσφυγική κρίση.

Τα δυο τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με το πρότζεκτ THE REFUGE (Το καταφύγιο) μια πρότυπη, διαδικτυακή, διαδραστική πλατφόρμα με την υποστήριξη του imedd, καθώς και με τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία.

Έχει προσκληθεί ως επισκέπτης ομιλητής και λέκτορας στο New York University (2018-2019- 2020), Columbia University School of the Arts (2014-2021), Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (2020-2021), Athens photo world Festival 2019, Photographic Nights, Contemporary Museum of Cologne 2015, Bronx Documentary Center (2014) ενώ πρόσφατα βραβεύθηκε με υποτροφία στο NYU με θέμα τα Νέα Μέσα.

Στα βραβεία και τις εκθέσεις του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων , POY 2021, 2020, 2016, 2014, World press Photo 2017, NPPA 2014, CHIP 2012 and PX3 2020, 2016, 2014, 2013, 2012, VISUALLEADER 2016 και Visa Pour L’ Image Festival, Γαλλία, Moving Walls 21, Open Society Foundation, NΥ, Ηνωμένες Πολιτείες, Contemporary Museum of Cologne, Γερμανία, Roma Fotografia, Ιταλία, Kolga Tbilisi Photo Festival, Γεωργία, House of Photography, Hamburg, Γερμανία, Angkor Photo Festival, Καμπότζη, Zingst Photo festival, Γερμανία, Museum of Photography, Θεσσαλονίκη, Athens Photo Festival, Μουσείο Μπενάκη κτλ.

Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στους The New York Times, στο TIME, στο Newsweek, στο Stern, στο Der Spiegel, στην Die Zeit, στους Financial Times, στους Sunday Times, στον Independent, στον Guardian, στο XL Semanal, στο Gente, στο Bloomberg, στο Internazionale, στην L’Esspreso και αλλού.
 
Πληροφορίες:
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022, 7:30 μ.μ.
Χώρος: Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου
Διάρκεια: 16/09 – 16/10/2022
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες, κλειστά)
 
Επικοινωνία:
τηλ. 26610 48690
facebook: «Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας»
https://artcorfu.gr