Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανδημία παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, λέει ο Βρετανός υπουργός υγείας

ευρώπη
03 Ιουνίου 2021 / 18:05

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ προειδοποίησε για «θανατηφόρα απειλή» από ψεύτικες ειδήσεις, λέγοντας ότι «ταξιδεύουν γρήγορα». Είπε επίσης στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Εμπιστοσύνης για τα Εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι η διεθνής απειλή της διστακτικότητας των εμβολίων δημιουργεί μια «παγκόσμια πανδημία παραπληροφόρησης».

• Οι Υπουργοί Υγείας της G7 συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. δεσμεύτηκαν να «καταπολεμήσουν τις μελλοντικές απειλές για την υγεία συνεργαζόμενοι για τον εντοπισμό έγκαιρων προειδοποιητικών σημείων από ζώα και το περιβάλλον» Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συζητήσεις για κλινικές δοκιμές, παγκόσμια ασφάλεια υγείας, αντιμικροβιακή αντοχή και ψηφιακή υγεία.

• Επτά κράτη μέλη της ΕΕ - Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία και Πολωνία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το «ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ» για να διευκολύνουν τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ε.Ε.

• Η Πορτογαλία ενέκρινε σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 από τις 14 Ιουνίου, με ορισμένες εξαιρέσεις. Η εργασία από το σπίτι δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ οι καφετέριες, τα καταστήματα, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Στις αθλητικές συναντήσεις, στα στάδια επιτρέπεται πληρότητα έως και 33%, αλλά τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

• Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν λέει ότι τα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών μπορούν να εμβολιαστούν από τις 15 Ιουνίου, κάτι που είναι επίσης σημαντικό όταν η Γαλλία προσδοκά να επιτύχει τον στόχο της εμβολιασμού 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

• Οι ενώσεις αεροπορικών ταξιδιών λένε ότι υπάρχει ανησυχία ότι οι μακροχρόνιοι έλεγχοι υγείας στα αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι θα αυξήσουν δραματικά τους χρόνους αναμονής. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αναφέρει ότι τα ταξίδια βρίσκονται επί του παρόντος στο 30% αυτών πριν από την πανδημία COVID-19. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι οι χρόνοι αναμονής θα μπορούσαν να διαρκέσουν 5,5 ώρες, καθώς η κίνηση ανεβαίνει στο 75% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

• Περισσότεροι από 20 οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπροσωπούν νοσοκόμες, γιατρούς, χειρουργούς και θεραπευτές, ζητούν να εισαχθούν αυστηρότερες οδηγίες στο ΗΒ για τις μάσκες προσώπου και τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΜΑΠ). Σε μια τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους, λένε ότι οι υπάρχοντες κανόνες αφήνουν το ιατρικό προσωπικό ευάλωτο σε μολύνσεις μέσω του αέρα, ειδικά απέναντι στις νέες παραλλαγές COVID-19.

• Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε μερικώς ένα κέντρο εμβολιασμού COVID-19. Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη το βράδυ στο Gap στην περιοχή Hautes-Alpes και οι αρχές υποπτεύονται ότι μπορεί να ήταν εμπρηστική επίθεση.

• Εξήντα διπλωμάτες από κράτη μέλη της ΕΕ στη Λευκορωσία έλαβαν μία δόση του εμβολίου Janssen COVID-19 στη Λιθουανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιος Λάντμπεργκ. Τα εμβόλια που είναι εγγεγραμμένα στην ΕΕ δεν είναι διαθέσιμα στη Λευκορωσία.