Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάσταση πολιτικών για τις απαγορεύσεις

ευρώπη
17 Φεβρουαρίου 2021 / 18:30

Η νορβηγική κυβέρνηση απορρίπτει ένα σχέδιο για τη θέσπιση νόμων που να επιτρέπουν τη χρήση απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία COVID-19, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Δικαιοσύνης Μόνικα Μάλαντ.

• Η νορβηγική κυβέρνηση απορρίπτει ένα σχέδιο για τη θέσπιση νόμων που να επιτρέπουν τη χρήση απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία COVID-19, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Δικαιοσύνης Μόνικα Μάλαντ.

• Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρότεινε την επέκταση των νομικών της εξουσιών για το κλείσιμο επιχειρήσεων και το κλείσιμο τμημάτων της κοινωνίας σε περίπτωση που ένα νέο κύμα COVID-19 πλήξει τη χώρα - αν και ανέφερε ότι δεν είχε ανάγκη να επιβάλει ακόμη κάτι τέτοιο.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη έγινε η πρώτη χώρα που επέτρεψε στους εθελοντές να εκτεθούν στον ιό COVID-19 για να προωθήσουν την ιατρική έρευνα για την πανδημία. Η δοκιμή θα ξεκινήσει μέσα σε ένα μήνα, με έως και 90 υγιείς νέους εθελοντές να εκτίθενται και να παρακολουθούνται.

• Η ομάδα βιοτεχνολογίας Biophytis έχει λάβει κανονιστική έγκριση στη Γαλλία και το Βέλγιο για την πρόσληψη περισσότερων ασθενών για μια μελέτη του Sarconeos ως πιθανή θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με το COVID-19.

• Η Γερμανία αναμένει να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κορανοϊού έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός εμβολιασμού θα αυξηθεί σημαντικά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn την Τετάρτη.

• Το σχέδιο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από τους ισχύοντες περιορισμούς δεν εξαρτάται από κανέναν δείκτη, όπως αριθμό λοιμώξεων ή αριθμό αναπαραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab: "Δεν υπάρχει αλάθητη φόρμουλα, που να μπορεί να το αποφασίσει γι' αυτό."

• Η πανδημία επηρέασε το εισόδημα των Γερμανών πιο σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Τα ονομαστικά κέρδη μειώθηκαν για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία.

• Η ολλανδική απαγόρευση κυκλοφορίας παρέμεινε σε ισχύ την Τρίτη το βράδυ αφού το Εφετείο επέμεινε να παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή της δικής του απόφασης. Νωρίτερα, ένα κατώτερο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι παράνομη - απόφαση την οποία η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση την Παρασκευή.

• Δύο παραλλαγές COVID-19 έχουν συνδυάσει τα γονιδιώματά τους για να σχηματίσουν μια πολύ μεταλλαγμένη υβριδική έκδοση του ιού. Το περιοδικό New Scientist αναφέρει ότι η παραλλαγή συνδυάζει την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή B.1.1.7 που ανακαλύφθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την παραλλαγή B.1.429 που ανακαλύφθηκε στην Καλιφόρνια, η οποία φέρει μια μετάλλαξη, καθιστώντας την ανθεκτική σε ορισμένα αντισώματα.

• Η Κροατία συζητά με τη Μόσχα τη δυνατότητα εισαγωγής εμβολίου COVID-19 από τη Ρωσία και η κυβέρνηση ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τον εμβολιασμό χωρίς να περιμένει την ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος.