Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένας στους 30, θετικός, στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΣΥ (NHS)

ευρώπη
12 Ιανουαρίου 2021 / 18:58

Το ένα τέταρτο των εισαγωγών κοροναϊού σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άτομα κάτω των 55 ετών, δήλωσε ο επικεφαλής της NHS England. Ο Simon Stevens είπε στους βουλευτές ότι στο Λονδίνο ένας στους 30 ανθρώπους είχε τον ιό, με αριθμούς σε ορισμένα μέρη της πρωτεύουσας να είναι διπλάσιος από αυτόν τον αριθμό.

• Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν υποβάλει αίτηση για έγκριση του εμβολίου τους στην ΕΕ, με απόφαση πιθανή έως τις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Το εμβόλιο θα είναι το τρίτο διαθέσιμο για το μπλοκ των 27 μετά τα σκευάσματα Pfizer-BioNTech και Moderna.

• Η ανοσία που παράγεται από το εμβόλιο της Moderna πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος Stephane Bancel αναφέρει ότι η Moderna «βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσφέρει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δόσεις» το 2021.

• Η Ισπανία ανέφερε ρεκόρ αύξησης των λοιμώξεων το σαββατοκύριακο. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που μετρήθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες αυξήθηκε σε 436 ανά 100.000 άτομα τη Δευτέρα, από 350 την Παρασκευή.

• Οι κοινωνικοί επιστήμονες στην Ιρλανδία κατηγόρησαν τις "απερίσκεπτες" χαλαρώσεις των κανόνων των Χριστουγέννων για ξαφνική αύξηση των περιπτώσεων. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι η Ιρλανδία έχει τις περισσότερες κατά κεφαλή μολύνσεις στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες. Είχε το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην ΕΕ όταν βγήκε από το κλείδωμα έξι εβδομάδων στις αρχές Δεκεμβρίου.

• Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί δεν θα φέρουν την ασυλία φέτος. Τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή κοινωνική απομάκρυνση, πλύσιμο χεριών και μάσκα, ο επικεφαλής επιστήμονας της ΠΟΥ Soumya Swaminathan προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για παραγωγή και λήψη αρκετών εμβολίων για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

• Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι το τρέχον σκληρό απαγορευτικό της χώρας μπορεί να διαρκέσει άλλες οκτώ έως 10 εβδομάδες, με τους υπαλλήλους της υγείας να ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση της παραλλαγής που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πιστεύεται ότι ήταν στη Γερμανία για αρκετές εβδομάδες.

• Ένα προσωρινό νεκροταφείο στο Surrey, νότια Αγγλία, άρχισε να δέχεται σορούς από υπερχειλισμένα νοσοκομεία, καθώς οι αρχές στο Λονδίνο προετοιμάζουν μια παρόμοια εγκατάσταση, για να αντιμετωπίσουν μια αύξηση των θανάτων από κοροναϊούς. Περίπου 170 νεκροί, περισσότεροι από τους μισούς των οποίων είναι θάνατοι COVID-19, κρατήθηκαν σε ένα προσωρινό νεκροτομείο κοντά στην πόλη Epsom.

• Ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας είπε ότι η διαδικτυακή μάθηση "δεν λειτουργεί πλέον" καθώς οι μαθητές και οι δάσκαλοι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στην αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων. Η χώρα ανέφερε 448 νέους θανάτους που σχετίζονται με κοροναϊούς, από 361 την προηγούμενη μέρα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

• Η Ρωσία ανέφερε 22.934 νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον εθνικό αριθμό σε 3.488.203. Περαιτέρω 531 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας τους συνολικούς θανάτους της χώρας σε 62.804.

• Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa θα συνεχίσει να αυτοαπομονώνεται αφού μια δεύτερη δοκιμή επέστρεψε αρνητική, έχοντας προηγουμένως θετική για τον ιό. Ο Ντε Σούσα θα κάνει μια περαιτέρω δοκιμή για να προσδιορίσει εάν έχει μολυνθεί ή όχι.