Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο θανατηφόρος ιός έχει σήμερα γενέθλια

ευρώπη
11 Ιανουαρίου 2021 / 17:03

Οι λοιμώξεις από κοροναϊό έχουν πλέον ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με 1,9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Η Δευτέρα σηματοδοτεί ένα έτος από την επιβεβαίωση του πρώτου θανάτου από τον ιό.

• Η Γαλλία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που έχουν ισχυρή παρουσία της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, δήλωσε ο Arnaud Fontanet, Γάλλος επιδημιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος, στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μετά την εύρεση μεταλλαγμένου ιού στη Μασσαλία και στις Άλπεις.

• Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας είπε ότι περισσότερες από 50.000 δόσεις του εμβολίου κοροναϊού από την Moderna, θα είναι έτοιμες προς χρήση μέσα στην εβδομάδα σε περιοχές που επλήγησαν. Ο Olivier Veran είπε ότι εμβόλια θα σταλούν σε κωμοπόλεις με την υψηλότερη διασπορά του ιού, από το Στρασβούργο στα γερμανικά σύνορα έως τη Νίκαια στη Μεσόγειο.

• Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας» μέχρι στιγμής, με τα νοσοκομεία να έχουν φτάσει στα όριά τους ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές οι πλήρεις επιπτώσεις της κινητικότητας των Χριστουγέννων. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γερμανία έφτασε τους 40.000 το σαββατοκύριακο.

• Ο Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος της Αγγλίας, προειδοποίησε ότι η πανδημία COVID-19 θα επιδεινωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της επικράτησης των νέων παραλλαγών του ιού στη χώρα. Είπε ότι το NHS αντιμετωπίζει την «πιο επικίνδυνη κατάστασή του» στην ιστορία του καθώς οι εκκλήσεις για κλιμάκωση του εθνικού απαγορευτικού της χώρας εξακολουθούν να υφίστανται.

• Οι θάνατοι από κοροναϊούς στο Βέλγιο έχουν περάσει 20.000, ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτου από την πανδημία στον κόσμο, με 1.725 ανά 100.000 άτομα.

• Η Βελγική πρωτεύουσα Βρυξέλλες σημείωσε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ιών κοροναϊού από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις αρχές. Ο αριθμός των λοιμώξεων στην πόλη αυξήθηκε κατά 62% την εβδομάδα από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

• Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ζήτησε βοήθεια για την οργάνωση της εκστρατείας εμβολιασμού από το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη εμβολιάσει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Η έκκληση του Zeman έρχεται καθώς οι καθημερινές λοιμώξεις COVID-19 φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

• Οι δάσκαλοι στη Μάλτα επέστρεψαν στις τάξεις τους και τερμάτισαν μια διήμερη απεργία αφού η κυβέρνηση συμφώνησε να τους δώσει προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Τα σχολεία στο νησί της Μεσογείου είναι ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο, αλλά τα συνδικάτα κάλεσαν απεργία την περασμένη εβδομάδα μετά από την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων.

• Η Ρωσία ανέφερε 23.315 νέες περιπτώσεις COVID-19, τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο. Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης 436 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τους συνολικούς θανάτους σε 62.273.