Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε 12 άτοκες δόσεις οι οφειλές που συσσωρεύθηκαν λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός
29 Ιουλίου 2020 / 16:18

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου) υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ

ΑΘΗΝΑ.  Τον επόμενο μήνα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης και οι οποίες θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Η νέα ρύθμιση θα καλύψει τα προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζομένους και θα αφορά τις οφειλές Μαρτίου - Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021. Δηλαδή, αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου) υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Οσον αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Προκαταβολή φόρου

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ πως η σχετική διάταξη νομοθετείται αύριο (σήμερα) και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ενσωματώσει τη μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν την πρώτη δόση χωρίς να συνυπολογιστεί η έκπτωση 30% έως και 100% στην προκαταβολή φόρου. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συλλέγουν αυτές τις μέρες τα στοιχεία προκειμένου να υπολογιστεί η σχετική μείωση που αντιστοιχεί σε καθεμία.

Μετά τη συλλογή των δεδομένων, η εφορία θα προχωρήσει στην επανεκκαθάριση των δηλώσεων και αμέσως μετά θα αποσταλούν στις επιχειρήσεις τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με τη μειωμένη προκαταβολή φόρου και τις περισσότερες δόσεις αποπληρωμής του φόρου. Σύμφωνα με τη διάταξη, η προκαταβολή φόρου μειώνεται ως εξής:

• Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου 2019 ήταν μεταξύ 5%-15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φέτος τον φόρο που τους αναλογεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021. Ωστόσο, όσες επιθυμούν, μπορούν να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, στα τέλη Αυγούστου.


πηγή: Kathimerini.gr