Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί δεν ήταν η Άντζελα στην εκδήλωση για την τουριστική προβολή;

άντζελα γκερέκου
05 Ιουνίου 2020 / 20:10
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο ΕΟΤ αποτελεί αναντικατάστατο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό, πιστεύει η πρόεδρος του. Έχει όμως και αμαρτίες! Η Άντζελα Γκερέκου ποντάρει στη ψηφιακή εκτόξευσή του στο μέλλον και το προετοιμάζει!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αβλεψία, παράλειψη ή κακές σχέσεις ανάμεσα στον υπουργό τουρισμού, Χ. Θεοχάρη, και την πρόεδρο του ΕΟΤ, Α. Γκερέκου, μαρτυράει η απουσία της από την παρουσίαση, την Πέμπτη, της φετινής καμπάνιας τουριστικής προβολής. Ποια εξήγηση να δώσει κανείς στο γεγονός ότι οι Υπηρεσίες του υπουργείου ξέχασαν να προσκαλέσουν την Άντζελα στην εκδήλωση για την προβολή μιας δραστηριότητας, που ο Οργανισμός που προΐσταται η Κερκυραία πρ. υπουργός τουρισμού, είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος Φορέας;
 
Την ξέχασαν
 
Η ίδια δεν θέλησε να δώσει δραματική διάσταση στο ατυχές γεγονός, μιλώντας στο enimerosi.com. Ειδοποιήθηκε αργά, είπε, τόσο που ήταν αδύνατον να ταξιδέψει και να δώσει το παρών. Έτσι ο ΕΟΤ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον γενικό διευθυντή του Δ. Φραγκάκη και η πρόεδρος συνέχισε τον από καιρό προγραμματισμένο κύκλο των επαφών της στην Κέρκυρα.

Όσον αφορά στο θέμα των ημερών, η Άντζελα Γκερέκου αποδέχθηκε την επιλογή της ανάθεσης στην εταιρεία του ΣΕΤΕ λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, ιδιαιτέρως την στιγμή που ξέσπασε και υποχρέωσε τον ΕΟΤ να διακόψει την εκτέλεση του δικού του προγράμματος προβολής. Είναι το δίκαιο της ανάγκης, που μας υποχρέωσε σε κάτι τέτοιο, είπε.
Στο δ.σ. του Οργανισμού όμως δεν αποδέχθηκαν ομόφωνα αυτήν την επιλογή. Υπήρξαν στελέχη του που δεν τη ψήφισαν. Μοιραία (σ.σ.;) ο υπουργός τουρισμού ζήτησε και έλαβε την παραίτησή τους. Αυτή είναι μια καλή ερμηνεία των όσων συνέβησαν τις τελευταίες μέρες και τροφοδότησαν την πολιτική δημοσιογραφία. (Εστία, Ντοκουμέντο).
 
Ο ΕΟΤ σαν το ποδήλατο
 
Η Γκερέκου δηλώνει την πεποίθησή της ότι ο ΕΟΤ πρέπει να υποστηριχθεί για να υπάρξει. Και τούτο παρά το γεγονός ότι από την περίοδο του Γ. Παπανδρέου ακόμα, υπήρχαν φωνές που ζητούσαν τη διάλυσή του. Η πρόεδρος του Οργανισμού κατέθεσε μελετημένη πρόταση, που συνέταξε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για τον ριζικό ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποκατάσταση της ευελιξίας του ώστε να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο της προβολής της Χώρας διεθνώς και μάλιστα με τους πλέον σύγχρονους όρους, έτσι όπως αυτοί επιβάλλονται από την συγκυρία και την εξέλιξη των πραγμάτων.
 
Ευρωπαϊκή αποζημίωση
 
Όσο για τη μεγάλη εικόνα, δηλ. την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη φετινή, πειραματική, τουριστική σεζόν, η Άντζελα Γκερέκου αναφέρεται στα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα επιφυλακτικά ως προς την αρτιότητά τους, αποφεύγοντας έτσι να μπει σε ξένα χωράφια. Πιστεύει όμως ότι μόλις κάνουμε ταμείο της σεζόν, η ανάγκη της γενναίας χρηματοδότησης των αναγκών εργαζομένων και επιχειρήσεων θα είναι αδήριτη. Μάλιστα η πεποίθησή της είναι ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις συνέπειες ως το αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής. Και όπως με τα καιρικά φαινόμενα συμβαίνει, να αποζημιώσει χορηγώντας χρηματοδοτήσεις. Να επιδοτήσει, όχι να δανειοδοτήσει. Η πρόεδρος του ΕΟΤ πιστεύει ότι αυτή η πεποίθηση ως ελληνική θέση θα τεθεί επί τάπητος στην ευρωπαϊκή Κορυφή και την Κομισιόν.
 
Rebranding όπως η Σλοβενία
 
Για την Κέρκυρα ο λόγος, εκτός των όποιων επιβεβλημένων επενδύσεων στις υποδομές που εναποτίθενται στην ικανότητα της Περιφέρειας να τραβήξει πόρους ΕΣΠΑ, ζητούμενο για την Γκερέκου είναι το rebranding.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση «διαβάζεται» στη μετατροπή της σε πράσινο προορισμό υιοθετώντας στρατηγικές που υπογράμμισαν τις αντίστοιχες φυσικές προϋποθέσεις της Σλοβενίας.

Κι όταν της υπενθυμίσαμε την πιθανότητα να μεταβληθεί η Κέρκυρα σε χώρο εξορύξεων υδρογονανθράκων που αντιστρατεύεται την προοπτική μιας green εικόνας με σύγχρονους όρους, ήταν κατηγορηματική: Θα συγκεντρώσουμε όλα τα επιχειρήματα και τις δράσεις ώστε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε την περιβαλοντικά ξεχωριστή, τουριστική οικονομία του νησιού. «Εσύ θέλεις τις εξορύξεις;», κατέληξε μ' ένα προφανώς ρητορικό ερώτημα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.