Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ Ρόδος: Δύσκολη χρονιά αλλά τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν!

ΡΟΔΙΑΚΗ
26 Μαΐου 2020 / 13:37

ΡΟΔΟΣ. «To 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά και ο καθένας θα πρέπει να δώσει έναν διαφορετικό αγώνα» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) Μανώλης Μαρκόπουλος υπογραμμίζοντας ότι στην τοπική κοινωνία πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και εμπιστοσύνη και ο καθένας να προσπαθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα, κάνοντας υπεύθυνα ό,τι μπορεί.

«Ο καθένας θα πρέπει να δώσει έναν διαφορετικό αγώνα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μ. Μαρκόπουλος
 
Ο κ. Μαρκόπουλος, που μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου και έφορο δημοσίων σχέσεων της ΕΞΡ Νίκο Γερονικόλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στη φετινή τουριστική περίοδο, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος ειδικά μετά τα μέτρα της κυβέρνησης που δε βοηθούν τα ξενοδοχεία να επιβιώσουν.
 
Πάντως, όπως τόνισε, κάθε ξενοδόχος θα εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει από τις οικονομικές του δυνατότητες, από τις κρατήσεις που του αναλογούν και από τα περιθώρια που του δίνουν τα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται ώστε να ανοίξει φέτος.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε σε ό,τι αφορά τα εποχιακά ξενοδοχεία για άνοιγμα πριν την 1η Ιουλίου από τη στιγμή που οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν τότε. Οπότε νομίζω ότι το 15 Ιουνίου είναι λίγο ασύμβατο σχετικά με το άνοιγμα των ξενοδοχείων τουλάχιστον για το νησί της Ρόδου.
 
Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε πιο γενναία μέτρα ως προς τα ξενοδοχεία, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και το ότι κάποια μέτρα αφορούσαν τον τουρισμό ευρύτερα, όμως τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία αυτό που τους αντιστοιχεί από την προηγούμενη Τετάρτη δεν είναι τέτοιο που να μειώνει αποτελεσματικά το κόστος λειτουργίας σε ένα βαθμό που την οικονομική ζημιά που θα έχει ένα ξενοδοχείο αν ανοίξει, να μπορέσει να την παραβλέψει και να επιλέξει το άνοιγμα όσο πιο σύντομα γίνεται για το καλό όλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι η ζήτηση είναι αυτή που στο τέλος θα μπορέσει να μας δώσει κάποιες θετικές ειδήσεις. Τα κρούσματα μειώνονται και ευελπιστούμε ότι όλες οι επενδύσεις που κάναμε είναι η μεγαλύτερή προίκα για τους επόμενους μήνες. Αυτά που θα πιέσουν για το άνοιγμα της Ρόδου και θα έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση περίπου στα μέσα Ιουνίου».
 
Το 35% της περσινής χρονιάς!
 
Κατά τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΞΡ το καλύτερο σενάριο είναι να φτάσουμε το 35% της περσινής χρονιάς, ενώ θετική χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ λέγοντας το εξής: «Δε νομίζω ότι εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα 35% των περσινών αφίξεων. Καθένας θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι το καλύτερο για την επιχείρησή του και για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται.
Σε τοπικό επίπεδο βλέπουμε να γίνονται προσπάθειες πέρα από τον κλάδο μας καθώς είχαμε την καλή είδηση της επανεκκίνησης του ΠΡΟΤΟΥΡ. Είναι σημαντικό τη στιγμή αυτή και απαραίτητο και η επανεκκίνησή του θα σηματοδοτείται και με πιο ευέλικτη λειτουργία, πράγμα απαραίτητο στις εποχές που διανύουμε.
 
Είχαμε επίσης την ανακοίνωση από την περιφέρεια των προγραμμάτων για την επιμόρφωση του προσωπικού με τα νέα πρωτόκολλα. Επαναλαμβάνω όμως ότι δυστυχώς τα μέτρα δεν θα έχουν τον αντίκτυπο που περιμέναμε στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας».
Μάλιστα για να αναλογιστεί κάποιος τη θέση ενός ξενοδόχου ή ενός ξενοδοχείου ας σκεφτεί, είπε, πέρα από το ρίσκο και το υγειονομικό πρόβλημα πώς θα φαινόταν στον οποιοδήποτε επαγγελματία να πάει να δουλέψει το πρωί και στο τέλος της ημέρας να πρέπει να πληρώσει αντί να πληρωθεί. «Αυτό είναι το συναίσθημα και δυστυχώς το πόσο θα το πληρώσω εγώ που θα πάω στη δουλειά μου δε μειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, όταν και ανακοινώθηκαν τα μέτρα» κατέληξε.
 
Γιατί δεν ικανοποιούν τα μέτρα
 
Από την πλευρά του ο κ. Γερονικόλας, μίλησε διεξοδικά για το τι προβλέπουν τα μέτρα και εξήγησε γιατί δεν ευνοούνται τα ξενοδοχεία στο να μείνουν όρθια και να ανοίξουν γρήγορα ακόμα και με χαμηλές πληρότητες.
«Μία μείωση του ΦΠΑ διαμονής στο 6% θα έδινε στις επιχειρήσεις έναν παραπάνω χώρο, 6% έως 7% ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με χαμηλότερες πληρότητες ή με χαμηλότερες τιμές. Επίσης για τις εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες περιμέναμε μία επιδότηση για το 2020 και μία μείωση μόνιμη, αντιστοιχούν στο 40% του κόστους μισθοδοσίας ενός ξενοδοχείου.
 
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μειώνουν κάτω από 1% το ΦΠΑ και η μείωση στις εισφορές ήταν σχεδόν μηδαμινή. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα ξενοδοχεία θα μπορέσουν με χαμηλότερες πληρότητες να ανοίξουν. Η λογική λέει ότι περισσότερα ξενοδοχεία θα μεταθέσουν κάποιες εβδομάδες πίσω το άνοιγμα ώστε να αναπτυχθεί μία πιο σίγουρη δυναμική της ζήτησης ώστε να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης, η μείωση των εισφορών θα είχε αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση των επιχειρήσεων ότι οποιαδήποτε χασούρα που μπορεί να προκύψει από το 2020 θα μπορεί να αντισταθμιστεί με πιο ευοίωνο μέλλον τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο κ. Γερονικόλας.
 
Η Ρόδος δεν καταθέτει τα όπλα!
 
Πάντως, όπως τόνισε, η Ρόδος δεν καταθέτει τα όπλα, λέγοντας ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους καθώς η σκέψη όλων είναι στους εργαζόμενους. «Να είστε σίγουροι ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να ανοίξουν φέτος με όποια δεδομένα είναι το προσωπικό. Τα ξενοδοχεία της Ρόδου είναι κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις και όχι απρόσωπες αλυσίδες και αυτό είναι που έχουμε στο μυαλό μας. Έχουμε την υποχρέωση να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες ανοίγματος. Όμως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν είχαμε τη διευκόλυνση που περιμέναμε ότι θα είχαμε και το έναυσμα να είναι πιο σίγουρες περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίξουν» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το πολύ σημαντικό θέμα των επιταγών πρέπει να λυθεί μέσα στο επόμενο διάστημα γιατί η πληροφόρηση που υπάρχει από τις τράπεζες είναι ότι πριν τις 15 Ιουνίου δεν θα έχουμε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
 
Τι εικόνα υπάρχει σήμερα
 
Στην ερώτηση για την εικόνα που υπάρχει σήμερα σε ό,τι αφορά αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς οργανισμούς ο πρόεδρος της ΕΞΡ απάντησε ως εξής: «Έχουμε αεροπορικές εταιρείες δύο κατηγοριών. Αυτές που εκτελούν τις πτήσεις τσάρτερ και δέχονται παραγγελίες από τους τουρ οπερέιτορς και προγραμματίζουν τα αεροπλάνα που είναι και το μεγάλο ποσοστό της πελατείας μας ως νησί, και ένα μικρότερο κομμάτι είναι οι άλλες αεροπορικές εταιρείες οι μεμονωμένες που είναι οι εταιρείες χαμηλού κόστους κυρίως.
 
Οι πρώτες θα περιμένουν τις παραγγελίες από τα πρακτορεία. Τα πρακτορεία προγραμματίζουν τα περισσότερα με τα οποία μιλάμε ένα 20% έως 30% το πολύ 35% των θέσεων που είχαν στο μυαλό τους να εκτελέσουν το 2020. Εκτιμώ όμως ότι αν τα πράγματα πάνε πολύ καλά υγειονομικά και από θέμα ζήτησης, τότε έχουν την ευελιξία να το αυξήσουν το ποσοστό. Αυτή τη στιγμή όμως τα πλάνα τους είναι για ένα τέτοιο ποσοστό.
Οι πτήσεις των low cost εταιρειών από αυτά που βλέπουμε και εκείνες κάπου εκεί κινούνται και ίσως λίγο πιο πάνω. Όμως όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής για να δούν πώς θα πάνε τα πράγματα. Υπάρχει μία καλή είδηση, ακόμα και οι αγορές που τις είχαμε εντελώς ξεχασμένες δεν έχουν τελικά ξεγράψει τις διακοπές στο εξωτερικό».
 
Πάντως ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι εκτός από τις δύο μεγάλες αγορές της Ρόδου: την Αγγλία και τη Γερμανία, υπάρχουν και περίπου άλλες 20 χώρες που ούτε μπορούν να σώσουν την παρτίδα ούτε και η απουσία τους κλείνει τον προορισμό, όπως είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι επίσης υπάρχουν χώρες οι επισκέπτες των οποίων δεν έχουν καμία επίδραση στις αφίξεις της Ρόδου και κατέληξε λέγοντας ότι δεν υφίσταται εσωτερικός ή οδικός τουρισμός για το νησί μας.
 
Πρωτόκολλα, νοσοκομείο, ζήτηση, τιμές
 
Aναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων υπογράμμισε ότι είναι εφαρμόσιμα και από τη στιγμή που εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία και το καλό των εργαζομένων και πελατών θα τα εφαρμόσουν πλήρως, αφού πολλές από τις διαδικασίες που περιγράφονται ούτως ή άλλως εκτελούνταν στα ξενοδοχεία της Ρόδο ενώ σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο και την κατάταξη της Ρόδου στη ζώνη Β δήλωσε ότι ήταν εσφαλμένη η τοποθέτηση αυτή αλλά μπορούν και να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις που να αλλάξουν την κατηγοριοποίηση.
 
Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαρκόπουλος, επίσημα στη Ρόδο μόνο ένα ξενοδοχείο δεν θα ανοίξει από τα 600, ενώ αναφερόμενος στο κριτήριο κάθε τέτοιας απόφασης είπε συγκεκριμένα: «Ένα ξενοδοχείο αν θα ανοίξει έχει να κάνει με το τι θα κάνουν οι συνεργάτες του. Δεν είναι εύκολο, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ευελιξίας. Σίγουρα σε κάποιες αλυσίδες μπορεί να μην ανοίξουν όλα τους τα ξενοδοχεία, θα προσπαθήσουν ώστε να μειώσουν την οικονομική ζημιά.
 
Η ζήτηση θα καθορίσει πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν και είναι μία δυναμική διαδικασία από την οποία κάθε εβδομάδα παίρνουμε περισσότερες πληροφορίες. Επ’ αυτού συμφώνησε και ο κ. Γερονικόλας ο οποίος τόνισε ότι αυτό το διάστημα δυναμική ζήτηση δεν υπάρχει.
 Πάντως ως προορισμός περιμένουμε ότι θα υπάρχει μία δυναμική της τελευταίας στιγμής γιατί και ο κόσμος περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Τέλος, στην ερώτηση για τις οδηγίες κρατών προς τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί λέγοντας ότι το επίπεδο των υπηρεσιών μας στην τιμή που τις παρέχουμε στα ξενοδοχεία είναι τέτοιο που θα υπερκεράσει αυτό το εμπόδιο. Όσο για μείωση τιμών, αυτό είναι προς το παρόν κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί καθώς δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.