Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπούκας: Άριστη η φροντίδα της τοπικής πολιτικής ηγεσίας!

Χρυσόστομος Μπούκας
09 Απριλίου 2020 / 15:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο πρώην διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας και νυν δημοτικός σύμβουλος γράφει:

Σκέφθηκα να χρησιμοποιήσω έναν τίτλο προβοκατόρικο για να τραβήξω την προσοχή της τοπικής πολιτικής ηγεσίας. Γιατί αντιλήφθηκα, ότι από το μόνο στοιχείο που έλκεται για να προσέξει ένα σημείωμα είναι το λιβάνισμα.

Αφού λοιπόν η ματιά τους είναι τώρα στις γραμμές αυτές του σημειώματος, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και σαφής, ώστε να μείνει η τελική πρόταση.
Βάφτισα τον κορωνοϊό deja vu. Είναι ένα φαινόμενο που λίγο πολύ όλοι μας το έχουμε αισθανθεί στη ζωή μας. Βλέπουμε κάτι σήμερα, και έχουμε την εντύπωση ότι πρόσωπα ή καταστάσεις τις έχουμε βιώσει στο παρελθόν.
Έτσι λοιπόν και με τον κορονοιό. Ό,τι παρατηρούμε και προσμετράμε σήμερα, το έχουμε ζήσει πριν 14 ημέρες, και ό,τι ζούμε σήμερα, θα το δούμε να εξελίσσεται μετά 14 ημέρες.

Ο κορωνοϊός δηλαδή τρέχει τουλάχιστον 14 ημέρες πιο μπροστά από τα γεγονότα που οι κοινωνίες βιώνουν. Χρειάζεται ο ανθρώπινος νους να σχεδιάσει πολύ πιο μπροστά, για να στήσει καρτέρι στον ιό και να τον εξουδετερώσει.
Είναι σοφή η απόφαση της κυβέρνησης να μιλήσουν οι ειδικοί επιστήμονες για το ιατρικό θέμα και οι πολιτικοί να προχωρήσουν σε διοικητικές πράξεις για την υλοποίηση των επιστημονικών οδηγιών.

Αποτελεί επίσης ευτυχή συγκυρία να είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ο επιστήμονας-άνθρωπος καθηγητής κ. Τσιόδρας. Ενημερώνει τον ελληνικό λαό, σκύβει και αφουγκράζεται την αγωνία και ανησυχία των πολιτών, πείθει και καθοδηγεί άριστα.
Για αυτό και τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα έχει η κοινωνία μας, ιεραρχούνται με παγκόσμια αναγνώριση πολύ υψηλά, παρά τις, δυστυχώς, απώλειες των συνανθρώπων μας. Κοιτάξτε γύρω μας τι συμβαίνει.

Τι πρέπει να κάνουμε σαν τοπική κοινωνία

Εφόσον μας επιβλήθηκε, σωστά, η παραμονή σπίτι με όλη την υπόλοιπη υγειονομική φροντίδα (σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό αν έχουμε συμπτώματα ίωσης πυρετό, ξηρό βήχα, αίσθημα δύσπνοιας κλπ) είναι σχετικά κοντά η ώρα που θα έρθει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Αυτό το στάδιο, είναι το πιο δύσκολο και απαιτεί σοφία από μέρους της επιστημονικής καθοδήγησης, που έχει αποδείξει ότι την διαθέτει, και της απόλυτης πειθαρχίας, μεγαλύτερης από ό,τι μέχρι σήμερα έχει επιδείξει, των πολιτών.
Επειδή με την απομόνωσή μας στο σπίτι, έχουμε μείνει αμόλυντοι στον κορωνοϊό, αποτελούμε την τρυφερή λευκή σάρκα στον κανίβαλο ιό.

Χρειάζεται:

Επιδημιολογική μελέτη της τοπικής μας κοινωνίας με αξιόπιστα δειγματοληπτικά tests, ώστε τα όποια αποτελέσματα προκύψουν να αποτελέσουν ιερά βίβλο κατευθύνσεων και μέτρων από την τοπική πολιτική ηγεσία.
Μέχρι σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η τοπική ηγεσία δεν ενημερώνει επαρκώς και επί της ουσίας την κοινωνία που ταλαιπωρείται από τον εγκλεισμό στο σπίτι και πέφτει εύκολο θύμα στην ατυχή πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση του κάθε είδους παράξενου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Ομνύει, η τοπική ηγεσία στο όνομα του μεγάλου αρχηγού (της) του πρωθυπουργού της χώρας, χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί και να κάνει τα αντίστοιχα βήματα  του… μεγάλου (της) αρχηγού.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, μετά τόσες παραλήψεις και απαξιώσεις της τοπικής κοινωνίας, να αρθεί επιτέλους, έστω και την ύστατη και κρίσιμη ώρα, στο ύψος των περιστάσεων και να ετοιμαστεί για την άκρως απαραίτητη επιδημιολογική μελέτη.
Να ζητήσει από τώρα αξιόπιστα tests και να τα πληρώσει από το τοπικό ταμείο (Περιφέρεια, Δήμοι).
Να ζητήσει την συνδρομή του τέκνου της πατρώας γης και άριστου επιστήμονα κ. Γιάννη Αλαμάνου, καθηγητή Επιδημιολογίας, ο οποίος με επιστημονικό επιτελείο θα οργανώσει και θα εκτελέσει την επιδημιολογική μελέτη στον τόπο μας.
Είναι απολύτως χρήσιμη, απαραίτητη και αναγκαία για να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα.  

Αυτά τα συμπεράσματα κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την πολιτική ηγεσία, ώστε να καθοδηγήσει τον κόσμο σε θέματα υγειονομικά και οικονομικά.
Αν, έστω και την ύστατη ώρα δεν προγραμματίσουν, προβλέπω ότι η οργή του κόσμου θα είναι τεράστια, γιατί θα αφορά την υγεία αλλά και την επιβίωσή του στον οικονομικό τομέα που ήδη προδιαγράφεται έτσι και αλλιώς ζοφερή.

Δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων κανένα είδος απειλής, αλλά ανάλυσης και καταγραφής των δεδομένων.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Το ελπίζω και το εύχομαι.